Skip to content Skip to footer

Ako vybrať tlačiareň do domácnosti

Bez tlačiarne sa už naše domácnosti nezaobídu. Občas je potrebné vytlačiť deťom úlohy do školy, inokedy poukazy do reštaurácie. Prečítajte si, ako vybrať tú správnu tlačiareň, aby vám slúžila dlhé roky.

Ako vybrat tlaciaren

Bez tlačiarne sa už naše domácnosti nezaobídu. Občas je potrebné vytlačiť deťom úlohy do školy, inokedy poukazy do reštaurácie. Prečítajte si, ako vybrať tú správnu tlačiareň, aby vám slúžila dlhé roky.

Ako vybrat tlaciaren

Asi najčastejšou otázkou pri výbere tlačiarne je „laserová, alebo atramentová“? A odpoveď? To záleží …

Podobne ako pri iných elektronických zariadeniach, aj výber typu tlačiarne sa odvíja od toho, k čomu ju budete používať. Ak plánujete tlačiť len niekoľko strán denne a hľadáte zariadenie, ktoré okrem tlače dokáže aj skenovať a kopírovať, oplatí sa vám atramentová multifunkčná tlačiareň.

Zaujíma vás, na akom princípe atramentové a laserové tlačiarne fungujú a na čo slúžia trysky alebo optické valce? Všetko sa dozviete v článkoch Pitva atramentové tlačiarne: Funkcie a závady dôležitých súčiastok a Laserová tlačiareň od A do Z: ako funguje.

 

Výhody a nevýhody atramentových tlačiarní

 

Atramentové prístroje sú na obstaranie lacnejšie ako tie laserové. Ich farebná tlač je navyše oveľa kvalitnejšia a detailnejšia – sú tak ideálne napríklad aj pre domácu tlač fotiek z výletov alebo návštev. Môžu disponovať rozlíšením až 9 600 DPI (bližšie informácie o tom, ako sa rozlíšenie počíta, si prečítajte tu).

Súčasťou multifunkčných atramentových zariadení býva tiež plochý (niekedy prieťahový) skener a kopírka. Štandardom je možnosť tlače z počítača alebo mobilných zariadení bezdrôtovým pripojením pomocou Bluetooth či WiFi.

Hlavným negatívom atramentových tlačiarní sú vyššie tlačové náklady. Pri prevádzke atramentových tlačiarní si siahnete hlbšie do vrecka – už od niekoľko desiatok vytlačených strán denne sa vám tak nemusia vyplatiť. Najmä, ak tlačíte husto popísané dokumenty, hoci tento problém je možné vyriešiť pomocou alternatívnych tonerov, ktoré sú aj za tretinu ceny ich originálnych náprotivkov.

Dajte tiež pozor, ako často tlačíte (alebo tlačiť plánujete). Atrament v náplniach totiž pri dlhšej dobe nepoužívania začne schnúť; po niekoľkých týždňoch je cartridge znehodnotená a treba ju vymeniť.

 

Plusy a mínusy laserových tlačiarní

 

Obrovskou výhodou laserových zariadení je nižšia cena – a tiež vyššia rýchlosť – tlače. Laserové tlačiarne sa vám jednoznačne oplatia, ak plánujete tlačiť väčšie množstvo strán. Tlačové náklady sú porovnaní s atramentovými zariadeniami nižšie (vyššia je naopak obstarávacia cena laserových tlačiarní).

Laserová tlačiareň vám príde vhod aj vo chvíli, keď plánujete tlačiť textové dokumenty. Pre tlačenie zložitejších farebných schém či dokonca fotiek ale nie je príliš vhodná, výsledná tlačová kvalita sa tej z atramentových tlačiarní sotva priblíži.

Laserové zariadenie sa hodí aj pre prípady, keď plánujete tlačiť malé množstvo dokumentov, ale len čas od času – napr. raz za niekoľko týždňov. Na rozdiel od atramentových náplní totiž u tonerov pre laserovú tlač nehrozí vyschnutie; obsahujú sypký farebný prášok, ktorý sa na podkladový papier „nažehľuje“.

Nevýhodou je aj vyššia obstarávacia cena prístroja, tá sa ale pri tlači vo veľkom objeme čoskoro stratí a naopak vám zariadenie začne šetriť peniaze.

Ako si spočítať skutočné náklady tlače, aby sa z tlačiarne nestal žrút peňazí? Prečítajte si zvyšok článku →

Show CommentsClose Comments

Leave a comment