Skip to content Skip to footer

Ako kúpiť pánsku košeľu cez internet?

Pánska košeľa je základ každého moderného pánskeho šatníka. Kvalitná košeľa vytvorí skvelý prvý dojem a vy sa v nej budete cítiť sebaisto. Naopak, nekvalitná košeľa vám radosť rozhodne robiť nebude a dokáže negatívne ovplyvniť vaše sebavedomie. Prečo kupovať košeľu cez internet?

 

Pánska košeľa je základ každého moderného pánskeho šatníka. Kvalitná košeľa vytvorí skvelý prvý dojem a vy sa v nej budete cítiť sebaisto. Naopak, nekvalitná košeľa vám radosť rozhodne robiť nebude a dokáže negatívne ovplyvniť vaše sebavedomie. 

 

Prečo kupovať košeľu cez internet?

 

V dnešnej rýchlej dobe sa snažíme šetriť čas všade kde sa dá. Skvelým pomocníkom nám vie byť internet a nakupovanie na internete. Zvlášť oblečenia. Môžete namietať, že si predsa oblečenie potrebujete vyskúšať a zistiť ako vám sedí. Môžete. V papučiach a teplákoch v pohodlí domova. A pokojne o jedenástej večer. Tovar príde za vami a vy si ho vyskúšate keď budete mať čas. Nemusíte chodiť od obchodu k obchodu, čakať na kabínku a potom v rade na voľnú pokladňu.

Výber online obchodu

 

Začnime pekne po poriadku, výberom online obchodu. Z hľadiska pohodlia nákupu je dobré si všímať, či je tovar skladom a kedy ho odošlú, prípadne kedy môže byť u vás. Dodacie a platobné podmienky by ste tiež nemali prehliadnuť. Niekto preferuje platbu na dobierku, iný online kartou. Niekto si chce zásielku vyzdvihnúť na pošte, iný zvolí kuriéra.

Príjemným doplnením sú fotky ľudí, ktorí stoja za obchodom. Vzbudzuje to vyššiu dôveru, hneď viete s kým jednáte na druhej strane. Malí, začínajúci podnikatelia nebudú mať okamžite tisíce recenzií na svoje produkty, ale o to viac osobnejší prístup pre vás budú mať. Pri nich sa nebudete cítiť ako jeden z mnohých zákazníkov. Skôr ako v regionálnom obchode, kde vás poznajú po mene a vedia čo máte radi.

Výber strihu a veľkosti

 

Tu si treba naliať čistého vína 🙂 Strihov pánskych košieľ je niekoľko a závisí od vašej postavy, ktorý je pre vás najvhodnejší. Väčšinou platí, že na normálne postavy (rozumej aj s nejakým kilom navyše) sedia pánske košele v strihu Slim Fit. Strih je mierne zúžený v oblasti pása, aby košeľa lepšie kopírovala mužskú postavu. Ak nosíte košeľu zapravenú v nohaviciach, tak práve pri Slim Fit strihu sa vám nebudú tvoriť veľké prebytky látky v oblasti pása.

Na silnejšie postavy zase sedí strih Regular alebo Classic Fit. Tento strih je rovný od pliec až po spodný okraj a zamaskuje aj naozaj silnejšiu postavu.

Názov a rozmery strihu závisia od konkrétnej značky košele. Preto je dobre pred kúpou košele na internete overiť rozmery meraním. Pokiaľ nepoznáte tie svoje, ideálne je doma zmerať košeľu, ktorá vám najlepšie sedí. Namerané údaje dokážete jednoducho porovnať s tabuľkami jednotlivých obchodov a ušetríte si starosti s vracaním tovaru.

Pánske košele sú najčastejšie označované 2 typmi veľkostí. Číslom, ktoré udáva obvod goliera (38, 39, 40 atď.) alebo písmenami (S, M, L atď.). Veľmi častým javom dneška je zjednodušené číslovanie, kedy sa uvádza písmeno vrátane čísla, napr. veľkosť M (39/40). Vytvorilo sa to z toho dôvodu, že pánska košeľa s obvodom krku 39 aj 40 mala všetky ostatné rozmery totožné. Rozdiel bol iba v obvode krku. Tým pádom pánska košeľa vo veľkosti M (39/40) sedí aj tým, ktorí nosia rozmer 39 a aj tým, ktorí nosia 40. Je to jednoduchšie a vám stačí poznať jedno číslo, ktoré nosíte. Tričko, košeľu alebo sveter v jednej veľkosti, napr. L.

kosela1upr kosela2upr

Kvalitný online predajcovia uvádzajú aj ostatné rozmery košele, ako napr. šírku pása, dĺžku rukáva alebo šírku ramena.

 

Výber látky a goliera

 

Kvalitná košeľa je vyrobená zo 100 % bavlny. V bavlnenej košeli sa nebudete tak rýchlo potiť ako v košeli z umelého vlákna a ak sa spotíte, nebude to zapáchať. Ak nechcete stráviť hodiny žehlením, tak siahnite po košeli Non-iron alebo Easy Care. Ušetria vám námahu. Bavlnené vlákno má tendenciu sa pri používaní lámať a tak je veľmi vhodné ošetrenie práve touto úpravou.

kosela3

Golier košele je hneď po látke druhou najdôležitejšou časťou košele. Golier je tá časť, ktorú si všimnú ostatní okamžite. Najklasickejším zástupcom je golier s názvom Kent. Ten sa hodí do väčšiny outfitov a je to taká klasika. Modernejší variant je tzv. Spread, ktorý je mierne roztvorenejší. Veľmi obľúbený typ medzi politikmi, ale aj moderátormi v televízii. Nechá viac vyniknúť uzol kravaty a pôsobí majestátnejším dojmom. Nečudo, že ho niektoré značky volajú aj President Collar (prezidentský golier). Moderným zástupcom je golier typu Cutaway (žraločí golier) donedávna používaný hlavne s kravatou. Posledných pár rokov sa však čoraz častejšie nosí bez kravaty s farebnejšími vzormi a vyzerá perfektne.

Golier Ken
Golier Ken

Golier Cutaway
Golier Cutaway

 

Pár bežných a zbytočných prešľapov na záver

 

Veľmi často páni nosia košele nevhodným spôsobom. Najčastejšie košele s krátkym rukávom do obleku, prípadne aj s kravatou. Do obleku patrí iba košeľa s dlhými rukávmi. Za každých okolností, či je leto alebo zima.

Druhým veľmi častým prešľapom je použitie voľnočasovej košele s golierom typu Button-down (s gombíkmi na golieri) v obleku s kravatou. Tento druh košele je voľnočasový a teda pre použitie so športovým sakom bez kravaty.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment