Skip to content Skip to footer

Ako v domácnosti skombinovať svietidlá a LED pásy?

Navrhnúť si doma to najlepšie osvetlenie nie je jednoduché, preto je na mieste si pred nákupom svietidiel naštudovať ich umiestnenie, intenzitu svietenia, IP krytie alebo dokonca vhodné kombinácie svietidiel.

svietidlá a LED pásy HAGARD

 

svietidlá a LED pásy HAGARD

Navrhnúť si doma to najlepšie osvetlenie nie je jednoduché, preto je na mieste si pred nákupom svietidiel naštudovať ich umiestnenie, intenzitu svietenia, IP krytie alebo dokonca vhodné kombinácie svietidiel.

Hlavné a doplnkové svietidlá v interiéri

Ako to platí aj pri nákupe odevov alebo nábytku, i pri výbere svietidiel myslíme na jedno hlavné a pár doplnkových. K šatníkovej skrini si zoženieme komodu, k závesnému svietidlu alebo lustru zasa nástenné, bodové alebo stojanové svietidlo. V súčasnosti sú však na tento účel veľmi vyhľadávané aj LED pásy, ktoré sa nám v mnohom dokážu prispôsobiť. Vzhľadom na to, že sa predávajú na metre, ľahko si ich dĺžku prispôsobíte. Preto nie je nič nezvyčajné uzrieť jas LED pásov nad pracovnou doskou, na modernom nábytku ani nad stropnými lištami. Úlohou hlavných svietidiel je upútať pozornosť a čo najlepšie zaliať miestnosť svetlom, no tie doplnkové zasa dotvárajú atmosféru, príp. vypomáhajú tam, kde svetla dopadá najmenej.

LED pásy ako dominanta?

Veľa ľudí hlavné svietidlá nevyužíva do takej miery ako doplnkové. Luster nad jedálenským stolom predsa nemusí svietiť, vždy keď sa pohybujeme v kuchyni. Stačí si posvietiť na pracovnú dosku LED pásom alebo nástennými či zapustenými bodovými svietidlami, ktoré osvetlia presne to, čo potrebujeme vidieť. V spálni, v obývačke alebo v kúpeľni sa takisto hlavné svietidlá využívajú len zriedka. Dominantné využitie majú nočné lampy, náladové tlmené osvetlenie (i farebne ladené) LED pásov alebo zrkadlové lampy. A keďže ich používame často, ich výber nehodno podceniť. Hľadajte svietidlá s dobrým výkonom a v kvalite, ktorá čo najlepšie šetrí energiu a aj vašu peňaženku.

Závesné svietidlá a LED pásy sa nebijú

Nech je vaša domácnosť zariadená v akomkoľvek štýle, drobnú výpomoc LED pásov určite oceníte, a navyše sa dizajnovo nepobijú ani s krištáľovým lustrom, ani s industriálnym svietidlom. Keďže LED pásy sú skryté za polystyrénovou lištou, za sadrokartónovým zníženým stropom alebo pod kuchynskými skrinkami v na to určenej lište, v zhasnutom stave ich vôbec nevidíte a v rozsvietenom zasa doprajete interiéru takú intenzitu a farbu svetla, na akú máte práve náladu. Nebojte sa rozsvietiť luster aj LED pás súčasne, budete sa cítiť oveľa útulnejšie, naopak pri sledovaní televízie oceníte tlmené osvetlenie.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment