Skip to content Skip to footer

Užite si teplo na terase aj počas zimných dní

Každý deň sa čoraz viac približuje teplota k nule a grilovanie vonku je už len spomienkou na teplé letné dni. Alebo nie? Je možné si užiť voľné chvíle s rodinou či priateľmi na terase aj v tomto období? Samozrejme, že je! Vďaka správnemu typu vykurovania si dokážete vyhriať aj vonkajšie priestory a užijete si grilovačku alebo posedenie s blízkymi nielen v lete, ale aj počas chladných jesenných či dokonca zimných dní.

Obrázok: Plynový ohrievač Sunwood Marino od Sun System. Zdroj: Sunsystem.sk

Ten správny ohrievač priamo pre vašu záhradu či terasu

Pokiaľ ste si užívali čas strávený vonku, nezúfajte. Vaše grilovačky či rodinné oslavy nemusia skončiť poklesom teploty na teplomeri. Ak si zaobstaráte vhodný ohrievač, nebude problém vyhriať priestor na balkóne, terase či dokonca na záhrade. Vychutnáte si tak čerstvý vzduch a výhľad na farebnú jesennú záhradu. Terasové ohrievače už nie sú populárne len na záhradkách reštaurácií, ale stávajú sa čoraz častejšie aj súčasťou domácností.

Spôsoby šírenia tepla

Je viacero typov ohrievačov na terasu alebo balkón. Vybrať si môžete ohrievače, ktoré šíria teplo prúdením, čiže konvenciou a ohrievače, ktoré šíria teplo sálaním.

Šírenie tepla prúdením je vhodné do priestoru, kde je nejaký prístrešok, pretože toto teplo sa rozpína a následne stúpa. V prípade, že je priestor otvorený, teplo by sa vytratilo. Ak je zastrešený, teplo sa nahromadí pod strieškou a následne klesá zase nadol.

Na zahriatie vonkajších priestorov sú vhodnejšie ohrievače, ktoré šíria teplo prostredníctvom sálania. Na to, aby sa priestor vyhrial, je potrebné mať okolo nejaký objekt, ktorý teplo pohlcuje a následne ho vysiela do okolia. Ideálne sú predmety z dreva alebo stena. Teplo dokáže nasať aj ľudské telo.

Obrázok: Elektrický ohrievač Solamagic. Zdroj: Sunsystem.sk

Uprednostňujete plyn či elektrinu?

Trh ponúka predovšetkým elektrické a plynové ohrievače. Záleží len na vás, ktorý uprednostníte. Tieto ohrievače sa od seba odlišujú svojou funkčnosťou a použitím.

Vonkajšie plynové kúrenie 

Plynové ohrievače na terasu majú veľkú výhodu oproti elektrickým ohrievačom a to v tom, že ich môžete umiestniť kdekoľvek na záhrade alebo balkóne. Ich zdrojom je väčšinou propán-butánová fľaša, takže nie sú závislé na dĺžke kábla. Kúpiť si môžete ohrievače v podobe stolnej lampy alebo stojanu. Propán-butánové fľaše kúpite nielen v špecializovaných obchodoch, ale aj na každej benzínovej pumpe. Terasové ohrievače na plyn dokážu ohriať až 9 m2 vonkajšieho priestoru. 

Pozor na ich využitie v interiéroch. Miestnosť musí byť dostatočne vetraná, pretože pri výkone ohrievača 1kW, je potrebné obmeniť 10 m3/h čerstvého vzduchu.

Plynové ohrievače dokážu horieť až 35 hodín. Nevýhoda je v tom, že propán-butánová fľaša sa môže v polovici posedenia vyprázdniť. Preto je potrebné mať pre istou v rezerve ďalšiu.

Elektrické kúrenie na terasu

Na rozdiel od plynových ohrievačov vám vonkajšie elektrické ohrievače na terasu alebo balkón zbytočne nezaberú miesto. Pri týchto ohrievačoch nemusíte myslieť na výmenu prázdnej plynovej bomby. Obmedzený ste len v tom, že musia byť pripojené k elektrickému zdroju a väčšinou majú stále umiestnenie. Elektrické ohrievače teplo sálajú do prostredia a ohrievajú predmety v priestore, na ktoré teplo dopadá. Sálavá energia teda priamo ohrieva predmety, okolité steny a hlavne osoby, ktoré sa v blízkosti ohrievača nachádzajú. Takéto teplo rýchlo vytvára pocit pohody bez dlhého čakania.

Na výber máte ohrievače na stenu, strop či stojace ohrievače. Stojace ohrievače sa hodia do otvoreného priestoru a tam, kde budete chcieť ohrievač podľa potreby premiestňovať. Ak chcete vyhrievať vždy len jedno miesto, v tom prípade sú pre vás ideálne elektrické ohrievače, ktoré sa upevnia na strop alebo na stenu. Výhodou elektrického ohrievača je, že ho môžete inštalovať aj do interiéru, napríklad do zimnej záhrady, garáže alebo na chalupu.

V dnešnej dobe sa nemusíte báť, že bude ohrievač náročný na spotrebu a pri niektorých modeloch si dokonca môžete nastaviť aj časový spínač.

Infražiarič Solamagic

Pokiaľ hľadáte efektívne vykurovanie pre vašu terasu, technológia SOLAMAGIC vás presvedčí o tom, že príjemný pocit tepla ako zo slnka zažijete aj počas naozaj chladných dní. 

Technológia spoločnosti SOLAMAGIC využíva infračervené sálavé teplo rovnako ako slnko a tým vytvára príjemný pocit tepla na pokožke a v okolí.

Ohrievač HEATSCOPE® PURE

Novinkou na trhu je HEATSCOPE® PURE. Tento ohrievač je vybavený zaobleným sklokeramickým krytom SCHOTT NEXTREMA®. Ohrievače poskytujú viac tepla pri redukovanom svetelnom žiarení. Okrem technických výhod má tento ohrievač moderný minimalistický dizajn a hodí sa tak do akéhokoľvek priestoru.

Tieto výkonné a moderné infražiariče pre slovenský trh distribuuje spoločnosť Sun System. Okrem nich v ponuke Sun system nájdete aj mnoho ďalších ohrievačov pre vašu terasu, pergolu či záhradu.