Skip to content Skip to footer

Chceš predať svoj starý mobil a kúpiť si výhodne nový (rozbalený) alebo použitý?

Omrzel ťa už tvoj starý mobil, chceš otestovať niečo nové alebo len chceš najnovší model so skvelými funkciami, ktorý práve prišiel na trh? Čo však urobiť so starým zariadením, aby si zbytočne neprišiel o peniaze a aby sa ti len tak nepovaľoval doma v šuflíku? Môžeš ho jednoducho odpredať a za výhodnú cenu si rovno kúpiť nový (rozbalený) alebo použitý, avšak so zárukou.

pm-4

Omrzel ťa už tvoj starý mobil, chceš otestovať niečo nové alebo len chceš najnovší model so skvelými funkciami, ktorý práve prišiel na trh? Čo však urobiť so starým zariadením, aby si zbytočne neprišiel o peniaze a aby sa ti len tak nepovaľoval doma v šuflíku? Môžeš ho jednoducho odpredať a za výhodnú cenu si rovno kúpiť nový (rozbalený) alebo použitý, avšak so zárukou.

Recommerce (resale commerce) je spôsob obchodovania, v ktorom sa predáva tovar z druhej ruky. V posledných rokoch sa veľkej obľube teší aj nakupovanie oblečenia v second-handoch, tak prečo by si si takýmto spôsobom nemohol zadovážiť aj nový mobilný telefón? Ušetríš tak aj životné prostredie, pretože práve elektroodpad je v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim odpadom na svete. Mobilné telefóny sme zvyknutí meniť zväčša po roku až dvoch, no ich životnosť je oveľa dlhšia.
pm-2

V zahraničí je recommerce úplne bežnou praxou, v Indii takýmto spôsobom môžeš nakupovať alebo predávať elektroniku napríklad prostredníctvom stránky cashify.in a na západe je ich taktiež plno. Koncept predávania použitých a rozbalených zariadení ale nie je novinkou ani u nás. Priekopníkom na slovenskom trhu je firma Mobilonline, ktorá na svojom e-shope ponúka stovky mobilných telefónov za zvýhodnenú cenu. Ide o špecialistov na mobily, pričom ročne vykúpia a ďalej predajú viac ako 10-tisíc zariadení, čím sa stávajú jednotkou na Slovensku. Nejde však len o staršie kúsky, ale aj o úplne nové zariadenia, ktoré neboli nikdy použité.

Hrozí mi nejaké riziko pri kúpe použitého alebo rozbaleného zariadenia?

Určite si už niekedy kupoval nejakú vec z druhej ruky prostredníctvom bazárov či sociálnych sietí. V takýchto prípadoch ide o riziko, kedy ti nemusí prísť to, čo si si objednal a taktiež nemáš žiadnu záruku, ak by sa výrobok pokazil. Pri nákupe použitých mobilných telefónov cez overených obchodníkov sa nemusíš ničoho obávať, dostaneš bloček a záruku, ak by sa so zariadením niečo stalo. Pri rozbalených máš plnú 24-mesačnú záruku a pri použitých to je jeden rok. Dobré, nie?

Ďalšou výhodou pri nákupe použitých mobilov je nižšia predajná cena. Je to z dôvodu možnosti predaja bez DPH. Na stránke mobilonline.sk si môžeš kúpiť použité zariadenia, no nájdeš tam aj úplne nové mobilné telefóny z výkupu, ktoré boli len rozbalené a vyskúšané. Pri používaných mobiloch sa rozlišuje trieda A, B alebo C, pričom trieda A nemá žiadne známky používania a vyzerá takmer ako nový kus. Trieda B už javí známky bežného používania ako sú malé škrabance na displeji či na kryte. Pri triede C môžeš naraziť na väčšie ryhy či odreniny na kryte. Všetky telefóny ale prechádzajú kontrolou, preto sa nemusíš obávať, že by si si kúpil nefunkčný kus.

pm-1

Ako postupovať v prípade, ak chcem predať svoj starý mobilný telefón?

Zaujala ťa možnosť nákupu použitého zariadenia, no nevieš, čo so svojím starým mobilom, ktorý je plne funkčný? Môžeš využiť službu výkup telefónu a nemusíš riešiť žiadne inzeráty a čakať, kým sa ozve seriózny záujemca, nie len nejakí špekulanti. Na stránke vykup-telefonov.sk si jednoducho zistíš výkupnú cenu, za ktorú firma odkúpi tvoj použitý mobil a potom je na tebe, akým spôsobom ho doručíš. Môžeš ho priniesť na jednu zo 48 predajní Mobilonline po celom Slovensku, kde peniaze získaš hneď na ruku alebo ho môžeš z pohodlia domova odoslať kuriérom na náklady firmy a peniaze ti pošlú priamo na tvoj účet.

Ešte stále si myslíš, že nákup mobilných zariadení z druhej ruky je rizikový a ty tak môžeš prísť o svoje peniaze? Recommerce sa stáva čoraz bežnejšou praxou, preto by si mal zvážiť všetky výhody, ktoré ti ponúka.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment