Skip to content Skip to footer

Ako na bezpečné online platby cez internet

Nakupovanie cez internet sa stáva čoraz populárnejším. Cez internet nenakupujeme už len elektroniku, ale aj bežné veci, ako napríklad potraviny, drogériu alebo doplnky do domácnosti. Takýto typ nakupovania má veľa výhod, najväčšou je pre väčšinu z nás oveľa širší sortiment a samozrejme aj to, že nemusíte chodiť celý deň po obchodoch, na pár klikov si prezriete ponuky rôznych obchodov. Ako si však byť istý bezpečnosťou pri online platbách?

Online nakupovanie, a hlavne také, kde musíte za nákup platiť vopred, možno väčšina z nás neberie ako riziko. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že do platobnej brány vkladáme presné informácie o našej karte. Vďaka jednoduchosti platieb online, by sa tieto platobné údaje dali zároveň veľmi jednoducho zneužiť, ak by sa dostali do nesprávnych rúk. My to vieme, a preto prinášame tipy, ako nakupovať bezpečnejšie a hlavne ako na bezpečnejšie platby online.

Zámok pri URL adrese

Objednali ste si niečo cez internet a postupujete v objednávke. Predajcovia nás väčšinou navádzajú na platbu vopred, je to jednoduchšie pre obchodníkov, ale aj nás zákazníkov. Ihneď po takejto úhradu môže obchod pristúpiť ku kompletizácii objednávky v sklade a jej expedovaní.

Vráťme sa ale k objednávke. Zvolili ste si spôsob platby – buď platba kartou online alebo prevodom na účet. Jednoduchšia a rýchlejšia je práve platba kartou. Toto sú zároveň dôvody, prečo je tento druh platby tak obľúbený. Šifrované zabezpečenie, ktoré by malo byť pri každej platbe kartou online, je zárukou bezpečnej komunikácie.

NÁŠ TIP: Nezabúdajte, že zabezpečené majú byť stránky eshopu v ktorom nakupujeme, ale rovnako aj platobnej brány, cez ktorú platíme za nákup.

Ako spoznáte, že je to naozaj bezpečné? V časti okna prehliadača, kde je URL adresa stránky na ktorej sa nachádzate, by sa mala naľavo zobraziť malá zámka. V niektorých prípadoch vám môže aj vyskočiť informácia o tom, komu bezpečnostný SSL certifikát patrí a je to dôkaz o tom, že stránke môžete naozaj dôverovať. Keď ikonu následne rozkliknete, tak sa vám ukážu bližšie informácie a možnosti nastavení.

Tento zámok je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by ste mali pri nákupe online sledovať. Prečo? Ochráni nie len údaje o vašej karte, ale aj vašu adresu a ostatné osobné údaje. Rovnako je to napríklad aj so stránkou KuponyZdarma.sk, kde pre každý online nákup hľadáte zľavový kód. Zo stránky sa prekliknete naspäť do eshopu, kde si ešte pri nákupe uplatníte kupón so zľavou.

Ak eshop zámku nemá, tak si overte, či sa jedná o dôveryhodného predajcu a rovnako vyskúšajte, cez akú stránku prebieha online platba, aj tá by mala byť rovnako zabezpečená certifikátom.

Pozor na falošné e-maily a eshopy

Aj vám sa už niekedy stalo, že vám prišiel e-mail o súťaži, do ktorej ste sa ani nezapojili, o vzdialenom príbuznom, od ktorého ste zdedili nemalé peniaze, no nikdy ste o ňom ani nepočuli alebo e-mail údajne od vašej banky, kde ste mali odkaz na vyplnenie údajov o vašej karte? A nemusia to byť len e-maily, ale aj konkrétne web stránky alebo aplikácie.

Nakupujte naozaj len cez tie e-shopy, ktoré sú overené, známe alebo viete o ich kamennej predajni. Niektoré stránky sú postavané len na to, aby ste tam na nich uviedli svoje osobné údaje, prípadne rovno zaplatili peniaze a už nikdy nevideli ani vašu objednávku, ani zaplatenú čiastku.

NÁŠ TIP: Pri eshopoch si môžete overiť, či má obchod ocenenie 
Pricemania – overený obchod, ktoré môžu získať len obchody, ktoré majú pozitívne hodnotenia od reálnych zákazníkov.

Niektoré ponuky, hlavne tie, ktoré chodia e-mailom sa zdajú veľmi výhodné a človek im len ťažko odolá. Uvedomte si však, že je len málo ľudí na tomto svete, ktorí by vám dali takúto ponuku bez toho, aby sa im to neoplatilo. Čítajte si recenzie, vyhľadajte si bližšie informácie o predajcoch, weboch alebo aplikáciách. Niekedy pravosť a dôveryhodnosť stránky dokážete odhadnúť už na prvý pohľad podľa dizajnu, prepracovania a konkrétnych informáciách, ktoré by o predajcovi prezrádzali niečo viac.

Oplatí sa skontrolovať aj sociálne siete, či komunikujú so zákazníkmi alebo či zákazníci posielajú fotky s produktami. Pravosť sa dá preveriť viacerými spôsobmi a čím viac týchto záležitostí skontrolujete, tým bude platba za tovar bezpečnejšia.

Iba cez mobilné dáta alebo domácu Wi-Fi sieť

Bezpečnosť pri platbách online je ovplyvnená aj tým, na akú sieť je váš telefón, notebook, tablet alebo stolový počítač pripojený. Aj keď sa niekedy stáva, že si potrebujete objednať produkt okamžite alebo je výhodná ponuka časovo obmedzená, vždy sa snažte pripájať k známym a bezpečným sieťam, prípadne využite mobilné dáta.

V nákupných centrách, reštauráciách a po celom meste bývajú voľné Wi-Fi siete, ktoré môžete využívať bez akýchkoľvek poplatkov. Ich zabezpečenie a najmä bezpečnosť údajov, ktoré sú v takejto sieti prenášané, je však často veľmi slabá. Pri nakupovaní a online platbách na takýchto sieťach môžu byť naše platobné údaje v ohrození. Ideálne je nakupovať na domácej sieti, ktorá je dostatočne zabezpečená.

NÁŠ TIP: Používajte viac úrovňové prihlásenie pomocou SMS správy. Nie len pri online platbách, ale napríklad aj pri prihlasovaní do rôznych iných účtov.