Skip to content Skip to footer

Ideálny módny doplnok pre vašu záhradu

Máte pocit, že je vaša záhrada fádna a chceli by ste ju niečím oživiť? Nechcete investovať veľa, no hľadáte niečo, čo má šmrnc. Urobte z oplotenia módnu ikonu vašej záhrady.

green-and-pink-leafy-plant-872474 1

„Sedela som v našej záhrade a bola som skutočne nadšená do akej podoby sme ju za dva roky dostali. So všetkým som bola mimoriadne spokojná. Záhony boli upravené a rozkvitnuté, tráva hustá a zdravo zelená. Nové sedenie v tieni starej čerešne bolo veľmi príjemné. No stále mi chýbalo niečo, čo by našu záhradku povznieslo a dodalo jej ten správny šmrnc.“

Kvitnúce oplotenie

Keď chceme zútulniť interiér vo väčšine prípadov siahneme po nejakej zelenej rastline. Kúty sa s nimi nezdajú také tmavé a parapety prázdne. V exteriéri to funguje úplne rovnako. Ak potrebujete vo vašej záhrade vytvoriť príjemnú clonu kvôli súkromiu, či romantické zákutie alebo len skrášliť nudný plot siahnite po popínavých rastlinách.
Najrýchlejšie a najekonomickejšie riešenie ako skrášliť a spríjemniť prostredie okolo vášho domu je postaviť pletivo a nechať ho obrásť popínavými rastlinami. Na tento účel sú najvhodnejšie zvárané poplastované pletivá, prípadne poplastované panelové ploty. PVC vrstva, ktorá obaľuje oceľový drôt zabraňuje prehrievaniu oplotenia a neodoberá úponkom rastlín vlahu. Horizontálne drôty poplastovaného pletiva sú zvlnené, takže voda rýchlejšie steká na zem. Funguje ako prirodzený zavlažovací systém pre rastlinu. Klasické štvorhranné pletivá sa na tento účel veľmi neodporúčajú, pretože by po čase nemuseli nápor drevín vydržať.

green-and-pink-leafy-plant-872474 1

Najvhodnejšie je zvárané pletivo, ktoré má pravidelné usporiadanie ôk a vytvára tak sieť. Popínavé rastliny tak majú mnoho oporných bodov na zachytenie a vytvárajú tak súvislejšiu zelenú stenu. Zároveň sa neodporúča stavať a pokrývať popínavými rastlinami príliš vysoké pletivá. Môžu byť časom veľmi nestabilné. Ideálna výška je 180 cm. Ak splníte tieto požiadavky, potom sa už fantázii medze nekladú. Je len na vás kam takúto kvitnúcu zelenú stenu umiestnite. Môže napríklad:
● Predeliť záhradu na úžitkovú a odpočinkovo okrasnú zónu.
● Poskytnúť súkromie pred zvedavými pohľadmi okolia.
● Zamaskovať nevzhľadný múr. „Ak vysádzate popínavé rastliny na oporu pri plnej stene, je treba dodržať aspoň 15 cm odstup medzi rastlinou a fasádou. Vzduch tak bude môcť lepšie prúdiť, listy rýchlejšie vyschnú a nebudú sa šíriť rôzne ochorenia rastliny.“ odporúča záhradná architektka Stanislava Balabasová.
● Vytvoriť príjemný tieň.
● Skrášliť vaše oplotenie okolo pozemku.
● Dodať vašej záhrade moderný vzhľad.

Štyri ideálne popínavé rastliny na plot

Nie všetky druhy popínavých rastlín sú vhodné na vysádzanie ku kovovej mriežke. S tenkými drôtmi si najviac rozumejú tie, ktoré sa na svoju oporu prichytávajú ovíjavými stonkami. Adekvátne sú i druhy s dlhými výhonkami, ktoré sa ku kovovej opore vyväzujú. Oplotenie by som určite neodporúčala nechať zarásť paviničom a brečtanom. Na oporu sa oba prichytávajú prísavnými platničkami a svojou silou by ju dokázali vylomiť.“ radí záhradná architektka Stanislava Balabasová.

Štyri najideálnejšie pre popínavé rastliny pre pletivo sú:
1. Voňavé popínavé ruže. Darí sa im na teplých a slnečných miestach. Obľubujú juhovýchodné strany so suchšou pôdou. K opore sa voľne vyväzujú špagátom alebo lykovými úväzkami. Vyžadujú každoročnú údržbu v podobe strihania, no odmenia sa bohatými voňavými kvetmi.
2. Veľkokveté mnohofarebné plamienky. Rovnako ako ruže obľubujú teplé no zatienené miesta. Ku kovovej mriežke sa prichytávajú ovíjavými stonkami, takže starosti s vyväzovaním odpadajú. Vyžadujú však ich pravidelný rez. Existuje množstvo druhov. Niektoré kvitnú na jar iné v lete, či dokonca v zime. Vhodnou kombináciou môžete vo vašej záhrade vyčarovať dlho kvitnúcu čarovnú stenu.
3. Exotický zimolez. Má veľmi rád polotieň a darí sa mu v humusovitej mierne vlhkej pôde. K opore sa, rovnako ako popínavé ruže, vyväzuje. Kvitne krásnymi exotickými fialovými kvetmi. Neodporúča sa vysádzať v záhradách, v ktorých sa pohybujú deti, pretože je jedovatý.
4. Romantická vistéria. Darí sa mu na slnečných miestach v mierne vlhkej pôde. Ku kovovej mriežke sa dokáže prichytiť svojimi ovíjavými stonkami. Okrem tradičnej fialovo kvitnúcej rastliny, dnes možno dostať i druhy s bielymi či ružovými kvetmi. Sú ešte očarujúcejšie a romantickejšie. Vytvárajú bohaté kvitnúce previsy, ktoré dodajú šmrnc každej záhrade.

„Použili sme zelené poplastované zvárané pletivo a ohradili sme ním z dvoch strán naše sedenie. Vysadili sme k nemu nádherne voňavé popínavé ruže a biele plamienky. Získali sme tak oveľa viac súkromia zo strany, kde býva sused. Zároveň to v našej záhrade ožilo.“ Dodajte vašej fádnej záhrade tu správnu iskru. Postavte oplotenie a nechajte ho zakvitnúť. Vaša záhrada získa nový rozmer.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment