Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať chladničku?

Chladnička patrí do každej domácnosti. Viete však, akú veľkosť a aký typ by ste si mali vybrať práve vy? Produktový špecialista spoločnosti Whirlpool Slovensko Darina Papáčová odporúča 70-80 litrov objemu chladničky na uskladnenie potravín na jedného člena domácnosti. Na základe týchto parametrov je najpredávanejším typom kombinovaná chladnička.

Chladnička patrí do každej domácnosti. Viete však, akú veľkosť a aký typ by ste si mali vybrať práve vy? Produktový špecialista spoločnosti Whirlpool Slovensko Darina Papáčová odporúča 70-80 litrov objemu chladničky na uskladnenie potravín na jedného člena domácnosti. Na základe týchto parametrov je najpredávanejším typom kombinovaná chladnička. 

Kombinované chladničky

Kombinovaná chladnička je model, ktorý má v spodnej časti mrazničku vybavenú najčastejšie zásuvkami alebo poličkami. V hornej časti sa nachádza chladnička. Pri výbere modelu má zákazník možnosť vybrať si voľne stojaci výrobok so zapustenými rukoväťami, aby mu nezavadzali v úzkom priestore kuchyne alebo si môže vybrať model s robustnými rukoväťami. Tretím variantom je chladnička rafinovane skrytá v nábytkovej skrini kuchynskej linky.

Vnútorná výbava chladničiek

Zákazník by sa mal pri výbere zaujímať aj o vnútornú výbavu. Tá je v mnohých prípadoch veľmi dôležitá, pretože je podstatné, či sa dajú jednotlivé poličky prekladať a akú má zásuvku na ovocie a zeleninu. Praktická je aj zásuvka, ktorá má takzvanú nulovú zónu. Táto nulová zóna umožňuje skladovať potraviny ako je mäso a ryby pri nulovej teplote, ktorá ich udržuje v čerstvom stave až 10 dní.

Špeciálny vnútorný ventilátor, ktorý je vybavený aj senzorom kontroly vlhkosti zaručuje čerstvosť potravín dlhšiu o 4-5 dní v závislosti od druhu potravín oproti bežnej chladničke.

Chladnička

Starostlivosť o chladničku

Keď kompresor pracuje a znižuje sa teplota v chladničke, na zadnej stene sa vytvára námraza. Hneď ako dosiahneme požadovanú teplotu, kompresor sa vypne a námraza sa začne rozpúšťať. Rozpustená voda nám steká do misky nad kompresor, odkiaľ sa odparí. Chladnička teda nepotrebuje špeciálnu údržbu.

Mrazničky

Ďalšou časťou, o ktorú sa musíme starať je mraznička. Máme dva základné typy mrazničiek, a to je beznámrazová alebo námrazová mraznička. V beznámrazovovej mrazničke sa kumuluje námraza v hornej časti a táto sa automaticky odmrazuje hneď ako námraza narastie na určitú stanovenú hrúbku. Zákazník o činnosti mrazničky v podstate vie len to, že mu dokonale mrazí potraviny, o údržbu sa absolútne nemusí starať.

Druhým typom mrazničky, je mraznička, ktorá je vybavená mraziacimi roštmi. Tieto mraziace rošty sa zanášajú námrazou. Keď je námraza vyššia ako 6 mm, je potrebné mrazničku odmraziť, pretože nám zbytočne zvyšuje spotrebu energie aj bráni posuvu zásuviek.

Chladničky

Technológia Stop frost

Spoločnosť Whirlpool má v námrazových mrazničkách novú technológiu. Túto technológiu nazývame Stop frost. V hornej časti mrazničky je malá zásuvka, pod ktorou je kovová doska. Táto doska slúži na kumulovanie námrazy v mrazničke. To znamená, že námraza vzniká len na tejto doske. Veľmi jednoducho ju vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a zbavíme sa námrazy za jednu minútu. Jednoduché a rýchle.

Energetický štítok

Pri výbere mrazničky by mal zákazník postupovať jednak od modelu, ktorý sa mu páči a vyhovuje jeho priestorom, ďalej od veľkosti litráže a zaujímavá je určite aj spotreba energie. Keďže chladnička je zapnutá nepretržite 24 hodín denne 10 rokov, určite je dobré o spotrebu sa zaujímať. Preto pri výbere chladničky sa orientujte energetickým štítkom. Na energetickom štítku zákazník vidí: energetickú triedu, ročnú spotrebu daného spotrebiča, čistý objem chladničky, čistý objem mrazničky a hlučnosť.

Vyberte si chladničku na Pricemania.sk.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment