Rodiskom šumivého vína je francúzsky región Champagne, ktorý pozostáva z piatich vinohradníckych oblastí. Ako šampanské preto môže byť označený len produkt vyrobený tam, a to z troch odrôd – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach alebo tankoch. Na trhu dnes môžeme nájsť veľké množstvo vín a sektov, ktoré sa líšia chuťou aj vôňou. Najčastejšie sa stretávame s delením na suché, polosuché, polosladké a sladké šumivé vína.
Prosecco z výnimočného svahu Santo Stefano
Sucho a iskra: Šumivé víno s tradíciou
Ikona Superiore Prosecco
Vinohrady Farra di Soligo: Aromatická zmes
Klenot zo srdca najprestížnejšej oblasti
Delìgo: Vyvolená esencia
Bublinky zjemnené časom
Elegancia a harmonia - Cartizze Dry
Vinárske dedičstvo Valdobbiadene: Col Fondo