Skip to content Skip to footer

Práčka aj sušička? Či obidve v jednom?

A

Je výhodnejšie kúpiť si oddelene práčku a sušičku? Alebo spotrebič 2v1? Poradíme vám.

 Je výhodnejšie kúpiť si oddelene práčku a sušičku? Alebo spotrebič 2v1? Poradíme vám.

Práčka so sušičkou v jednom

Najväčšou výhodou kúpy je jednoznačne ušetrenie miesta. Sušička má rovnakú veľkosť ako práčka, to znamená, že budete potrebovať dvakrát toľko miesta. Pri kúpe práčky a sušičky v jednom nebudete musieť rozmýšľať nad ďalším voľným miestom v byte alebo v dome, prípadne nad miestom, na ktoré položíte sušiak na bielizeň. V prípade tohto spotrebiču je lákavá aj cena, pretože do jedného predmetu investujete omnoho menej ako do dvoch.

 TIP REDAKCIE: Najväčší výber práčok so sušičkami nájdete v e-shope Hej. Ak chcete ušetriť určite využite pri nákupe Hej zľavový kupón.

 

pracka-so-susickou

 

 

Horšie to je s ponukou dostupných modelov. Zatiaľ čo oddelenú práčku a sušičku zoženiete jednoducho, spojená, ktorá bude presne vyhovovať vašim požiadavkám, sa zháňa náročnejšie. Väčšina kombinovaných spotrebičov má nižšiu energetickú triedu a inak to nie je ani v tomto prípade. Na trhu sa dajú zohnať práčky, ktoré sa môžu pochváliť triedou A+++ a sušičky až triedou A++. S práčkami, ktoré majú vstavanú sušičku to je o niečo horšie – ich energetická trieda sa pohybuje na A, prípadne B.

Okrem elektrickej energie sa počas sušenia vo fáze kondenzácie spotrebúva aj voda. Tým pádom sa počas prania a sušenia v práčke s kapacitou 10 kilogramov môže spotrebovať až 100 litrov vody. Tohto nedostatku sa podarilo zbaviť práčkam so sušičkou, ktoré majú vbudované tepelné čerpadlo. Spotrebiče s týmto čerpadlom majú nulovú spotrebu vody vďaka sušeniu len pomocou vzduchu. Iné kombinované spotrebiče používajú vodu na chladenie vzduchu a kondenzujú vlhkosť počas sušenia. Cykly prania a sušenia trvajú pri kombinovaných spotrebičoch aj päť hodín, počas ktorých nie je možné spotrebič opätovne použiť.

Ďalším mínusom je nižšia kapacita sušenia než prania. Väčšinou sa jedná o rozdiel dvoch a viac kilogramov. Ak teda vyperiete osem kilogramov bielizne, vysušiť bude možné len päť, kvôli čomu budete musieť sušičku zapnú ešte raz. Práčky so sušičkou majú funkciu odložený štart, vďaka ktorej sa práčka spustí v takom čase, aby ste ráno bielizeň vybrali suchú.

Samostatná práčka

Vybrať si vhodnú samostatnú práčku dokáže stáť veľa času. Pred vstupom do predajne by ste mali byť rozhodnutý, či siahnete po práčke, ktorá sa plní spredu alebo zvrchu, a taktiež o kapacite bubna. Kapacity bubna sa pohybujú v rozmedzí od 3,5 kilogramov do 12 kilogramov. Väčšie kapacity sa hodia viacčlenným domácnostiam, pretože dokážu naraz vyprať viac bielizne. Ich výhodou je aj to, že sa do nich zmestí viac kusov bielizne, ako napríklad vankúše, deky a povlečenie. Naopak, práčky s menšou kapacitou sú vhodné spotrebiteľom, ktorí žijú sami.

 

pracka

 

Mali by ste myslieť aj na to, že čím je bubon väčší, tým viac elektrickej energie spotrebuje. Na trhu však existujú práčky, ktoré majú tzv. 6 zmysel. Ten dokáže spotrebovať toľko energie, ktorá je potrebná na bielizeň. Či si zvolíte práčku, ktorá sa plní spredu alebo zvrchu sa odvíja od miesta, ktoré máte k dispozícii.

Práčky s vrchným plnením majú vo väčšine prípadov kapacitu bubna približne 4-6 kilogramov a počas vyberania vypratej bielizne vaše kríže nezaplačú. Práčky s plnením spredu majú väčšiu kapacitu, ktorá je v niektorých prípadoch až 12 kilogramov. Hoci sa po bielizeň musíte zohnúť, na práčku si môžete položiť veci, ktoré nemusíte dávať dole.

Ak chcete šetriť životné prostredie a zároveň svoje náklady, pozerajte na štítok, na ktorom sú písmena od A po G. Je pochopiteľné, že spotrebiče s energetickou triedou A sú šetrnejšie ako tie, čo majú C. Jednotlivé triedy sa ešte rozširujú znamienkami +. Čím viac + práčka má, tým je šetrnejšia. Za najšetrnejšiu triedu sa považuje A+++.

Počet otáčok za minútu je dôležitý pre osoby, ktoré chcú z práčky vybrať bielizeň čo najsuchšiu. Hodnoty otáčok sa nachádzajú v rozmedzí od 600-2000, a platí, že čím viac otáčok za minútu práčka má, tým suchšiu bielizeň z nej vyberiete. Hoci to znie super, má to aj svoju nevýhodu. Pri vysokom počte otáčok je bielizeň viac pokrčená a ťažšie sa žehlí. Počet otáčok si môžete zvoliť v jednotlivom programe. Ak chcete bielizeň po vypratí žehliť, odporúča sa zvoliť spotrebič s 800-1000 otáčkami za minútu.

Na trhu nájdete aj práčky, ktoré sa dokážu pripojiť na wifi. Hoci to znie šialene, má to svoje výhody. Po pripojení práčky k smartfónu môžete kontrolovať v akom štádiu je cyklus prania a nastavovať rôzne programy. Bohužiaľ, program na vyvešanie bielizne tam nenájdete.

Samostatná sušička

Hoci sa dá povedať, že sušičku nenájdeme v každej domácnosti, jej popularita stúpa. Vypratú bielizeň nemusíte vyvesiť na sušiak alebo balkón, pretože ju stačí len prehodiť do sušičky. Podobne ako práčky, aj sušičky sa dajú zohnať s dvojakým plnením – spredu a zvrchu. Aj v tomto prípade by ste mali vedieť, či máte miesto na plnenie spredu. Ak nie, zvoľte radšej takú, do ktorej budete dávať bielizeň zvrchu.

 

susicka

 

Sušičky sa delia dvojako.

Kondenzačné sušičky pracujú na princípe premeny vody na paru, zatiaľ čo sa voda ukladá do vstavaných zásobníkov. Vďaka tomu nemusíte riešiť odvody vodných pár v domácnosti. Okrem klasických kondenzačných sušičiek existujú aj také, ktoré majú parnú funkciu. Táto funkcia sa stará o to, aby ste zo sušičky nevybrali len suchú bielizeň, ale aj takmer vyžehlenú. V priebehu sušenia v tejto sušičke sa bubon neotáča, no bielizeň sa suší teplým vzduchom.

Na druhej strane ventilačné sušičky  paru odvádzajú von zo spotrebiča, do vonkajších priestorov. Sušička ohrieva vzduch, ktorý nabrala z miestnosti a ženie ho do bubna s bielizňou. Vytvárajú nadmernú vlhkosť, takže sa hodia do samostatných miestností, kde to nie je problém. Kúpa sušičky na bielizeň má mnoho výhod. Ušetrí vám čas, ktorý by ste zasvätili vyvesovaniu a žehleniu bielizne, a svoje oblečenie budete mať vždy pripravené. Nebudete musieť čakať, kým vaše obľúbené rifle vyschnú.

Počas používania sušičky nie je potrebné používať aviváž. Oblečenie bude aj bez nej mäkké a jemné.

 

 

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment