Skip to content Skip to footer

Vyberte si ten správny matrac

Užite si oddych vo svojej posteli. Zdroj: Materasso.sk

Je vaša posteľ preležaná, matrac po rokoch v sebe ukrýva roztoče a ktovie ešte akých iných návštevníkov? Stáva sa pre vás spanie vo vašej posteli pomaly utrpením? Je načase poobzerať sa po novom matraci, no určite nie po hocijakom. Vo svojej posteli strávite až tretinu života, preto je na čase vybrať taký, na ktorom si svoj oddych užijete naplno. Myslite na svoje zdravie, a to aj pri výbere vhodného matraca a postele.

Kedy je čas na nový matrac?

Aj keď ste si kúpili kvalitný matrac len pred pár rokmi, aj on má, bohužiaľ, svoju životnosť. Ideálny čas na kúpu nového matraca je vtedy, keď ho používate viac ako 7 rokov. Hoci kvalitné matrace vyzerajú aj po niekoľkých rokoch skvele a držia svoj tvar, môžu byť zdravotne závadné. Počas dennodenného používania sa do nich postupne dostáva pot, baktérie, roztoče a niekedy dokonca aj plesne.

Najčastejším dôvodom výmeny matraca je jeho preležanie. Vtedy sa stane veľmi nepohodlným, a zároveň vám jeho zovňajšok pripomína, že svoju úlohu už dávno splnil a je potrebné ho nahradiť.

Ďalším prípadom, kedy začnete premýšľať nad novým matracom, sú zdravotné problémy pohybového ústrojenstva, ktoré vám bránia v odpočinku, napríklad kvôli tvrdosti alebo hrúbke. Aj vek či zmena váhy môže zapríčiniť, že matrac, ktorý vám pred rokmi vyhovoval, je pre vás už nepohodlný.

Takže, ak je matrac mechanicky poškodený, máte zdravotné problémy, alebo je matrac starší ako 7 rokov, je načase kúpiť nový.

Výber matraca je individuálny. Zdroj: Materasso.sk

Ako vybrať matrac práve pre vás?

Každý z nás má iné požiadavky, iný vek, iné zdravotné problémy, inú váhu a preto je potrebné pristupovať k výberu matraca individuálne. V prvom rade sa zamerajte na základné priority, a to či ste alergik, či uprednostňujete mäkšiu alebo tvrdšiu posteľ, prípadne eco materiál, alebo očakávate od matraca aj nejakú pridanú hodnotu, napríklad masáž alebo aromaterapeutické účinky. Dnešný výber matracov dokáže uspokojiť aj naozaj náročného zákazníka.

Správna tvrdosť

Tvrdosť matraca je označená od 1 do 7, a to vzostupne od najmäkšieho po najtvrdší.

Najmäkšie matrace sú prevažne vyrobené z tzv. lenivej peny. Je to pamäťová pena, ktorá sa prispôsobí tvaru tela spiaceho človeka. Stredne tvrdé matrace sú prevažne penové, sendvičové alebo pružinové. Hodia sa pre väčšinu ľudí, pretože sú pohodlné, dokážu sa prispôsobiť tvaru tela, a zároveň výborne držia chrbticu. Tvrdšie matrace sú vyrobené zväčša z HR peny a PUR peny, najtvrdšie matrace sa vyrábajú z RE peny, pružinové obsahujú vrstvy z kokosu.

Tí, ktorí majú vyššiu hmotnosť, by mali uprednostňovať tvrdšie matrace a ľudia s nižšou váhou by mali voliť skôr mäkšie. Pre ľudí s vyššou hmotnosťou je tvrdý matrac pohodlný, ale človeku s nízkou váhou môže pri spánku spôsobovať problémy s kĺbmi.

Priedušnosť matraca

Ak vás v lete trápi veľké teplo a odráža sa to na tom, že sa ráno budíte zaliaty potom, zamerajte sa pri výbere na priedušný matrac. Takýto matrac je vhodný aj na chalupy, kde je vysoká vlhkosť. Matrace s vysokou priedušnosťou zabraňujú tvorbe plesní, baktérií a húb. Okrem pružinových či taštičkových matracov majú túto vlastnosť aj matrace z prírodných materiálov, hlavne z kokosu, morskej trávy alebo agáve.

Ak trpíte alergiou

Pokiaľ trpíte nejakou alergiou, ktorá by vám mohla váš spánok znepríjemniť, pri výbere matraca sa určite zamerajte na antibakteriálne matrace s ľahko prateľným poťahom. Vyberajte také, ktoré zabraňujú množeniu mikroorganizmov a povrch neprepúšťa prach. Tieto matrace sú vyrobené zo špeciálnej antibakteriálnej peny, alebo majú špeciálnu úpravu, ktorá zabraňuje rozširovaniu roztočov, plesní a baktérií.

Ortopedické vlastnosti

Ak trpíte chronickými bolesťami pohybového aparátu, spánok je jediná možnosť, ako na nepríjemnú bolesť nemyslieť. K tomu však potrebujete špeciálny ortopedický matrac. Záleží, aká časť tela vás zvykne bolieť a tiež či spíte skôr na boku alebo na chrbte a bruchu. Pokiaľ spávate prevažne na bruchu alebo na chrbte, doporučuje sa zakúpiť tvrdší matrac. Ak spávate na boku, mali by ste sa zamerať na výber mäkšieho matraca. Pri bolestiach dolnej časti chrbtice voľte stredne tvrdý matrac, pri bolestiach hornej časti radšej tvrdší. Ak sa jedná o človeka, ktorý je imobilný a prevažnú časť dňa trávi v posteli, pre neho je ideálny mäkší matrac z pamäťovej peny.

Prevzdušnené jadro peny matraca od Materasso. Zdroj: Materasso.sk

Rozmery matraca

Minimálna výška matraca by mala byť 12 cm. Samozrejme, čím je vyšší, tým lepšie. To isté platí aj o dĺžke matraca. Keď si ľahnete, mala by byť jeho dĺžka aspoň o 20 cm väčšia ako vy. Aby sa vám nestalo, že si kúpite nesprávnu veľkosť matraca do vašej postele, zmerajte jej vnútorný rám. Ak sa jedná o neštandardnú veľkosť, nevadí, veľa obchodov ponúka aj veľkosti matracov na mieru.

Pomer cena verzus kvalita

Posledným dôležitým faktorom pri výbere je kvalita v porovnaní s cenou. Nie všetky matrace, ktoré sú veľmi drahé, musia byť aj kvalitné a neodporúčame ani najlacnejšie matrace. Pozrite sa na recenzie jednotlivých predajcov a konkrétnych matracov a ak si chcete zakúpiť ortopedický matrac, tak určite len certifikovaný.