Skip to content Skip to footer

Ako správne vybrať klimatizáciu? Zohľadnite týchto 5 kritérií!

Letné horúčavy si môžete spríjemniť kúpou kvalitnej klimatizácie, ktorá bude udržiavať v byte či dome želanú teplotu. Na trhu sú však desiatky typov, ktoré sa od seba líšia výkonom i funkciami. Podľa čoho teda klimatizáciu vyberať?

nastenna-monosplit-klimatizácia-klimania.sk

Letné horúčavy si môžete spríjemniť kúpou kvalitnej klimatizácie, ktorá bude udržiavať v byte či dome želanú teplotu. Na trhu sú však desiatky typov, ktoré sa od seba líšia výkonom i funkciami. Podľa čoho teda klimatizáciu vyberať?

Niektoré modely iba ochladzujú vzduch, zatiaľ čo iné dokážu vzduch zvlhčovať, filtrovať, alebo z neho odstraňovať vírusy a peľové častice. Čo všetko by ste mali zvážiť pri výbere klimatizačnej jednotky?

1. Na čo bude klimatizácia slúžiť?

Pri výbere klimatizácie si najskôr položte otázku, čo od klimatizácie očakávate a ako často ju budete používať. Ochladiť priestor zvládnu aj základné modely, novšie typy využívajú inteligentné riešenia a ponúkajú mnohé zaujímavé funkcie. Dokážu kúriť, čistiť vzduch a veľa iného.

nastenna-monosplit-klimatizácia-klimania.sk

2. Chcete mobilnú alebo statickú klímu?

Mobilné jednotky sú flexibilné a dajú sa voľne presúvať z miestnosti do miestnosti. Teplo z jednotky je však potrebné odvádzať ohybnou hadicou von, napríklad cez okno. Tieto jednotky majú vyššiu spotrebu a sú hlučnejšie, preto sa častejšie využívajú stacionárne klimatizácie.

3. Aký typ stacionárnej klímy zvoliť?

Kompaktné riešenie predstavujú okenné klimatizácie, ktoré sú zabudované priamo do okna. Klimatizácie typu split ponúkajú najväčšiu variabilitu z hľadiska výkonu a funkcií. Ide o systém zložený z vnútornej a vonkajšej jednotky. Na jednu vonkajšiu jednotku je tiež možné pripojiť niekoľko vnútorných jednotiek, takéto riešenie sa nazýva multi-split. Podľa umiestnenia vnútornej jednotky sa tento typ delí na nástennú, kazetovú, kanálovú alebo podstropnú klimatizáciu.

klimatizácia-daikin-stylish-klimania.sk

4. Chcete doplnkové funkcie na čistenie vzduchu a úsporu energie?

U najnovších klimatizácií je možnosť využívať aj technológie pre ionizáciu a čistenie vzduchu. Klimatizácia nanočasticami „útočí“ na mikroorganizmy vo vzduchu, tiež na baktérie, vírusy a plesne. Takéto typy klimatizácií sú ideálne do domácnosti s alergikmi. Klimatizácia dokáže tiež odstraňovať pachy, čo ocenia zase fajčiarske domácnosti. Klimatizácie ponúkajú aj systémy inteligentného riadenia na základe snímania aktuálnej teploty v miestnosti alebo slnečného jasu, senzory taktiež dokážu monitorovať ľudskú aktivitu a na základe týchto dát vyhodnotia svoj výkon. Výsledok? Automatická úprava režimu, ktorá šetrí energiu. Novodobé klímy nie je problém ovládať prostredníctvom internetu a integrovať ich do systému inteligentnej domácnosti.

5. Aký výkon klimatizácie zvoliť?

Výkon musí zodpovedať potrebám domácnosti. Vždy svoj výber konzultujte s odborníkmi, ktorí vám požadovaný výkon vypočítajú, odporučia klimatizáciu presne pre vašu domácnosť a profesionálne ju namontujú, aby vám spoľahlivo slúžila a stopercentne plnila svoje funkcie.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment