Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať kuchynský nôž?

Snáď už od nepamäti sa v každej kuchyni na celom svete nachádza nôž. Používame ho najmä na krájanie surovín a potravín rôzneho druhu. Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu noža na internete, musíme vás upozorniť, že kvalitný nôž rozoznáte z obrázku len ťažko. Kvalita sa zvyčajne prejaví len pri dlhodobom používaní, a preto pokiaľ si máte možnosť pred kúpou produkt niekde vyskúšať, alebo si ho aspoň ohmatať, tak to maximálne odporúčame.

Snáď už od nepamäti sa v každej kuchyni na celom svete nachádza nôž. Používame ho najmä na krájanie surovín a potravín rôzneho druhu. Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu noža na internete, musíme vás upozorniť, že kvalitný kuchynský nôž rozoznáte z obrázku len ťažko. Kvalita sa zvyčajne prejaví len pri dlhodobom používaní, a preto pokiaľ si máte možnosť pred kúpou produkt niekde vyskúšať, alebo si ho aspoň ohmatať, tak to maximálne odporúčame.

Pretože keď si vezmete do ruky nôž, ktorý je kvalitný a značkový, spoznáte ho vo chvíli, keď ho uchopíte. Či už podľa čepele, ako je spracovaná, alebo podľa rukoväte. Pokiaľ túto možnosť nemáte, stáva sa vašou vôdzkou pri výbere značka, ktorú by sme si mali dôkladne preštudovať. Podľa značky vieme zistiť, či daný nôž je kvalitný, alebo nie.

Miloš Staněk, spolumajiteľ firmy Potten & Pannen – Staněk odporúča, ako si vybrať kuchynský nôž.

 

 

Nože, ktoré by v kuchyni nemali chýbať

Azda najtypickejším predstaviteľom nožov je tzv. kuchársky nôž, ktorý patrí medzi väčšie nože a má asi 20 cm dlhú čepeľ. Je to najvariabilnejší nôž, ktorý môžete použiť na krájanie mäsa, zeleniny či ovocia. Na tenšie rezy využívame tzv. „plátkovací“ nôž. Pokiaľ nedisponujeme špeciálnym krájačom na pečivo, maximálne odporúčame nôž, ktorý je určený na tento typ krájania. Nôž na pečivo je vrúbkovaný, má podobu pílky a prakticky sa takýto typ noža ťažšie otupuje, než tie klasické. Menší nôž s malými vrúbkami sa nazýva raňajkový nôž, je vhodný na krájanie bagetiek, môžete si s ním natrieť maslo na pečivo či nakrájať zeleninku alebo ovocie. Obľúbeným typom nožov je univerzálny, ktorý sa nazýva aj ako špikovací, ktorým viete vyšpikovať malé kúsky mäsa. Nôž na zeleninu je posledný zo základných. Na rozdiel od iných nožov má inak tvarovanú špičku, čepeľ je maximálne rovná a používa sa na krájanie menších kúskov zeleniny. Samozrejmosťou v domácnosti by mala byť ocieľka, ktorá je určená na brúsenie nožov.

Ako správne krájať suroviny?

Existujú mnohé druhy krájania a tie si ukážeme (viac praktických ukážok vo videu). Základom je samotné zachytenie suroviny, ktorú by ste mali držať ako tenisovú loptičku. Jednou z možností je tzv. kolísavý (jemnejší) pohyb, ktorým vieme zabezpečiť tenšie časti suroviny (napr. mrkvy ako je vo videu). Pokiaľ máte tvrdšiu surovinu, viete ju nakrájať aj sekaním. Na sekanie je vhodný menší nôž, s ktorým viete ešte obratnejšie narábať. Na plátkovanie mäsa môžete využiť aj kuchársky nôž (skôr na väčšie kúsky mäsa), prípadne na tenšie plátky použijeme užší plátkovací nôž. Na pečivo využívame zúbkované nože, ktorými môžeme prekrojiť pečivo, ale aj bagetky na polovicu. Vďaka zúbkom vieme pečivo akoby napíliť, a tým pádom aj lepšie prispôsobiť samotnej surovine. Pri zamrznutých produktoch využívame taktiež vrúbkované nože, najmä tie menšie, ktoré sú obratnejšie a pomocou vrúbok vieme ľahšie krájať, akoby sme pílili.

Zwilling Pro 38408-181

Menej tradičné nože

Okrem klasických nožov, ktoré každodenne využívame v kuchyni, poznáme aj špeciálne, účelové nože. Jedným z takýchto typov je napríklad hubársky nôž, ktorý je zahnutý, aby mohol pekne ošúpať hubu a zároveň disponuje aj malou kefkou na odstránenie hrubších nečistôt. Takýto nôž je bezpečný, pretože sa dá pekne zložiť a schovať do vrecka nohavíc.

Správne brúsenie nožov

Ocieľka alebo brúska na nože by sa mala nachádzať v každej domácnosti. Profesionáli vedia nože brúsiť aj vo vzduchu, ale musia mať skutočne dobrý grif v rukách. V tradičnej domácnosti brúsime pomocou opretia sa noža do samotnej ocieľky pod 20 stupňovým uhlom. Hranou noža prechádzame po ocieľke tak, aby sme sa pri brúsení dostali od konca až po začiatok špičky noža.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment