Skip to content Skip to footer

Keď si potrebujeme požičať

Možno by ste neverili, ale existujú ľudia, ktorí si vezmú pôžičku, hoci ju nutne nepotrebujú, ale chcú si vyskúšať, ako funguje pôžičkový systém. Niekomu to môže pripadať čudné, ale nie je to zlý nápad, ak splní svoj účel. Možno to vyznie paradoxne, ale aj pôžička nás môže naučiť istej zodpovednosti.

shutterstock 158522159

Keď štrajkuje štvorkolesový tátoš
Každý majiteľ auta vie, o čom je reč. Môžeme sa akokoľvek dobre starať o svojho miláčika, predsa len, príde okamih, keď nám vypovie službu kvôli dlhovekosti alebo jednoducho mu niečo „odíde.“ Treba počítať aj s takýmito situáciami a ak sa dá, pripraviť sa na ne aj po finančnej stránke. Ale povedzme si úprimne, koľkí nemáme peniaze nazvyš a keď sa nám auto pokazí, siahneme po pôžičke.
Dnes o požičanie peňazí rozhodne nie je núdza, dokonca existuje priamo pôžička na auto. Ak sa ocitneme v takejto situácii, treba si položiť základné otázky- koľko, na akú dlhú dobu, výška mesačnej splátky a pod. Od výšky požičanej sumy sa odvíja úrok, výška mesačnej splátky a aj doba splácania.

Pôžička s rozumom
Možno by ste neverili, ale existujú ľudia, ktorí si vezmú pôžičku, hoci ju nutne nepotrebujú, ale chcú si vyskúšať, ako funguje pôžičkový systém. Niekomu to môže pripadať čudné, ale nie je to zlý nápad, ak splní svoj účel. Možno to vyznie paradoxne, ale aj pôžička nás môže naučiť istej zodpovednosti. Niekto po takejto skúsenosti môže povedať, že si už nikdy žiadnu pôžičku nevezme, iný zasa si to nebude vedieť vynachváliť a siahne po pôžičke pri najbližšej príležitosti. Tak alebo onak, vždy treba mať na pamäti, že aj v prípade pôžičky musíme byť zodpovední a hneď od začiatku k nej zodpovedne pristupovať. V dnešnej dobe nie je problém si peniaze požičať, ale veľakrát je problém pôžičku splácať. Preto si treba vopred veľmi dobre zvážiť všetky pre a proti a hlavne si vybrať takú pôžičku, ktorú budeme schopní splácať pravidelne a načas. Podrobné informácie o rôznych druhoch pôžičiek nájdete aj na stránke hyperfinancie.sk.

shutterstock 158522159

Nebankové pôžičky bez registra
Ak máte skúsenosti s nejakou pôžičkou alebo pôžičkami, tak určite poznáte rozdiel medzi pôžičkou z banky a z nebankovej inštitúcie. Všetko má svoje za aj proti. Platí to aj v tomto prípade. Najväčšou výhodou bankovej pôžičky sú nižšie úroky, dlhšia doba splácania a spravidla vyššia suma požičaných peňazí. Na druhej strane banky vyžadujú zdokladovanie príjmu a v niektorých prípadoch aj ručiteľa.
Oproti tomu sú nebankové pôžičky, ktoré nežiadajú dokladovanie príjmu a mnohé neriešia ani register, ale majú vyššie úroky, kratšie doby splácania a menšie sumy pôžičiek, ktoré ponúkajú. Výber typu pôžičky ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako je napr. účel, na ktorý chceme/potrebujeme pôžičku použiť. Od toho sa odvíja aj výška požičanej sumy, doba splácania a pod.
Ak sa ocitneme v situácii, že potrebujeme finančné prostriedky súrne a nie príliš vysokú čiastku, tak optimálnou voľbou môžu byť nebankové pôžičky bez registra. Máme oveľa vyššiu šancu, že pôžičku získame v čo najkratšom čase bez zbytočného dokladovania a nahliadania do registra.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment