Skip to content Skip to footer

Ktoré domáce spotrebiče vám pomôžu s odstránením srsti z domácnosti?

Poznajú to všetci, ktorí majú domácich miláčikov. Urobili by pre nich prakticky čokoľvek. To, že svojim psom či mačkám dovolia sedieť na pohovke, skočiť na kreslo, ležať v posteli však znamená len jedno. Treba častejšie upratovať. Zvieracie chlpy sa nájdu všade. Od spomínaného zariadenia, nábytku až po bielizeň v zásuvke a šatníku. V prípade, ak máme ako člena rodiny aj štvornohého priateľa, čistenie by sa malo vyskytovať v našom rozvrhu domácich prác o čosi častejšie. Avšak, aby sa táto už aj tak „obľúbená“ aktivita u mnohých nestala ešte úmornejšou, prečo nevyužiť domácich pomocníkov, ktorí nám dokážu uľahčiť život?

Určite by stálo za zmienku spomenúť niektoré skvelé domáce triky. Čistiaci valček na oblečenie: zoženiete ho doslova za pár centov, ale jeho výsledky sú okamžite viditeľné. Gumová rukavica (prípadne navlhčená) je zas schopná zachytiť srsť v textíliách a vhodná je teda aj na čalúnený nábytok. Existujú taktiež rôzne kefy, čistiace rukavice, špeciálne metly. Obyčajná rohožka vie zasa ochrániť podlahu a koberce. Treba ju umiestniť strategicky, aby zhromažďovala zvieracie chlpy. Určite by mala byť minimálne pri dverách. Pri boji so šírením srsti po celom byte či dome sú však nenahraditeľné niektoré domáce spotrebiče.

Vyberte si vysávač určený na odstraňovanie srsti

Nikoho snáď neprekvapí, že na odstránenie srsti z domácnosti je viac ako vhodný ten správny vysávač. Mnohé vysávače sú určené na odstraňovanie zvieracích chlpov a preto obsahujú aj špeciálne príslušenstvo ako sú turbokefy, PET kefové hlavice alebo nadstavce s lapačmi chlpov. Ak je výkon vysávača minimálne 800 W, ľahšie dokáže vytiahnuť chlpy zapadnuté hlbšie v tkanine. Lepší vysávač na srsť disponuje aj HEPA filtrom, vďaka ktorému je vzduch pri vysávaní bez chlpov a alergénov. Keď chcete mať väčší komfort pre seba a svojho obľúbeného zvieracieho spoločníka, treba prihliadať aj na hlučnosť zariadenia. V tomto prípade by nemala presahovať 75 dB.

Perte na vyšších teplotách

Srsť z chlpáčov sa nanešťastie zachytáva aj na posteľnú bielizeň, prikrývky a oblečenie. Tento problém vyriešite kúpou práčky, ktorá odstraňuje srsť z odevov a náležitým programom s dodatočným žmýkaním a odstreďovaním. Ak zvýšite teplotu prania, vlákna tkanín sa tak ľahšie uvoľnia a srsť sa jednoduchšie odstráni. Ak sa k znečistenej bielizni pridá bežná špongia na riad, chlpy sa na ňu nachytajú. Oblečenie zostane oveľa čistejšie ako bez nej.

Keď nepomôže práčka, tak nastupuje sušička

Problém je, ak sa zvieracia srsť zapichne do tkaniny. Bežné pranie ju tak nemusí odstrániť. Tu prichádza na pomoc sušička bielizne. Vďaka prúdiacemu horúcemu vzduchu sa z tkaniny vyfúka nielen prach, ale v tomto prípade najmä zvieracie chlpy. Nielenže pomáha veci usušiť a netreba ich ani toľko žehliť, ale rovnako účinne zbavuje textílie chlpov.

Ak máte v rodine alergika či astmatika, kvalitná čistička vzduchu je nevyhnutnosťou. Nie všetky však majú rovnaké filtračné vlastnosti. Zatiaľ čo niektoré sú skvelé na prach aj peľ, nemusia byť tak dobré na odstránenie srsti z domácnosti. Najmodernejšie technológie dokážu zneškodniť znečisťujúce látky už na molekulárnej úrovni. Pomôžu neutralizovať vírusy, eliminovať zápach a redukovať alergény.

Neexistuje žiadna čarovná formulka na odstránenie srsti z domácnosti. Avšak vďaka vyššie spomínaným tipom a spotrebičom to bude oveľa jednoduchšie.