Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať hrnce a panvice?

Väčšina ľudí zvykne dennodenne pripravovať jedlo. Či už ide o mäso, zeleninu alebo vajíčka. Panvice a hrnce, ktoré pri varení a zapekaní používame, sa líšia nielen materiálom, ale aj typom povrchu. Od toho sa odvíja druh potravín, ktoré sa v nich môžu pripravovať. Miloš Staněk, spolumajiteľ firmy Potten & Pannen – Staněk, nám porozprával o tipoch, ako na internete nakupovať hrnce a panvice.

Väčšina ľudí zvykne dennodenne pripravovať jedlo. Či už ide o mäso, zeleninu alebo vajíčka. Panvice a hrnce, ktoré pri varení a zapekaní používame, sa líšia nielen materiálom, ale aj typom povrchu. Od toho sa odvíja druh potravín, ktoré sa v nich môžu pripravovať. Miloš Staněk, spolumajiteľ firmy Potten & Pannen – Staněk, nám porozprával o tipoch, ako na internete nakupovať hrnce a panvice.

 

 

Aké materiály poznáme?

Predtým, než sa rozhodneme vybrať si panvicu alebo hrnce, mali by sme sa zamyslieť nad tým, aké materiály máme k dispozícii. Medzi tradičné materiály patrí klasická liatina, ktorá je síce ťažšia, avšak má dlhšiu trvácnosť. Do širokej ponuky zaraďujeme aj keramický a medený riad. Keramický riad sa vyznačuje širokospektrálnym využitím – možno ho používať nielen v trúbe, ale aj na sporáku, či už plynovom, sklokeramickom alebo halogénovom.

Hrnce

Povrchy panvíc a hrncov

Samozrejme, každý povrch je vhodný na iný druh jedla (táto časť sa týka najmä fajnšmekrov). Na steaky je vhodná liatina, rovnako ako aj panvica z nehrdzavejúcej ocele. Rozdiel je najmä vo váhe. Mäso výborne pripravíte aj na špirálovej panvici. Panvica s vrúbkovaným povrchom by sa pre nás mala stať synonymom zeleniny a rýb, nakoľko je vhodná na ich vyprážanie a restovanie. Hladká panvica sa používa na jemné mäská ako je kuracie, ale rovnako aj na omelety a palacinky.

Keramická nádoba zažíva momentálne obdobie renesancie. Môžete ju použiť na akomkoľvek druhu sporáku okrem indukčného (okrem špecializovanej keramiky na indukciu) a aj v trúbe. Je to nádoba, ktorá sa používa najmä na dlhšie varenie jedál, hlavne omáčok.

Liatinový hrniec je rovnako ako panvica z liatiny veľmi ťažký, no je rovnako výborný na varenie omáčok a dlho varených pokrmov. Môže sa používať na akomkoľvek druhu sporáku, či už je to sklokeramický alebo indukčný. Rovnako je výborný aj na grilovanie, keď chceme, aby nám zostala šťava z mäsa. Takisto na grilovanie na grile, aby jedlo neprichádzalo do kontaktu s ohňom a splodinami.

V amerických filmoch často vidíme luxusné kuchyne plné štýlovej medi. Meď nie je najlacnejšia záležitosť, ale je úplne ideálna na varenie pokrmov, keďže je jedným z najlepších vodičov tepla. Aby ste dobre urobili steak, potrebujete nádobu, ktorá dobre vedie teplo. Značková medená nádoba či panvica je dobrá v tom, že je naozaj medená, to znamená, že telo panvice je medené a len vnútorná časť je pokrytá nerezom. Dá sa používať na akomkoľvek druhu sporáku, okrem indukčného.

Klasická nerezová panvica vďaka tomu, že jej telo je rovnomerne hrubé po stenách i na dne, veľmi dobre vodí teplo a môžete ju používať prakticky na čokoľvek, aj na robenie palaciniek. Pri nerezových panviciach si však musíme dávať pozor na také, ktoré akoby mali dvojité dno, ale telo panvice je už len z plechového nerezu. Panvice, ktoré sú v ukážke vo videu, obsahujú medzi nerezom „zakapslovaný“ hliník, ktorý veľmi dobre vedie teplo a dobre tak konkuruje medi, takže takú panvicu môžete dať opäť na akýkoľvek druh sporáku – sklokeramický, plynový, ale vďaka nerezu aj na indukčný. 

Panvica

Starostlivosť o hrnce a panvice
Pri starostlivosti o panvice rozlišujeme ich povrch a materiály. Či už pri keramickom, alebo nerezovom povrchu, je dobré, ak sa na začiatku používania trošku vypáli. Jednoducho sa len potrie olejom a dá sa na zdroj tepla. Keramický povrch je omnoho odolnejší ako teflónový, takže ju takisto môžete rozpáliť. Panvice s keramickým povrchom nikdy nedávame do umývačky riadu.

Pri umývaní panvíc si dávajte pozor na to, aby ste teplú panvicu nedali rovno pod studenú vodu. Vo chvíli, keď tak urobíte, panvica pracuje a jej dno sa môže „pokrčiť“, čiže už nebude stáť rovno na sporáku. Takže ju najskôr necháte vychladnúť, umyjete ju pod teplou vodou hubkou. Je dobré nepoužívať saponáty a nechávať takú akoby patinu, zvlášť u panvíc, ktoré nemajú povrch, ako liatinové panvice, nerezové panvice alebo klasické železné panvice, ktoré sa znovu dostávajú na trh a je veľmi pravdepodobné, že budú veľkým hitom.

 

Hrnce

Servírovanie jedla na panvici a v hrnci

Keď servírujete panvicu alebo hrniec na stôl, je dôležité použiť podložku, aby sme nepoškodili lak, prípadne dýhu dreva na stole. Výborná podložka je skladacia, ktorá nezaberie veľa miesta. Ďalšou dobrou „vychytávkou“ je doska s magnetom, zvlášť u liatinových panvíc a hrncov, keď kvôli váhe potrebujete použiť obe ruky na zdvihnutie. Doska zostáva na hrnci a môžete ju aj s ním položiť na stôl a stolovať.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment