Skip to content Skip to footer

Ako vybrať trojkolku?

Klasickú trojkolku už zoženiete ťažšie. Možno nájdete ešte tú vašu kdesi na povale, možno sa na vás usmeje šťastie na nejakých portáloch s použitými vecami.
Dnes však môžete kúpiť nielen tradičné klasické modely, ale aj parádne trojkolkové vychytávky – smart trikes. 

trojkolka

Ak si vaša ratolesť ešte netrúfa na dvojkolesové odrážadlá, skúste trojkolku

Nechcete kupovať viacero zariadení?  Skúste porozmýšľať nad riešením 5 v 1. Podľa schopností dieťatka postupne budete „tunovať“  jeho vozidlo. 

 

Klasické trojkolky 

 

Klasickú trojkolku už zoženiete ťažko. Možno nájdete ešte tú vašu kdesi na povale, možno sa na vás usmeje šťastie na nejakých portáloch s použitými vecami.

 Nájdete však aj dnes zopár výrobcov, ktorí oprášili retro modely.

Merkur Pája

 

Výhody trojkolky 

  • Výhodou trojkolky je väčšia stabilita. Tretie koliesko ochráni pred pádom.
  • Najmä pre menšie deti je bezpečnejším dopravným prostriedkom.
  • Umožní samostatný pohyb aj deťom, ktoré neudržia dobre rovnováhu alebo ešte nedorástli na klasické odrážadlo.
  • Deti sa postupne naučia zdolávať stále väčšie vzdialenosti.
  • Dokonca vďaka vodiacej tyči je vhodná aj pre deti, ktoré ešte nedokážu šliapať do pedálov. Vodiacou tyčou okrem samotného tlačenia ovládate aj smer jazdy.
  • Trojkolka dieťa učí koordinácii rúk a nôh. Trénuje tak krížový pohyb.
  • Trénuje šliapanie do pedálov – akýsi kruhový pohyb kroku dieťaťa.
  • Pedále sa pri mnohých modeloch točia, aj keď dieťa nešliape. Malý jazdec tak priložením nožičiek ľahko pochopí nový pohyb, začne šliapať sám. 

 

Trojkolky v novom balení – Smart Trike – 5 v 1 

 

 Puky CAT S6 Ceety

Tradičné trojkolky už takmer miznú. Nahradili ich multifunkčné vozidlá vhodné už pre najmenšie deti. Dnes sa čoraz častejšie stretávate s parádnymi trojkolkovými vychytávkami od 3 v 1 až po 5 v 1

 

K hlavným výhodám smart trojkoliek radíme:

  • Viete ich využívať najprv ako športový kočík, potom ako odrážadlo či trojkolku.
  • Ich cena je vyššia, ak by ste však kupovali tieto zariadenia samostatne, minuli by ste viac peňazí.
  • Rovnako ušetríte miesto a viete rýchlo reagovať na vývin či potreby vášho dieťatka. 
  • Môžete ich používať dlhšie obdobie– spravidla od 10 mesiacov až do 3- 5 rokov, prípadne kým dieťa váži do 25 kíl.
  • Dieťatku ponúkajú spestrenie presunov či prechádzok.
  • Na trhu nájdete širokú ponuku modelov dokonca aj v podobe zvieratiek.
  • Kovové konštrukcie zaručujú pevnosť, lak je prispôsobený nárazom. Zoženiete aj modely plastové, tie sú však vhodné skôr do interiéru a pre menšie deti. 

Smoby Be Move Dory 740305

 

Smart trojkolka od 10 mesiacov – 1,5 roka

 

Deti vo veku okolo roka s chôdzou iba začínajú. Ešte nemusia vedieť držať rovnováhu. 10 mesačné deti viac-menej na trojkolke iba sedia ako v kočíku. Ergonomicky tvarované sedadlo poskytuje komfort na oddych a pohodlné sedenie, dokonca až polosed. 

Okolo dieťatka je ochranná hrazda, pripútané je bezpečnostnými pásmi, chrbtová opierka zaručuje bezpečnosť. Kvalitné gumené kolieska s tlmičom zaručujú tichú a pohodlnú jazdu.

Nožičku spočiatku podopierajú opierky nôh- stúpačky. Tie sa dajú sklápať alebo odmontovať. Postupom času sa po ich odstránení dieťa môže naučiť nožičkami odrážať.  

Ovládaciu tyč viete spočiatku použiť na tlačenie, neskôr na korigovanie smeru jazdy.

Smart trojkolky majú často vo výbave košík na hračky, striešku proti slnku. Niektoré modely dokonca umožňujú otáčať sedadlo do prostismeru, aby ste ostali v kontakte s bábätkom.

 

 trojkolky -toyz-timmy

 

 

Smart trojkolka od 1,5 -2,5 roka

 

Chodí vaše dieťa samé? Behá a udrží rovnováhu, keď sa točí okolo svojej osi? Nastal čas na zmenu. Ak už vaše dieťa vie po odraze nôh udržať rovnováhu, môže sa  naučiť využívať aj pedále

Pedále trojkolky pre deti sú vždy protišmykové. Mali by sa dať aj zablokovať, rovnako ako riadidlá. Dieťa nemusí iba šliapať a môže jazdiť pomocou odrážania nôh od zeme.  

V období od 18 mesiacov si už dieťa užíva jazdu, zlepšuje stabilitu a motorické schopnosti. Získava odvahu na prvých samostatných jazdách.

Po čase, približne v 30 mesiacoch veku dieťaťa, môžete dokonca odložiť tyč na tlačenie, opierku nôh, zvýšené bezpečnostné operadlo a dieťa tak môže samostatne pedálovať

 

Smart Trike Recliner

Tip. Správna veľkosť  trojkolky: 
Trojkolku by ste mali kupovať spolu s dieťaťom. Ak chcete svoju ratolesť prekvapiť, odsledujte aký model si najradšej požičiava od kamarátov na ihrisku, v škôlke či v obchode.

Dieťa musí pevne dočiahnuť na zem oboma nohami aj pri sedení na sedadle. Ideálne je, ak je sedadlo, najmä u starších detí, výškovo nastaviteľné.

Pre dieťa s výškou do 85 cm by sedadlo malo byť vyššie ako 29 cm. Ak má okolo 90 cm, sedadlo by malo byť vo výške asi 34 cm. Trojročné deti začínajú s nastavením sedadla asi 40 cm.

  

Čo znamená 5 v 1?

Smart Trike Explorer 5v1

 

Pokiaľ nechcete kupovať viacero zariadení , riešenie 5 v 1 vám umožní podľa schopností dieťatka postupne „tunovať“ trojkolku. 

  1.  Polohovateľné sedadlo je nastaviteľné až do 110° – umožňuje vášmu dieťaťu pospať si počas jazdy.
  2. 10 mesiacov: Dieťa sedí v polstrovanom sedadle s oporou chrbta, nôžky oddychujú na stúpačkách.
  3. 18 mesiacov: Dieťa sedí vzpriamene, môžete odňať opierku chrbta. S pomocou rodičov začína postupne pedálovať. Rodičovská rúčka slúži na korigovanie smeru a rýchlosti jazdy.
  4. 24 mesiacov: Dieťa sa už učí ako správne pedálovať.
  5. 30 mesiacov: Dieťa už vie samostatne jazdiť a vy môžete odmontovať rodičovskú rúčku. Z kočíka je klasická detská trojkolka.

 

 Dôležité parametre pre bezpečnosť

 

Toyz York

Trojkolka by mala spĺňať normu EN 71
„Vozidlo“ pred jazdou vždy skontrolujte- používajte ho iba v bezchybnom stave. Nemalo by mať žiadne ostré hrany, malo by byť dobre viditeľné aj v horšom počasí.

Reflexné prvky by nemali chýbať ani na bicykli ani na jazdcovi. Dieťatku obutje pevnú obuv. Pre menšie deti by malo byť stabilné- stáť aj bez opory.

Kolesá

  • Plastové kolieska sú vhodné do interiéru, no mali by mať nekĺzavú úpravu. V exteriéri sa postupne opotrebovávajú a sú hlučnejšie. Sú vhodnejšie pre menšie deti.
  • Bantámové gumové kolieska sú tvrdé, menej absorbujú nerovnosti terénu, no vydržia dlho a jazdu nehrozí žiadny defekt.
  • Nafukovacie gumenné kolieska s dušou sú najlepšie pre staršie deti. Dobre tlmia nárazy a sú vhodné pre jazdy v parku, v meste aj na trávnatých povrchoch. Treba ich však pravidelne dofukovať.

 

Riaditká

Firstbike zvonček kvetinový

Riaditká by nemali byť príliš široké, aby dieťa vedelo bicyklík dobre ovládať.

Gripy na konci by mali mať zvýšený lem, aby rúčka z riadidiel neskĺzla.

Pre menšie deti je výhodná možnosť zablokovať otáčanie rukoväte, aby vozidlo nešlo nesprávnym smerom, zvlášť keď ho tlačíte vy – rodičia.

Brzdy

Menšie deti brzdia najprv nohami – podrážkou či pätou. Až okolo 2,5 roka dokážu deti využívať aj brzdu na rukoväti.  Na trojkolkách však nebýva.

Overení výrobcovia 

Obľúbené a overené značky trojkoliek sú  Smart TrikeSmoby, Puky , Toyz, Kinder Kraft  či Zopa.  

Hviezne trojkolky pre rok 2019 nájdete aj v našom blogu – https://blog.pricemania.sk/nakupujeme-online/104-trojkolky-roka-2019.

Milly Mally Boby Turbo

 

Tip na záver: Na trhu detských vozidiel nájdete všeličo. Okrem trojkoliek aj dvoj- či štvorkolesové odrážadlá ale aj tzv. multifunkčné sety či  kolobežky  Pribudli najrôznejšie plastové či drevené chodítka, šlapadlá, elektrické autíčka, motorky, koníky, sloníky ba aj kačičky.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment