Skip to content Skip to footer

Dôležitosť triedenia odpadu

Premýšľali ste niekedy, čo sa stane s takýmto netriedeným odpadom? Zaujíma vás, či sa dá recyklovať?

netriedeny-odpad

Už ste niekedy videli, ako jedno z tých obrovských vozidiel prechádza mestom a zhromažďuje odpad? Zaručene. A keďže sa vynorí pretrvávajúca čuchová pamäť, automaticky sa chcete nadýchnuť ústami. Keby ste podišli bližšie, vo vnútri zberného kontajneru „smetiarskeho“ auta by ste videli všetko, od plastových fliaš po banánové šupky, kartónové krabice, suché listy, plastové vrecká, zvyšky zeleniny, papier, až po pol páru flip-flop šlapiek. Premýšľali ste niekedy, čo sa stane s takýmto netriedeným odpadom? Zaujíma vás, či sa dá recyklovať?

Kontaminovaný odpad, napríklad papier, ktorý je umazaný mastným plastovým vreckom alebo zvyškom niekoho obeda, stráca svoju hodnotu. Netriedený odpad bude podstatne ťažšie recyklovateľný, bude to nákladnejšie, vyžaduje viac pracovnej sily na spracovanie a niekedy je kontaminovaný do tej miery, že už ani nemôže byť recyklovaný. Po kontaminácii skončí potenciálne recyklovateľný odpad jednoducho na skládke.

netriedeny-odpad

Netriedený odpad – žiaľ, bežný obraz našej súčasnosti. Zdroj: Rani Restu Irianti/shutterstock

Pre efektívnu likvidáciu odpadu je kľúčom triedenie

Oceán je jedným z najrozsiahlejších, najzáhadnejších a najrozmanitejších miest na našej planéte. Ale, je bezbranný voči niečomu tak jednoduchému ako je ľudský dotyk. Vedeli ste, že do oceánu sa dostane ročne približne 630 miliónov kilogramov odpadu? Z tohto množstva je asi 8 miliónov metrických ton plastov a z toho 236 000 ton sú mikroplasty – malé kúsky “rozbitého” plastu, ktoré takmer ani nevidíte. Naše životné prostredie je každý deň ohrozované znečistením oceánu a, ako sa aj dá očakávať, pri takom množstve odpadu v moriach trpí alarmujúcim podielom aj morský život. Oceán už nemôže ďalej „fungovať“ ako skládka pre ľudí. Aj keď stav znečistenia nemusí byť pre mnohých ľudí prekvapením, tvrdé fakty ním byť môžu:

● znečistenie oceánov postihuje viac ako 817 živočíšnych druhov na celom svete, čo je číslo, ktoré sa za posledných 5 rokov zvýšilo o 23%. Plast je jednou z najbežnejších príčin znečistenia oceánov a morské živočíchy ho často považujú za potravu. Nie je to však jediná vec, ktorá škodí našim moriam.
● znečistenie oceánov ročne zabije viac ako milión morských vtákov. Každý rok zomrie tristo tisíc delfínov a sviňúch, ktoré sa okrem iného zamotajú do vyradených rybárskych sietí. Stotisíc morských cicavcov je každý rok usmrtených znečistením v oceáne.
● každé morské zviera je ovplyvnené chemickými látkami uvoľnenými vo vode.
● vo vnútri Tichého oceánu je ostrov odpadu dvojnásobnej veľkosti Texasu: North Pacific Gyre (Veľká tichomorská odpadková škvrna ) pri pobreží Kalifornie je najväčším oceánskym smetiskom na svete. Tam počet plávajúcich plastových kusov prevyšuje celkový morský život v približnej výške šesť ku jednej.
toxické kovy môžu zničiť biochémiu, správanie, reprodukciu a rast morského života.
● plastové zvyšky môžu absorbovať toxické chemikálie zo znečistenia oceánov a preto otrávia všetko živé, čo ich skonzumuje. Plastové znečistenie je v skutočnosti jednou z najzávažnejších hrozieb pre oceán. Plast sa nerozkladá; namiesto toho sa rozpadá na postupne menšie kúsky, ale nikdy nezmizne. Predstavuje významné zdravotné riziko pre rôzne morské tvory a pre celý morský ekosystém. Celkovo je plast číslom jedna zo zdrojov znečistenia v oceáne. A prečo? Pretože ho hádžeme do koša, miesto toho, aby sme recyklovali!
● 80% odpadu v oceáne pochádza z pozemných zdrojov vrátane jednotlivcov, priemyslu a nesprávneho nakladania s odpadom. Iba 20% je výsledkom zdrojov založených na odvetví rybolovu, lodnej dopravy a výletných lodí.

Mohli by sme pokračovať ešte dlho. Dôležitý je však posledne spomenutý fakt: “…a nesprávneho nakladania s odpadom”!

mrtvy-vtak-s-namotanou-rybarskou-sietou-na-zobakuAj toto je naša vizitka… Zdroj: Andrew Balcombe/shutterstock

Triedenie a recyklácia

Pamätáte si zoznam výhovoriek, ktoré ste mali na vysvetlenie toho, prečo doma netriedite, resp. nerecyklujete odpad? Už nebudú platiť. Nasledujúce tipy sú praktické a realizovateľné, aj keď ste leniví alebo zaneprázdnení. Dokonca aj keď máte pochybnosti („Je tuba zo zubnej pasty recyklovateľná?“).

V prvom rade sa snažte zamerať sa na odpad, nie na smeti. Smeti neslúžia žiadnemu účelu. Na druhej strane, odpad má hodnotu a potrebuje len správne triediť. Pohľad na ročnú produkciu tuhého mestského odpadu na celom svete prináša desivé číslo: 1,4 miliardy ton. Väčšina z toho, asi 800 miliónov ton, končí na skládkach.

Ale predtým, ako začnete drviť plechovky, nájdite najlepší spôsob recyklácie vo vašom okolí alebo meste. Obráťte sa na obec, aby ste zistili, či existujú zberné miesta v obchodoch alebo na verejných priestranstvách. Ak existujú možnosti, zistite, ktoré z nich sú pre vašu rutinu najvhodnejšie.

Keď už sme spomenuli drvenie plechoviek… Súčasný trh ponúka pre efektívne triedenie odpadu, či už pre domácnosti, firmy alebo závody naozaj komplexné vybavenie (dokonca aj lisy na PET fľaše pre domácnosti).
A okrem nich:
● smetné nádoby a odpadkové koše
● smetné nádoby a odpadkové koše na triedenie plastu, skla, kovov, papiera aj bio odpadu
● závesné koše a stojany na odpad
● zariadenia zberných dvorov
● kovové aj plastové kontajnery
● dokonca aj popisy a označenia kontajnerov a ich náhradné diely

A teraz sa už poďme spolu naučiť triediť odpad.

TIP: Veľký výber kontajnerov, vhodných na triedenie odpadu nájdete napríklad v ponuke ferex.sk tu: https://www.ferex.sk/kontajnery-na-odpad-1100-l.
recyklacne-odpadove-kosezdroj: BIRTHPIX/shutterstock

1. Odmietajte bez ľútosti
Vždy odmietajte všetok materiál, ktorý nepotrebujete, najmä balenie. Najlepším spôsobom, ako znížiť množstvo pevného odpadu na skládke, je zníženie objemu odpadu. Na Slovensku pravdepodobne nie, ale vo svete už existujú obchody,kde môžete nechať balenie v čase nákupu (napríklad odložiť krabičku zo zubnej pasty pri pokladni v supermarkete).

2. Umývať, alebo neumývať, to je otázka
Čistenie zvyškov potravín z odpadu pomôže ľuďom, ktorí pracujú v recyklačnom závode. Poháru od jogurtu bude trvať niekoľko dní až týždňov, kým sa dostane na miesto recyklácie. Premýšľali ste o zápachu? Aby ste však zabránili plytvaniu vodou, použite napríklad už použité obrúsky.

3. Kompostujte čo sa dá
Tento druh odpadu predstavuje polovicu objemu všetkého pevného odpadu, zaplňuje skládky a produkuje metánový plyn, ktorý je 20 – krát viac znečisťujúci ako oxid uhličitý. Ovocie a zelenina, šupky, mletá káva a dokonca aj vlhký papier sa môžu zmeniť na hnojivo.

4. Drahocenné sklo
Aby sme sa vyhli nákladom na recykláciu skla, musíme do budúcnosti bojovať o zvýšenie a rozšírenie používania vratných obalov. Zatiaľ recyklujte. Sklo sa dá recyklovať donekonečna. Ak je to možné, vyhnite sa fľašiam s dlhým hrdlom: nie sú vratné a proces recyklácie (ktorý ich roztriešti na črepy) je stále zložitý a nákladný.

5. Krčíte papier, keď ho hádžete do nádoby na odpadky? Stop!
Papier neskladajte, ani nekrčte predtým ako ho vyhodíte. Dôvod je ľahko pochopiteľný: čím je papier viac neporušený, tým je hodnotnejší, pretože celulózové vlákna sú silnejšie, čím sa zvyšuje počet možných recyklácií.

6. Bezcenný papier
Na druhej strane existuje veľa druhov papiera, ktoré nemožno recyklovať: mastný a plastifikovaný papier, doklady z bankomatov alebo bloky z obchodov, papier s lepidlom, uhlíkový papier…Použité papierové obrúsky a papierové utierky nepatria do vášho recyklačného zásobníka na papier, ale môžu sa kompostovať. Rovnako ako aj mastné krabice na pizzu; tým pádom neznečistia zvyšok recyklovateľného papiera.

7. Vytlačte tú zubnú pastu poriadne
Tuba je vyrobená z polyetylénu s nízkou hustotou, ktorý je typom plastu. Preto sa z nej snažte vytlačiť čo najviac zubnej pasty a vložte ju do recyklačného koša s ostatnými plastovými predmetmi.

8. Zbohom, polystyrénová tácka!
Ak kupujete elektroniku v krabici plnej polystyrénu, recyklujte ho. Tento druh polystyrénu má trhovú hodnotu, a preto je proces jeho recyklácie cenovo dostupný. Tá tácka z polystyrénu s fóliou, ktorá sa používa na balenie chladených rýb, mäsa a dokonca aj zeleniny, je však iný príbeh. Pretože má nízku trhovú hodnotu, recyklácia je drahá.

9. Otravné kapsuly
Kávové kapsuly sa veľmi ťažko recyklujú, pretože obsahujú rôzne materiálov: hliník a plasty. Našťastie známe značky, ktoré predávajú tieto výrobky, ponúkajú zberné miesta vo svojich obchodoch. Sebe aj planéte však spravíte láskavosť, ak zvážite kávovar, ktorý používa zrnkovú kávu.

Presvedčili sme vás, že recyklácia je jedným z najlepších spôsobov, ako môžeme pozitívne ovplyvniť svet, v ktorom žijeme? Recyklácia je dôležitá pre životné prostredie aj pre nás. A musíme konať rýchlo, pretože množstvo odpadu, ktoré vytvárame, neustále rastie.

Zdroj:
https://www.rubiconglobal.com/blog/ocean-pollution-facts/

Show CommentsClose Comments

Leave a comment