Skip to content Skip to footer

Viete prečo a ako porovnávať rýchle pôžičky?

Bežne porovnávame ceny pri nákupoch spotrebného tovaru v snahe čo najviac ušetriť alebo nájsť internetový obchod ponúkajúci dopravu zadarmo. Okrem spotrebného tovaru však môžeme porovnávať aj finančné produkty ako rýchle pôžičky a ušetriť si tak nie len peniaze, ale aj čas a vrásky z nevýhodnej ponuky.

shutterstock 1448561546

Bežne porovnávame ceny pri nákupoch spotrebného tovaru v snahe čo najviac ušetriť alebo nájsť internetový obchod ponúkajúci dopravu zadarmo. Okrem spotrebného tovaru však môžeme porovnávať aj finančné produkty ako rýchle pôžičky a ušetriť si tak nie len peniaze, ale aj čas a vrásky z nevýhodnej ponuky.

Ukážeme si, prečo je dobré porovnávať pôžičky a ako na to.

Ako porovnávať rýchle pôžičky?

Pre správne porovnanie rýchlych pôžičiek je potrebné nájsť dôveryhodný porovnávač finančných produktov. Prečo dôveryhodný? Pretože aj v oblasti pôžičiek sa na internete nájde veľké množstvo podvodných stránok propagujúcich rýchle pôžičky s vražednými, často viac ako 50% úrokmi.

A to predsa nechce nikto z nás.

Jedným z dôveryhodných poskytovateľov, v ktorého prospech hovorí počet klientov využívajúcich ich služby na dennej báze je finančný porovnávač Financer.com Slovensko, ktorý okrem nášho trhu pôsobí na ďalších 25 trhoch po celom svete.

 

Ponúka rýchle, intuitívne a bezplatné porovnanie rýchlych pôžičiek, pri ktorom vám stačí zadať sumu, o akú chcete žiadať a takisto vami požadovanú dobu splatnosti.

Následne vám tento porovnávač ukáže aktuálne dostupné a hlavne overené trhové možnosti. Nemusíte sa tak báť žiadneho podvodu či nelegálnych poskytovateľov.

Vzhľadom na to, že rýchla pôžička sa vyznačuje krátkou dobou splatnosti (maximálne 1 mesiac) a nízkou maximálnou sumou (maximálne 1000 EUR) o ktorú môžete požiadať, sú vaše možnosti značne obmedzené.

S rýchlou pôžičkou však dokážete preklenúť predovšetkým krátkodobé finančné problémy a pár stovák eur do 30 dní aj bez problémov vrátiť. Na čo by ste si však mali dať pozor?

Na čo si dať pozor?

Pri porovnávaní rýchlych pôžičiek si dávajte pozor najmä na ročnú percentuálnu mieru nákladov. Totiž nie úroková sadzba, ale práve percentuálna miera nákladov (RPMN) v skutočnosti najdetailnejšie odzkradľuje, koľko vás vlastne bude vaša pôžička stáť.

Berie do úvahy nielen celkový úrok, ale aj dodatočné poplatky poskytovateľov, ktoré dokážu vašu pôžičku značne predražiť. Vždy sa snažte dopredu informovať o všetkých po-platkoch, aby ste predišli zbytočným neželaným prekvapeniam.
V druhom rade si dajte pozor na podvodníkov. Ako sme spomínali, aj v tomto smere natrafíte na mnoho pofiderných webov a sprostredkovateľov, ktorým chýba licencia od Národnej banky Slovenska.

Podľa zákona o spotrebných úveroch môže poskytovateľ spotrebných úverov poskytovať svoje služby len v prípade riadne udelenej licencie. Hľadajte tieto údaje o licencii na webe poskytovateľov.

Pokiaľ ich tam nenájdete, pravdepodobne ide o podvodnú spoločnosť poskytujúcu svoje služby nelegálnym spôsobom. Financer.com pre vás pripravil 10 tipov pre bezpečnú pôžičku. Ak ich dodržíte, s veľkou pravdepodobnosťou nenatrafíte na podvodníkov.

 

bezpecna-pozicka

 

1. Určte si svoje priority. Jednoduché pravidlo a otázka, ktorú by ste si mali položiť. Rýchlu pôžičku skutočne potrebujete, alebo ju len chcete? Medzi týmito dvoma slovesami je totiž obrovský rozdie.

2. Určte si jej výšku. Ak ste teda odpovedali kladne, zamyslite sa nad tým koľko peňazí reálne potrebujete. Nepožičiavajte si zbytočne viac, pretože požičané treba aj s úrokmi včas vrátiť.

3. Postupujte opatrne. Toto je bod, o ktorom sme sa už rozprávali. Vždy hľadajte na stránkach poskytovateľov informácie, ktoré potvrdia ich dôveryhodnosť. Napríklad licenciu udelenú NBS.

4. Dajte si pozor na skvelé ponuky. Uvažujte racionálne a vyhnite sa skvelo znejúcim, ba až neuveriteľným ponukám. Nič také, ako peniaze na účte do 5 minút totiž neexistuje a pravdepodobne ide o podvod.

5. Porovnávajte. Alfa a omega správneho výberu. Nemusíte totiž hneď siahnuť po prvej ponuke, ktorá sa vám naskytne. Vždy porovnávajte trhové možnosti a ušetríte si tak nielen čas, ale hlavne vaše peniaze.

6. Žiadajte vo svojom mene. Ak chcete žiadať o pôžičku, robte tak vždy len vo svojom mene. Možno sa vám budú núkať sprostredkovatelia, ktorí o pôžičku požiadajú za vás, no buďte si istí, že sa popálite a zaplatíte oveľa vyšší úrok.

7. Neplaťte vopred. Jednoduché a účinné pravidlo, ktorým dokážete rýchlo rozoznať podvod. Vyhnite sa akýmkoľvek poplatkom za sprostredkovanie, dokým nebudete mať peniaze na vlastnom účte.

8. Nevolajte na audiotext. Oblúkom sa vyhnite audiotextovým číslam z televíznych reklám a časopisov. Ich úlohou je väčšinou jediné. Zdržať vás na linke, ošklbať vás o čo najviac peňazí a nakoniec ovaliť podvodnou ponukou pôžičky.

9. Neručte nehnuteľnosťou. Toto je skôr všeobecnejšia rada platná pre klasické pôžičky a spotrebné úvery. Neručte svojou nehnuteľnosťou. V prípade neschopnosti splácať môžete veľmi ľahko prísť o strechu nad hlavou.

10. Pozor na zmluvy. Desatoro bezpečnej pôžičky uzatvárame základným pravidlom. Dajte si pozor na to, čo podpisujete a o všetkom sa informujte. Nevýhodné podmienky a výmimky bývajú písané malými písmenami na konci strán.

Sme najrýchlejšie sa zadlžujúci národ v EÚ

Podľa posledných prieskumov patria Slováci k najrýchlejšie sa zadlžujúcim krajinám v rámci EÚ. Priemerný slovenský muž má dlh vo výške približne 1180 EUR, priemerná slovenská žena dlhuje priemerne menej, konkrétne 900 EUR.

Najčastejšie si požičiavame na zaobstaranie bývania alebo jeho rekonštrukciu. Nasleduje nákup spotrebičov do domácnosti a v tesnom závese sa drží zaobstaranie vozidla.

Spoločnosť KRUK uvádza, že v uplynulom roku sme si požičali dohromady viac ako 3,7 miliardy EUR a ocitli sa tak na čele nelichotivého rebríčka celej Európskej únie.

Zdroj obrázku: Panumas Yanuthai / Shutterstock.com

Show CommentsClose Comments

Leave a comment