Skip to content Skip to footer

Vyberte si ten správny bicykel pre túto sezónu

Cyklistická sezóna je už v plnom prúde. Preto by ste si výber bicykla nemali nechávať na poslednú chvíľu. Ak ste rekreačný cyklista a neviete si rady aký typ konštrukcie a príslušenstva by bol pre Vás ten najvhodnejší, Pricemania odporúča ako si vybrať ten správny bicykel a na čo si dávať pozor pri jeho výbere.

Cyklistická sezóna je už v plnom prúde. Preto by ste si výber bicykla nemali nechávať na poslednú chvíľu. Ak ste rekreačný cyklista a neviete si rady aký typ konštrukcie a príslušenstva by bol pre Vás ten najvhodnejší, Pricemania odporúča ako si vybrať ten správny bicykel a na čo si dávať pozor pri jeho výbere. Trh ponúka širokú paletu modelov na rôzne účely, či na rodinnú cyklistiku alebo adrenalínové zjazdy. Ceny modelov sú závislé práve od toho, na aký účel budete svoj bicykel využívať.

Každá kategória bicyklov má svoju geometriu rámu, a preto sa môže odlišovať model od modelu svojou veľkosťou, tak sa nespoliehajte na tabuľkovú veľkosť.

 

Príklad veľkosti bicykla a postavy jazdca.

Výrobca Merida

Výška jazdca v cm /veľkosť bicykla     

 

140 145 150 155 160 165 170 175 180 185 190 195 200 205

195Big. N line

        15 15  17  17  19  19  21  21 23 23

Big. S
line

   13 13  15 15 17  17  18,5  18,5  20  20  21,5 21,5  

Big. T
line

     15 15  15/17  15/17  17  17/19  17/19  19  19/21  21 21 21

Matts 6

 13 13  14,5  14,5  16  16  18  18  20 20  22  22 24 24

Juliet 7.

   13,5 13,5  15  15  17  17  18,5  18,5  20         

Juliet 6.

 13 13  14,5  14,5  16  16  18  18  20  20         

 

Bicykle rozdeľujeme do týchto základných kategórií:

Elektrobicykle

elektrobikeJedná sa o najmladšiu kategóriu bicyklov na trhu. E-bajky, ako sa tiež nazývajú, vám zaručia lepší zážitok z jazdy. Pomáhajú do kopca a jazdec prejde dlhšiu vzdialenosť v porovnaní s klasickým bicyklom. Na pricemania.sk ich môžete zakúpiť už od 530 € a to v rôznych kategóriách – mestské a horské, ktoré sa líšia cenou a parametrami vybavenia.

 

 

 

Horské bicykle

horsky bikeSú ideálne pre tých, ktorí obľubujú jazdu v ťažšom horskom teréne, po lesných a poľných cestách a mimo cestnej premávky. Ponúkajú väčší rozsah zdvihu vidlice a hrubší dezén plášťa. Ich rámy sú pevnejšie, hrubšie. Ťažisko majú nižšie a ich rámy sú rôzne tvarované.

Kategória horských bicyklov sa ďalej delí podľa druhu použitia:

Samotný názov nám už napovedá, že ide o konštrukciu s dvomi odpruženiami (zdvih). Jedno je vpredu na vidlici a druhé na zadnej stavbe kolesa. To poskytuje jazdcovi plnú kontrolu nad svojim strojom. Takéto modely sú vďaka použitej technológií cenovo náročnejšie a hmotnostne ťažšie a ak neviete využiť jeho potenciál, tento typ by sme vám neodporúčali. Kategória celoodpružených bicyklov sa delí tiež podľa zdvihu odpruženia. Bicykle s menším zdvihom (100-120 mm) sú ideálne pre rekreačných jazdcov, ktorí jazdia preteky či maratóny.

Bicykel s vyšším zdvihom (120-160mm) tzv. all-mountain a enduro je vhodná pre jazdcov, ktorí majú radi adrenalín a rýchlu jazdu z kopca.
Pre úplných bláznov existujú zdvihy (odpruženie) až okolo 200mm. Ďalej sa delia typom odpruženia, geometriou, plášťom, šírkou riadidiel, materiálmi rámov a vybavením príslušenstva.

trekingový bikePre ich univerzálnosť sú ideálne na každodenné používanie vďaka ľahkému hliníkovému rámu, odpruženej vidlici a plášťu s nízkym valivým odporom. Odpružená vidlica poskytuje vyšší komfort a bezpečnosť. S týmito modelmi môžete jazdiť kamkoľvek sa vám zachce.

 

Do tejto kategórie patria bicykle od športových až po cyklomaratónske, ktoré sú veľmi ľahké a majú kvalitnejšie komponenty. Sú ideálne pre náročnejších jazdcov, pretože sa jedná o bicykle s prednou odpruženou vidlicou a pevným rámom v rôznych materiálových prevedeniach od karbónu cez zoslabený hliník až po oceľové fat biky (bajky do snehu).

Pevná zadná stavba síce neskopíruje terén tak dokonale ako celoodpružený rám, zato poskytuje vyššiu rýchlosť a obratnosť v teréne. Tiež sem patria MTB dirt/street a fourcross. Tieto sú určené pre mladšiu vekovú kategóriu, ktorá na nich skáče na upravených tratiach alebo schodoch v mestách.
Dnes už väčšina týchto modelov má v štandardnej výbave mechanické kotúčové brzdy, alebo hydraulicé (olejové).

 

Mestské bicykle

Sú typické jednou mohutnou rámovou trúbkou. Táto konštrukcia výrazne zjednodušuje nastupovanie na bicykel, a práve preto sú vhodné pre starších používateľov s obmedzeným pohybom.

 

Cestné bicykle

Sú určené na jazdu po kvalitných cestách a väčšinou pre športové využitie. Konštrukčne sú navrhnuté tak, aby mali aerodynamický posed, minimálny valivý odpor a dokonalý prenos sily. Na bicykli nájdete iba tie najdôležitejšie komponenty, jeho prevody sú zamerané na rýchlosť, čo spôsobí, že ich hmotnosť je najnižšia zo všetkých typov bicyklov.

 

Detské bicykle

detsky bikeSú tou najlepšou športovou potrebou a dopravným prostriedkom. V dnešnej dobe máte k dispozícií obrovský výber tvarov, farieb a bezpečnostného prevedenia. Je to naozaj potešenie vyberať cez internet detský bicykel pre vaše deti a vnúčatá. Pre najmenších majú balančné pomocné kolieska, pokročilejší detský bicykel je už vybavený prehadzovačkou a juniorské vyzerajú ako pre dospelých, len sú menšie a ľahšie.

26“, 27,5“ alebo 29“ kolesá?

 

Medzi cyklistami je tiež veľmi diskutovanou témou veľkosť kolies. Podľa čoho sa teda rozhodnúť, či jazdiť na 26“, 27,5“ alebo 29“ kolesách? Neexistuje však na to správna odpoveď. Najčastejšie sa ľudia rozhodujú podľa toho, na aký rozmer boli zvyknutí, či ktorá veľkosť im najlepšie vyhovuje. Ešte pred výberom kolies vám priblížime samotné vlastnosti jednotlivých rozmerov kolies.

  • 26“ kolesá: najpoužívanejšou veľkosťou sú stále 26“ kolesá. Ich najväčšou výhodou je obratnosť a dobré vlastnosti v teréne
  • 29“ kolesá: Hlavnou výhodou 29“ kolies je držanie stopy, väčšia prejazdnosť v teréne a komfortnejšia jazda. S 29“ kolesami prejdete väčšiu vzdialenosť na rovnakom prevode s otočením kľuky. Na druhej strane majú horšiu ovládateľnosť a o dosť väčší rádius otáčania, čo v teréne spôsobuje problémy s obratnosťou. Jazdec má na 29“ kolesách pocit, že je položený vyššie, a práve preto sú vhodné pre vyšších jazdcov, ktorý majú nad bicyklom lepšiu kontrolu. Ich limitujúcim faktorom je nižší zdvih vidlice kvôli geometrií.
  • 27,5“ kolesá: Čo pre 29“ kolesá predstavuje výhodu, pre 26“ kolesá môže byť nevýhoda a naopak. A tu sa dostávame ku zlatej strednej ceste, 27,5“ kolesám, ktoré sú neutrálne. Rozmer 27,5“ si drží vlastnosti 26“ – ovládateľnosť a dobré jazdné vlastnosti a z 29“ – zotrvačnosť a prejazdnosť cez terén.

Takže čím je jazdec vyšší, tým by mal zvládnuť väčšie kolesá. Ak je vaša výška napríklad 175 cm a siahnete po 29“ kolesách, nie je pravidlo, že vám aj sadnú. Nižším jazdcom však vyhovuje skôr koleso 26“ alebo 27,5“ pre ich ovládateľnosť, no nebýva to pravidlom. Nič sa nevyrovná testovacej jazde u vášho predajcu.

 

Nezabúdajte na bezpečnosť!

 

prilbaAk ste sa už rozhodli pre ktorýkoľvek bicykel, veríme, že sme vám pri výbere pomohli. Taktiež nezabudnite na bezpečnosť pri cyklistike. Kvalitná ochrana hlavy by nemala chýbať ani tomu najlepšiemu cyklistovi. Tiež je dôležité aby ste boli na cestách dostatočne viditeľný, a preto dbajte na osvetlenie vpredu aj vzadu.

 

Prajeme vám veľa šťastných kilometrov bez nehody wink

Show CommentsClose Comments

Leave a comment