Skip to content Skip to footer

Pricemania grilovala!

Tím Pricemania.sk využil slnečné počasie a vytiahol grily. Vôňu chrumkavého upečeného mäska, syrov či zeleniny cítime ešte teraz. Slinky vám určite spustia naše recepty, takže nebuďte ďaleko od vašich grilov! Ak náhodou žiaden nemáte, tu nájdete rady, ako vybrať ten správny.

Tím Pricemania.sk využil slnečné počasie a vytiahol grily. Vôňu chrumkavého upečeného mäska, syrov či zeleniny cítime ešte teraz. Slinky vám určite spustia naše recepty, takže nebuďte ďaleko od vašich grilov! Ak náhodou žiaden nemáte, tu nájdete rady, ako vybrať ten správny.

Grilovanie

Martin

Mojím najobľúbenejším receptom v období grilovačiek je bravčový steak z krkovičky
Vybrať dobré mäso je základom a tvorí 90% celého grilovania. Preto beriem mäso výhradne od známeho mäsiara, a nie z obchodov, kde neviem jasne zistiť jeho pôvod.
Samotný recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý chlap s prstom v nose :), alebo s jednou rukou, pretože v druhej drží pohár piva.
Bravčovú krkovičku si nakrájame na približne 3 cm hrubé plátky. Po oboch stranách okoreníme (ja používam korenie na grilovanie, čo je zmes všetkých možných korenín), osolíme a potrieme trochou oleja. Steaky grilujem na rozpálenom grile približne 10 minút, aby boli medium. Tí, čo chcú mať mäso prepečené, odporúčam tak 15 min. Pre tých, čo dávajú prednosť krvavým steakom naopak max. 6 min.
K takto pripraveným steakom mám najradšej grilovanú zeleninu alebo pečené zemiaky v šupke a na pitie dobrý radlerík. Dobru chuť!

 

Maťka

Keď sa povie grilovačka, automaticky si spomeniem na vynikajúcu chuť plneného pstruha. Je to trošku náročnejší recept, ale zvládne ho každý šikovný maškrtník. V dnešnej dobe sa dajú kúpiť rybičky v akejkoľvek podobe, takže žiadne strachy s pitvaním a kostičkami v nich. Nebíčko v pusinke si urobíme takto:
Vypitvaného pstruha zbaveného hlavy, plutiev a kostí, pokvapkáme zvnútra citrónom, podľa chuti osolíme, okoreníme čiernym korením, troškou červenej papriky, pre ostrejšie jazýčky môžeme pridať aj sušené pomleté feferónky alebo inú štipľavú mňamku. Ďalej plníme plátkami slaniny, na kolieska nakrájanou cibuľkou, krúžkami cesnaku, sušenou pažítkou, petržlenovou vňaťou a syrom niva.
Takto naplneného pstruha zašijeme alebo zasvorkujeme. Následne ho potrieme zvonka olivovým olejom, necháme chvíľočku odpočinúť, aby sa premiešali chute ktoré sme si namixovali. Počas grilovania potierame kožu zmesou medu a roztlačeného cesnaku a pečieme do zlatohneda.
K pstruhovi podávame grilovanú zeleninku, poprípade predvarené zemiaky v šupke nakrájané na kolieska, ktoré dopečieme, aby boli krásne chrumkavé.

 

Simi

Moje grilovanie je úplne jednoduché, nakoľko pozostáva len zo zeleniny. Na hrubšie kolieska pokrájam ošúpanú cukinu a mierne ju osolím. Zvyčajne ešte poprášim nasušenými bylinkami z našej záhrady – bazalkou, alebo provensálskym korením. Potom už len jednoducho dám na kraj grilu a čakám, kým nepríde moja chvíľa.
Cukine často robia spoločnosť i ošúpaná špargľa alebo baklažán, ktorý som vopred posolila, aby sa zbavil nepríjemnej trpkosti. Niekedy podľa chuti pridám i paradajky. Po ugrilovaní len polejem (na tom naozaj nešetrím) olivovým olejom a prejdem balzamikovou redukciou. Neexistuje nič lahodnejšie!

 

Tipy na chutné marinády:

Branči

Jogurtová marináda

Túto marinádu používam na kuracie mäso, je jemná a biele kuracie mäso príjemne osvieži. Umytú šupku z pomaranča najemno nastrúham, pridám 3 lyžice pomarančovej šťavy, 180 g bieleho jogurtu, 1 lyžicu posekanej petržlenovej vňate, 1 lyžička mletej papriky, štipka mletej škorice a na špičku noža šafranu. Všetko spolu dobre premiešam a mäso nechám odstáť čo najdlhšie.

Rasťo

Jemne pikantná marináda

Keď grilujem bravčové mäso, pripravím si ho deň vopred, aby vstrebalo všetky chute z marinády. Na ňu si zmiešam grilovacie korenie, korenie gréckej kuchyne gyros, provensálske bylinky, oregano, roztlačený cesnak, trochu horčice, pár lyžíc olivového oleja a chilli podľa chuti. Dobrú chuť!

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment