Skip to content Skip to footer

Najlepšie sedlo na bicykel? Rozhodujú recenzie a skúsenosti

Ako cyklistický nadšenci určite viete, že sedlo bicykla je veľmi dôležitou súčasťou vašej výbavy. Aké typy sediel poznáme? Ako si správne vybrať? Pomôžeme vám.

sedlo-na-bicykel

Ako cyklistický nadšenci určite viete, že sedlo bicykla je veľmi dôležitou súčasťou vašej výbavy. Sedlo samo o sebe je jednou z troch častí bicykla, s ktorou vaše telo prichádza do priameho kontaktu. Tými ďalšími sú riadidlá a pedále. Sedacia časť je však tou, ktorá je v 90 % jazdy v neustálom kontakte s vašimi sedacími kosťami. Z toho vyplýva, že práve sedlo má najväčší vplyv na pohodlie a kvalitu vašej jazdy. Aké typy sediel poznáme? Ako si správne vybrať? Pomôžeme vám.

sedlo-na-bicykel

Cyklistické sedlo má výrazný vplyv na štýl a pohodlie vašej jazdy. Veď sedlo je v kontakte s vašou najintímnejšou partiou vášho tela. Aby ste teda predišli zbytočným zdravotným ťažkostiam, výber sedla určite nepodceňujte. Či jazdíte rekreačne alebo pravidelne, správne sedlo je základ. Horské bicykle, cestné či mestské. Každé majú svoje špecifické vlastnosti. To sa týka i segmentu sediel. Šírka sedla na bicykel alebo správne sedlo na cestný bicykel. Veríme, že po tomto článku si budete vedieť správne vybrať.

Ako vybrať sedlo na bicykel?
Pri výbere je dôležité zohľadniť určité parametre, ktoré sa týkajú samotného jazdca. Okrem pohlavia jazdca, ktoré má výrazný vplyv na výber sedla, si musíte vedieť odpovedať aj na otázky:
Aký druh bicykla jazdec využíva?
V akom teréne jazdec jazdí?
Koľko kilometrov v priemere najazdí a ako často bicykel využíva?
Takisto je dobré, ak si zmeriate šírku sedacích svalov. Je totiž jasné, že muži i ženy majú šírku sedacích svalov rôznu. Avšak, sú to individuálne fyzické parametre, ktoré ovplyvňujú aj výber, napríklad šírka sedla.

Správna šírka sedla
Tento parameter je pre pohodlie jazdy najdôležitejší. Ak si však myslíte, že mäkké sedlo na bicykel automaticky zaisťuje aj pohodlnú jazdu, mýlite sa. Ani to najmäkšie sedlo vám pohodlie pri jazde nezaručí. Všetko totiž závisí od sedacích kostí vašej panvy. Ak už poznáte svoj posed a viete, aká šírka sedla vám vyhovuje, nebude to pre vás žiadne veda.

Šírku sedacej časti si môžete nechať zmerať a na základe toho vám predajca určí správnu šírku sedla. Sedlá sa vyrábajú v šírkach najčastejšie 130, 143, 150, 155 alebo až 190 mm. Tie s väčšou šírkou sedla sú určené skôr pre rekreačnú jazdu. Určite sa neriaďte typom postavy. To že mohutnejší človek potrebuje širšie sedlo je často klam, práve chudý človek má často sedacie kosti ďalej od seba a potrebuje sedlo širšie.
sedlo-na-bicykel-ako-vybrat
Typy sediel
Sedlá na cestné bicykle – tieto sedlá sú určené pre cestné bicykle a teda ich primárnym teritóriom je spevnená vozovka bez výrazných zmien povrchu. Počíta sa tu s tým, že frekvencia jázd a vzdialenosť, ktorú najazdíte bude o poznanie väčšia. Preto je spravidla sedlo na cestný bicykel dlhšie, užšie a na dotyk tvrdšie než iné sedlá.

Sedlá na MTB bicykle – ak jazdíte hlavne v teréne alebo robíte športové zjazdy, sedlá pre horský bicykel sú pre vás tou správnou kategóriou. Tie sa líšia predovšetkým schopnosťou tlmenia vibrácií. Ich konštrukcia je prispôsobená pre all-mountain štýl jazdy. Preto je sedlo mäkšie a širšie. Takisto jeho hmotnosť je vyššia.

Sedlá pre trekingové bicykle – sedlá pre trekingové bicykle sú mäkšie, ťažšie a s hrubšou výstelkou. Počíta sa s menšou intenzitou jazdy ako aj s menším počtom kilometrov.
Pri mestských bicykloch je polstrovanie hrubé, sedlo je ťažšie a širšie. Počíta sa s krátkym časom stráveným v sedle.

Aký materiál je najlepší?
Kostra sedla – Materiál, z ktorého je kostra sedla vyrobená zohráva dôležitú úlohu predovšetkým z hľadiska hmotnosti sedla. Pri cestných bicykloch, resp. pri dynamickej jazde je najlepšou voľbou karbón, ktorý je ľahký a perfektne absorbuje nárazy. Ďalším materiálom môže byť plast, ktorý menej tlmí vibrácie. Prípadne môže ísť o kombináciu nylon/plast alebo karbón/plast. Karbónové sedlá sú kvalitné, no zároveň i drahšie.

Poťah sedla – Je vyrobený z odolnej prírodnej alebo syntetickej kože. Svetové značky používajú dokonca vlastné materiály, ktoré ešte vylepšujú vlastnosti sedla a pohodlie vašej jazdy.

Lyžiny – Opäť je najlepším materiálom karbón, ktorý je veľmi ľahký, pevný a pružný. Skvelou alternatívou sú duté alebo plné titánové lyžiny. Výnimkou ale nie sú ani oceľové lyžiny, ktoré však nemajú dobrú tlmiacu schopnosť. Existujú aj lyžiny z chrom-molybdenu.

karbonove-sedlo-na-bicykel

Polstrovanie sedla
Má veľký vplyv na pohodlie jazdca. Pri častej frekvencii jazdy je paradoxne vyžadované omnoho tenšia vrstva polstrovania. Ak ste naopak rekreačným jazdcom, odporúčame vám využívať hrubšie penové alebo gélové sedlá. Sedlá s gélovou výplňou kvalitne tlmia nárazy. I keď sú ťažšie, pre komfort a bezpečnosť jazdca sú najlepšie.

Výrezy sedla a prietok krvi
Vývojári a výrobcovia sediel prišli na to, že sedenie na bicykli tlakom na určité partie obmedzuje prietok krvi. U mužov ide samozrejme o nedokrvenie penisu, ktoré môže spôsobovať problémy s erekciou či iné komplikácie. U žien to môžu byť hlavne bolesti v intímnej oblasti. Pri samotnej jazde obmedzenie prietoku krvi jazdec nepociťuje, dostaviť sa však môže neskôr.

Výrobcovia sediel sa preto snažia, tomuto javu zamedziť. Ak sa teda pýtate, prečo sú v sedle výrezy, práve toto je ten dôvod. Výrobcovia sa anatomickými výrezmi snažia zamedziť problémom s prietokom krvi v inkriminovanej oblasti. Tento problém sa týka predovšetkým jazdcov, ktorý najazdia za sezónu stovky kilometrov. Úlohou výrezov teda nie je iba odvetrávacia funkcia, ale taktiež napomáhajú z hľadiska zdravotného.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment