Skip to content Skip to footer

Aké športové hodinky vybrať pre váš obľúbený šport?

triathlon-81884_1920.jpg

Neľakajte sa, nie je nutné kupovať športové hodinky zvlášť pre každú aktivitu. Multifunkčný športtester využijete pre viacero športov. Poradíme vám, aké parametre si treba pre vaše obľúbené športy všímať.

 

Čo šport, to iné športové hodinky? 

Neľakajte sa, nie je nutné kupovať športtester zvlášť pre každú aktivitu. Multifunkčný športtester využijete pre viacero športov.

Športové hodinky v závislosti od modelu vedia rozoznávať viacero športových aktivít

  • beh, beh v hale či terénny beh,
  • chôdza, fitness
  • cyklistika, halová alebo v teréne, eliptický trenažér,
  • oudoorové športy,horolezectvo,
  • plávanie v bazéne a na otvorenej vode.
  • Rozlišujú aj triatlon, lyžovanie, dokonca aj tenis alebo futbal

 

Na behanie

 

people-2592247_1920a.jpg

Na behanie či už vonku alebo v hale vám najlepšie poslúži tzv. running športtester s GPS. 

Meranie tepu a času, ubehnutej vzdialenosti či rýchlosti behu sú užitočné funkcie. Ak nechcete byť obmedzovaný počasím, odporúčame vám vodotesný prístroj s označením minimálne 3 ATM.

Garmin Forerunner 235

Špeciálne funkcie ako intervalový tréning, GPS, navigácia, ocenia predovšetkým pokročilí bežci.  

Tip. Je dôležité ustrážiť si správnu tepovú frekvenciu. Ak je vyššia ako 170 úderov za minútu, vaše telo namiesto tukov začína spaľovať cukry a následne aj svalovú hmotu. Prečítajte si viac v blogu o meraní tepovej frekvencie 

Najmä pre profesionálnych bežcov sú už dnes takmer nevyhnutnosťou aj snímače, ktoré sa pripevňujú priamo na topánku. Senzory na nohu tzv. FootPod po kalibrácii zaznamenávajú presnú rýchlosť, vzdialenosť a tiež frekvenciu krokov. Nie sú závislé od GPS signálu, využiť ich môžete aj v hale.

 

 

Vodné športy  – plávanie, potápanie 

 

Pri vodných športoch sa zamerajte na najvyššiu vodoodolnosť a sledujte aj údaj, do akej hĺbky sa s prístrojom môžete ponoriť.

Zbystrite pozornosť pri parametroch akými sú vodoodolnosť(norma ISO 2281), water resistant, alebo vodotesnosť(ISO 6425). Na hodinky vplýva vlhkosť, striedanie teplôt, hĺbka, tlak vody či vzduchu v závislosti od času pôsobenia.

Označenie „vodoodolné“ alebo anglicky „water resistant“, znamená, že sú odolné proti vlhkosti. Nie sú vhodné na plávanie či potápanie.

Označenie ATM zas určuje tlak vodného stĺpca, hodnotu atmosferického tlaku, do ktorého sú vodotesné. Neznamená teda do akej hĺbky sa môžete s hodinkami potápať.

Apple Watch Series 1 42mm

Hodinky s označením 50 m (5 ATM , 5 BAR) znesú sprchovanie a hranične aj povrchové rekreačné plávanie. S používaním mydla a šampónov už buďte opatrní. 

Športoví plavci by mali siahnuť po športových hodinách s označením 100 m (10 ATM , 10 BAR). Tie zvládnu aj šnorchlovanie.

Pre športové potápanie začnite s odolnosťou voči vode minimálne od 200 m (20 ATM , 20 BAR) a overte si aj odolnosť športových inteligentných hodín voči slanej vode. Odporúčame ich pre rekreačné potápanie s ponorom do maximálne 40 metrov.  

Garmin Descent

Pre profesionálnych potápačov sú určené skôr hodinky s označením 30 ATM (300 m), sú odolné voči pretlaku. Bývajú vybavené héliovým ventilom na automatické alebo manuálne upúšťanie tlaku.
Vyššie hodnoty sú už iba pre profesionálne hĺbkové ponory s dýchacím prístrojom.

Tip Vodoodolnosť dodržíte kontrolou ovládacích prvkov či zasunutím kornuky. Pod vodou sa neodporúča s nimi manipulovať. Po akomkoľvek servisnom úkone, napríklad po výmene batérie sa tiež odporúča vykonať skúška vodotesnosti a tlaková skúška. Tú by ste mali robiť priebežne aspoň raz dva roky.

Do sauny sa neodporúča nosiť hodinky, nakoľko sa pri zmene teplôt môže narušiť sa tesnenie.

 

Cyklistika

 

bicycle-cycling-cyclist-93776.jpg

 

Hoci cyklisti často využívajú cyklopočítače, zakúpením držiaku na riadidlá bicyklov, vaše športtestery zastúpia množstvo ich funkcií. Lacnejšou variantou držiakov sú oká na sťahovacie pásky.

 

drziaky na bike

Cyklisti by mali sledovať možnosť spárovať svoj športtester, prípadne cyklopočítač so senzormi na kolesách a pedáloch. Novinkou je ich využívanie aj pre beh.

Základnou funkciou všetkých cyklopočítačov je meranie vzdialenosti a rýchlosti. Vzdialenosť dokážu odlíšiť za danú jazdu či deň, ale ponúkajú aj údaj, akým je celkový počet prejdených kilometrov napríklad za sezónu. Môžu zobrazovať aktuálnu rýchlosť, maximálnu a priemernú rýchlosť za danú jazdu či celkovo.
 

Lezyne Micro Color

Využite senzory otáčok kolesa pre presnejšie meranie rýchlosti a prejdenej vzdialenosti na bicykli. Môžte zobrazovať aktuálnu rýchlosť, maximálnu a priemernú rýchlosť .

senzory stigmaBezdrôtový snímač na pedále vám dá prehľad o frekvencii šliapania.

 ant snimac pedale

Wattmeter, senzor pre výpočet a záznam výkonu vo wattoch, zas odsleduje aktuálnu energiu prenášanú šliapaním.

Garmin Vector 3 Double

 

 

Fitness

 

adult-crossfit-crossfit-training-1271428A.jpg

Nadšenci fitness ocenia najmä špeciálne režimy pre posilňovacie stroje. Pri chudnutí vám prístroj pomôže udržiavať tepovú frekvenciu na optimálnej úrovni pre spaľovanie tukov. 

Garmin Vivosport

Lacnejšou a dostatočnou variantou pre tento druh športu je fitnes náramok.

Výkonnejšie modely poskytujú viac funkcií. Nosením športových hodiniek často získate aj monitoring vašej dennej aktivity, ako je počet prejdených krokov, kalorický výdaj a pod. Spálené kalórie dokážu inteligentné hodinky vypočítať podľa zadaných parametrov – pohlavie, vek, hmotnosť a výška. Často už disponujú aj tréningovým menu.

Tip. Je dôležité ustrážiť si správnu tepovú frekvenciu. Ak je vyššia ako 170 úderov za minútu, vaše telo namiesto tukov začína spaľovať cukry a následne aj svalovú hmotu. Prečítajte si viac v blogu o meraní tepovej frekvencie 

 

Outdoorové športy

 

climber

 

Outdoorové hodinky – výškomer, navigácia, tlak

 

Pre outdoorové športy  je minimom model športových hodín s GPS a výškomerom. Poskytne presné údaje o nadmorskej výške, nabehaných výškových metroch a niektoré zariadenia dokonca zvládnu aj jednoduchú navigáciu.
Keďže zapnuté GPS odčerpáva batériu rýchlejšie, skontrolujte si stav batérie pred výstupom, alebo si vyberte model s možnosťou dobíjania z náhradnej powerbanky. Pre istotu by ste nemali zabudnúť zabaliť si aj kompas.

Vyššie modelové rady okrem funkcií merania času, tepu, GPS prichádzajú s plnou navigáciou. Do hodiniek si nahráte trasu, kontrolné body, cez ktoré chcete prejsť a hodinky vás budú samé navigovať, priebežne zobrazovať merané údaje.

suunto-ambit3-vertical

Pre horolezcov odporúčame modely s barometrickými funkciami, tzv. baro. Na základe vyhodnocovania nameraných údajov dokážu presne predpovedať počasie, a majiteľa varovať pred nepríjemnou búrkou.

 

 

Pre triatlonistov

 

Garmin Forerunner 935

Pokročilé športtestery dokážu automaticky rozoznať zmenu disciplíny, čo je vhodné napríklad pre triatlonistov. Nenájdete asi lepšie hodinky ako sú Garmin Forerunner 935 XT.

Veríme, že teraz si už vyberiete správne. Ak by ste chceli vedieť, ktoré modely sú hitom pre rok 2019, prečítajte si náš článok na blogu : https://blog.pricemania.sk/nakupujeme-online/98-sportove-hodinky-roka-2019

Show CommentsClose Comments

Leave a comment