Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať tú správnu klimatizáciu?

V týchto extrémnych horúčavách začína byť akákoľvek forma ochladzovania nevyhnutnosťou. Po tipoch pri výbere nadzemného bazéna vám prinášame článok o tom, ako si vybrať správnu klimatizáciu k vám domov. V článku sa budeme snažiť odpovedať na otázky ako: Ktorý typ klimatizácie je pre vás vhodný? Aké zložité funkcie potrebujete? Do akej cenovej relácie sa zmestíte?

 

V týchto extrémnych horúčavách začína byť akákoľvek forma ochladzovania nevyhnutnosťou. Po tipoch pri výbere nadzemného bazéna vám prinášame článok o tom, ako si vybrať správnu klimatizáciu k vám domov. V článku sa budeme snažiť odpovedať na otázky ako: Ktorý typ klimatizácie je pre vás vhodný? Aké zložité funkcie potrebujete? 

Aj keď si pri slove klimatizácia väčšinou predstavíme ochladzovanie vzduchu, väčšina z nich slúži aj ako odvlhčovač a ohrievač a dokáže odstrániť nečistoty a prach, pachy, alergény a pod. Existujú rôzne typy klimatizácií:
• mobilné klimatizácie,
• nástenné a stropné klimatizácie.
Každá z nich je vhodná pre klientov s rôznymi nárokmi a požiadavkami.

Pri výbere klimatizácie treba však mať na pamäti, že rozdiel medzi vonkajšou teplotou a nami nastavenou teplotou v interiéri by zo zdravotných dôvodov nemal byť väčší ako 6 °C. Veľkou chybou je napríklad umiestnenie klimatizácie nad posteľou tak, že chladný vzduch fúka priamo na nás.

Mobilná klimatizácia

Mobilná klimatizácia je najjednoduchší variant klimatizácie, nie je náročná na obsluhu, nevyžaduje si odbornú montáž, zapojenie je rýchle, bez stavebných úprav a predstavuje možnosť okamžitého používania. Ďalšou kvalitou mobilnej klimatizácie je možnosť jej presunu do ktorejkoľvek miestnosti, v ktorej ju momentálne potrebujete, využívate ju v najteplejších dňoch a po zvyšok roka ju môžete jednoducho uskladniť. Niektoré klimatizácie majú kolieska pre jednoduchšiu manipuláciu.
Mobilná klimatizácia je kompaktný prístroj, ktorý odvádza teplo z vnútorných priestorov do vonkajších priestorov pomocou flexibilnej hadice tak, aby do miestnosti neprúdil horúci vzduch zvonka (adaptérom cez stenu alebo okno). Sú často umiestňované do bytov, v ktorých by bola inštalácia stacionárnej jednotky náročná alebo v historickej zástavbe, kde je umiestnenie stacionárnej klimatizácie vylúčené.
Nevýhodou mobilnej klimatizácie je nižšia účinnosť a vyššia hlučnosť.

 

ECG MK 123 – Mobilná klimatizácia

  

Energetická trieda A.
Klimatizácia má LCD displej, dotykové ovládanie a diaľkové ovládanie. Termostat je nastaviteľný na 17 – 30 °C. Klimatizácia má funkcie chladenia, odvlhčovania a ventilátora. Chladiaci výkon je 12 000 BTU/h (3,5 kW) a je vhodná pre miestnosti 18 – 250 m². Obsahuje aj 24-hodinový časovač a 3 stupne rýchlostí. Hlučnosť je 65 dB.

Comfee PD1-series MPD1-09CRN1 70006 biela

Energetická trieda A.
Klimatizácia Comfee MPD-09CRN1 je vhodná pre miestnosti do 32 m² s diaľkovým ovládačom a kapacitou odvlhčovania 24l / 24 hod. Klimatizácia má LCD displej. Súčasťou balenia je diaľkové ovládanie a umývateľný filter. Maximálny výkon chladenia je 9000 Btu/h a hladina hluku je 65 dB.

 

Electrolux EXP12HN1W6

 

Energetická trieda A

Ochladí plochu až 48m² a má aj funkciu kúrenia, automatického vypnutia a režim spánku. Má tri rýchlosti a slúži aj ako odvlhčovač. Hladina hluku je 64 dB a maximálny výkon chladenia 12000 Btu/h. Súčasťou balenia je aj diaľkové ovládanie.

 

 

 

Nástenná klimatizácia

Nástenné klimatizácie sú najuniverzálnejšie a najpoužívanejšie systémy pre bežné montáže klimatizácií, sú jednoduché a moderné. Pri inštalácii sa nevykonávajú žiadne rozsiahle úpravy interiéru. Nástenné jednotky možno ľahko nainštalovať do malého priestoru, vynikajú svojím chladiacim výkonom, flexibilitou nastavenia, vybavením i vzhľadom. Nástenná klimatizácia sa často používa v kancelárskych priestoroch, bytoch, rodinných domoch, reštauráciách, technických miestnostiach a mnohých iných priestoroch. Vyznačujú sa nízkou spotrebou elektrickej energie, vysokou účinnosťou a majú nízke prevádzkové náklady.

 

Midea/Comfee MSR23-12HRDN1-QE QUICK

Klimatizácia je vhodná do miestnosti s plochou 40 m². Má funkciu klimatizácie, odvlhčovania aj kúrenia a má aj turbo režim. Hladina hluku je 54 dB a klimatizácia si nevyžaduje odbornú montáž. Balenie obsahuje aj diaľkové ovládanie. Súčasťou klimatizácie je aj biologický filter. Výhodou QUICK pripojenia je, že odborná montáž nie je potrebná a inštalácia je naozaj jednoduchá.

SENCOR SAC 0911CH


Energetická trieda pri chladení A++
Klimatizácia má 4 režimy: chladenie, vykurovanie, odvlhčovanie a iba ventilátor. Rozsah nastavenia teploty je 16 – 31°C. Balenie obsahuje diaľkové ovládanie s LCD displejom. Klimatizácia ponúka 24-hodinový časovač umožňujúci automatické vypnutie alebo zapnutie, 4 nočné režimy SLEEP, režim AUTO pre dosiahnutie a udržiavanie optimálnej teploty, režim TURBO pre rýchle ochladenie/vykúrenie priestoru, funkcia AUTO RESTART pre automatické znovuuvedenie do prevádzkového režimu po výpadku prúdu.

Whirlpool SPIW 412L

Energetická trieda pri chladení A++
Klimatizácia chladí, hreje a odstraňuje vlhkosť z miestnosti a je vhodná pre rozlohu miestnosti 80 – 120 m³. Hladina vonkajšieho hluku je 55 dB a hladina vnútorného hluku je 40 dB. Klimatizácia obsahuje funkciu otáčania a SLEEP, rýchleho chladenia a tichý režim.

Stropná klimatizácia

Najkomfortnejším riešením pre chladenie je inštalácia stropného systému, ktorý predstavuje pre rozumne navrhnuté stavby plnohodnotný chladiaci systém. Strop poskytuje dostatok chladiacej plochy a vďaka rovnomernému prúdeniu vzduchu do všetkých strán pre vykurovanie a chladenie zabezpečia ideálnu teplotu. Teplý vzduch je nasávaný vnútorným filtrom, ktorý je umiestnený v strede kazety. Mriežky s automatickými klapkami distribúcie vzduchu sú rozmiestnené po štyroch stranách kazety, čím zabezpečia rozdelenie vzduchu po celej miestnosti a vzduch sa dostane do každého kútu, aj v miestnostiach s vyššími stropmi.

 

DAIKIN KAZETOVÁ KLIMATIZÁCIA PLOCHÁ FFQ60C+RXS60L

Energetická trieda A
Klimatizácia Daikin je úplne plochá kazetová klimatizácia. Hlučnosť vnútornej jednotky je 46 dB a hlučnosť vonkajšej jednotky je 63 dB. Je určená pre rozlohu miestnosti do 170 m³. Má aj funkciu len ventilátor. Má denný aj týždenný časovač a je jednoduchý na údržbu. Nastavenie klapky v polohe 0° zabráni vzniku prievanu a slúži aj ako prevencia pred znečistením stropu. V režime chladenia pracuje až do -15 °C.

 Whirlpool AMD 386

Stropná klimatizácia Whirlpool AMD 386 zabezpečuje príjemné a zdravé ovzdušie v horúcich aj v hladnejších dňoch. Chladí, hreje a odstraňuje vlhkosť z miestnosti. Má funkcie rýchle chladenie Jet, tichý režim Sleep, ventilátor a je vhodná do miestnosti o veľkosti cca 350 – 500 m³. Hlučnosť vnútornej jednotky je 49 dB a hlučnosť vonkajšej jednotky je 60 dB.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment