Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať tablet, s ktorým budete spokojný?

Mobilné telefóny a ich neustále sa zväčšujúce rozmery displeju v posledných rokoch pomaly nahrádzajú tablety. To však neznamená, že by tablety nenašli svoje využitie. Tablet je veľmi praktický, môžete ho so sebou vziať kamkoľvek a poslúži vám rovnako na prácu aj zábavu. Na trhu sú dostupné tablety za niekoľko desiatok, ale tiež stoviek eur. Ak hľadáte ideálny tablet práve pre vás, jeho výber by ste naozaj nemali podceniť. Na čo všetko by ste mali prihliadať?

Rovnako ako pri výbere mobilného telefónu, aj pri výbere tabletu je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých parametrov. Keďže je ponuka tabletov pomerne široká, je dobré vedieť rozlíšiť, ktorý tablet je slabší a naopak, ktorý vám svojím výkonom bude vyhovovať. Tieto veci by ste počas procesu rozhodovania nemali podceniť.

Na čo konkrétne tablet potrebujete?

Ide o najdôležitejšiu otázku, ktorú by ste si pri výbere tabletu mali položiť. Podľa jej zodpovedania sa budete môcť ľahšie orientovať v ponuke tabletov. Bude váš nový tablet slúžiť len na zábavu v podobe využívania multimédií, prezerania internetu alebo komunikáciu s blízkymi? V tom prípade vám stačí pozerať aj po lacnejších tabletoch so základnou výbavou. Na tento účel použitia nepotrebujete vysoko výkonný tablet. Pre vás bude dôležitejšia možno veľkosť displeja alebo jeho plynulosť.

Očakávate od tabletu dostatočný výkon potrebný pre vašu prácu? Musíte sa poobzerať po tabletoch s lepšími parametrami, ktoré budú, samozrejme, aj trochu drahšie. Ak by ste sa ulakomili na nižšiu cenu, mohlo by sa stať, že by tablet nezvládol všetky procesy, mrzol by a vám by spôsobil len zbytočný stres a podráždenie. Tablet pritom skutočne dokáže zastúpiť miesto vášho iného pracovného nástroja, napríklad počítača. Tablet je najobľúbenejším nástrojom grafických dizajnérov, ktorí môžu svoje návrhy vytvárať priamo v tablete. Niektoré tablety majú vo svojom príslušenstve aj dotykové pero, ktoré celú prácu ešte viac zrýchli a zjednoduší.

Účel použitia vám dá lepšiu predstavu o tom, v akej cenovej hladine by ste svoj nový tablet mali hľadať. Nie je to však len o cene. Okrem tohto kľúčového parametru je dôležité zvážiť aj ďalšie veci.

Ako vybrať tablet pre deti

To, že je tablet menší, neznamená automaticky, že je určený pre deti. Na trhu ale existujú aj vyslovene detské tablety, ktoré sú príznačné svojimi rozprávkovými alebo inými detskými motívmi. Ak hľadáte tablet pre dieťa, možno sa vám zapáči práve takýto typ. Detský tablet je malý, aby sa deťom ľahko držal v ich malých rukách. Často je doplnený praktickým silikónovým puzdrom, aby ochránil tablet pri páde alebo nesprávnom zaobchádzaní. Ak nie je súčasťou tabletu, zaiste by ste k tabletu mali dokúpiť aj ochranný obal. Predsa len, deti si ešte nedokážu dávať taký pozor na svoje veci ako dospelí.

Detské tablety majú svoje vlastné rozhranie doplnené zaujímavými aplikáciami a hrami na podporu ich rozvoja a kreativity. Veľký výkon od týchto tabletov netreba očakávať, no na činnosti, na ktoré sú určené, to je postačujúce. Detské tablety by mali disponovať aj funkciou rodičovskej kontroly, prostredníctvom ktorej môžete stanoviť napríklad maximálny čas, ktorý môže dieťa pri tablete stráviť.

Aj veľkosť tabletu dokáže zavážiť

Hovorí sa, že na veľkosti nezáleží, no v prípade tabletov to nie je úplne pravda. Zjednodušene môžeme povedať, že tablety sú veľkostne niečo medzi mobilnými telefónmi a notebookmi. Uhlopriečka ich obrazovky sa najčastejšie pohybuje od 7″, čo je len o trochu viac než najväčšie smartfóny dostupné na trhu.

Takéto malé tablety sa hodia na cestovanie, pretože ich jednoducho zabalíte do každej batožiny. Sú vhodné na každodenné činnosti zahŕňajúce surfovanie po internete, komunikáciu, počúvanie hudby alebo prezeranie fotografií. Na videá alebo hranie hier nie sú veľmi vhodné, pretože z dlhého pozerania na malý displej by vás mohli bolieť oči. Malé tablety navyše neponúkajú najvyšší výkon, preto si ich kúpte len v prípade, ak vám postačia na spomínané základné činnosti. Potešia sa im určite aj deti, pretože kvôli malej veľkosti sa im bude tablet dobre držať v rukách.

Medzi najrozšírenejšiu veľkosť patria tablety s 10″ uhlopriečkou. Tablety s takouto veľkosťou môžete zohnať výkonné, ale aj menej výkonné. Praktická veľkosť predurčuje takýto tablet na každodenné používanie, od pracovných záležitostí až po voľnočasové aktivity. Na tomto tablete si bez problémov pozriete aj film, preto si ho pokojne pribaľte na dovolenku, výlet alebo v prípade študentov aj na internát.

Na trhu sú ale dostupné aj väčšie tablety s 12 či 13-palcovou uhlopriečkou. Tie svojou veľkosťou už zodpovedajú menším notebookom. Na bežné používanie takýto veľký tablet nemusí byť veľmi praktický, skôr ho využijú ľudia na svoju prácu. Väčšie tablety môžu byť trochu nepraktické, najmä čo sa týka ich držania. Nie je to pravidlom, no väčšie tablety môžu byť aj ťažšie, čo robí ich držanie ešte ťažším. Určite odporúčame obal na tablet, prípadne stojan.

Kvalita a typ displeja sú veľmi dôležité

Rovnako ako pri mobilných telefónoch, aj pri tabletoch je dôležitým parametrom displej a jeho kvalita. Lacné tablety môžu mať nižšie rozlíšenie, čo spôsobuje neostrý obraz a menej pohodlné prehliadanie alebo sledovanie videí. Čím väčšia je veľkosť displeja, tým by malo byť aj vyššie rozlíšenie. Ideálne by malo spĺňať aspoň HD rozlíšenie (1 280 x 720/800 pixelov) alebo v lepších prípadoch Full HD rozlíšenie (1 920 x 1 080/1 200 pixelov).

Pri lacnejších tabletoch môžete mať problém aj s prezeraním obsahu na slnku. Na priamom svetle môže byť obraz nejasný a nečitateľný a problém môže byť aj s horšími pozorovacími uhlami. Oveľa lepšou voľbou sú IPS displeje, resp. IPS panely. Ponúkajú lepšie a realistickejšie farby, lepší kontrast a ostrosť a v neposlednom rade širšie pozorovacie uhly. AMOLED displeje majú tiež živé farby, no v niektorých prípadoch je ich sýtosť až neprirodzená.

Dobrý tablet si vyžaduje dobrý výkon

Bez výkonu by to nebolo ono. Ten je dôležitý pri všetkých elektronických zariadeniach a tablety nie sú výnimkou. Pri parametroch si preto všímajte procesor, ktorý je zodpovedný za plynulosť tabletu a jeho funkcií. Základom by mal byť aspoň 4-jadrový procesor, no na trhu sú dostupné aj 6 či 8-jadrové procesory. Pri slabom procesore môže tablet mrznúť alebo sekať. Tento údaj je pre vás smerodajný najmä v prípade, ak tablet potrebujete na prácu, hranie hier alebo sledovanie videí.

S výkonom do veľkej miery súvisí aj parameter operačnej pamäte. Veľkosť RAM ovplyvní napríklad to, koľko aplikácií a programov môžete mať naraz spustené. Tablety s 1 GB alebo 2 GB RAM sú v súčasnosti nedostatočné, pretože môžu sekať aj pri bežnom prezeraní internetu. Nízka operačná pamäť spôsobí spomalenie celého tabletu. Ak nechcete prísť pri svojom tablete o nervy, radšej si vyberajte operačnú pamäť od 3 GB a vyššie.

Android, Windows 10 alebo iOS – ktorý operačný systém je najvýhodnejší?

Pri výbere tabletu máte až tri možnosti operačného systému, konkrétne ide o Android, iOS alebo Windows 10. Ide o dôležitý parameter, pri ktorom však väčšinou zaváži osobná preferencia zákazníka. Každý z operačných systémov má svoje výhody aj nevýhody.

Tablety s operačným systémom Android

Tablety s Androidom vyrábajú rôzne značky, z tých najznámejších napríklad spoločnosti Samsung, Lenovo a Huawei. Patria medzi najrozšírenejšie a pohybujú sa v širokej cenovej relácii. To znamená, že na trhu nájdete výkonnejšie, aj menej výkonné tablety, je dôležité všímať si ostatné parametry. Ich najväčšou výhodou je previazanosť so službami Google. Do tabletu si môžete stiahnuť najrôznejšie aplikácie z obchodu Google Play. Systém Android si môžete prispôsobiť podľa svojich vlastných predstáv, no ak by ste menili príliš veľa vecí, hrozilo by spomalenie tabletu alebo prípadné stiahnutie vírusov.

Najväčšou nevýhodou tabletov s Androidom je horšia dostupnosť aktualizácie systému. Tablety ju nedostávajú tak často, resp. tak skoro ako mobilné telefóny. Pri najlacnejších modeloch tabletov je veľmi pravdepodobný nízky výkon a nestabilnosť.

Tablety s operačným systémom iOS

Tablety s operačným systémom iOS vyrába len značka Apple. Tieto tablety sa nazývajú iPady a ich najväčšou výhodou je dokonale vyladený a stabilný operačný systém. Ide o uzavretý systém s množstvom užitočných aplikácií, do ktorého ale nie je možné nainštalovať aplikácie tretích strán. Na jednej strane ide o nevýhodu, no na druhej zároveň o výhodu, pretože používanie je bezpečnejšie a hrozí nižšie riziko inštalácie vírusu. Ďalšou nevýhodou je vyššia cena oproti iným tabletom.

Pre iPad sa môžete rozhodnúť najmä v prípade, ak už vlastníte iné zariadenie značky Apple. Konektivita medzi zariadeniami funguje výborne a ľahko si ich zosynchronizujete. Spoločnosť tiež poskytuje dlhoročnú podporu aktualizácie systému.

Tablety s operačným systémom Windows 10

Tablety s operačným systémom Windows by sme mohli považovať za menšiu verziu notebookov. Vyrábajú ich napríklad spoločnosti Microsoft alebo Lenovo. Fungujú na rovnakom systéme, ktorý je známy veľkému množstvu ľudí. Vďaka tomu je možné na tablete využívať desktopové aplikácie a zároveň môžete robiť rovnaké činnosti ako ste zvyknutý na počítači. Nie všetky aplikácie ale fungujú stopercentne, pretože nie sú prispôsobené na dotykové ovládanie.

K týmto tabletom sa odporúča dokúpiť aj klávesnica (ak nie je súčasťou balenia), pretože vďaka nej môžete využívať tablet ako plnohodnotný menší notebook. Najlepšou voľbou bude pre ľudí, ktorí potrebujú svoj tablet na prácu.

Je potrebné kúpiť si tablet s LTE?

Niektoré tablety podporujú aj funkciu LTE, to znamená, že do tabletu môžete vložiť aj SIM kartu. Nemusí to byť hlavná podmienka, podľa ktorej sa pri kúpe budete rozhodovať. Funkcia LTE má pre vás význam najmä v tom prípade, ak sa často nachádzate na miestach mimo dosahu wi-fi signálu, no aj napriek tomu potrebujete prístup na internet. Dátové balíčky si od operátora môžete vybrať podľa pokrytia alebo podľa množstva dostupných dát. V prípade starších modelov tabletov môže ísť o starší typ 3G siete, ktorý poskytuje pomalšiu rýchlosť internetu.

Ktoré parametre ešte môžu ovplyvniť vaše rozhodovanie?

Predstavili sme si najdôležitejšie veci, ktoré by ste pri výbere tabletu v žiadnom prípade nemali prehliadnuť. Okrem toho musíme spomenúť aj ďalšie parametre, ktoré je dobré si všímať, no nie sú zaujímavé pre každého.

Výdrž batérie – Ak chcete, aby vám tablet vydržal čo najdlhšie, vyberajte si vyššiu kapacitu batérie. Tablety mávajú zväčša vyššiu kapacitu než mobilné telefóny. Pod 4 000 mAh by ste nemali ísť, inak hrozí, že tablet budete dobíjať každých pár hodín. Niekedy sa neuvádza konkrétna kapacita, ale maximálna výdrž batérie udávaná v hodinách. Tá sa pohybuje najčastejšie od 8 do 15 hodín.

Fotoaparát – Tablety sa vo väčšine prípadov nekupujú pre fotoaparát, preto netreba očakávať ani príliš vysokú kvalitu. Oveľa lepšie fotografie urobí aj mobilný telefón strednej triedy. Fotoaparát, konkrétne prednú kameru, využijete najčastejšie pri videohovoroch so svojimi príbuznými.

Užívateľská pamäť tabletu – Užívateľská pamäť je tiež veľmi dôležitá. Lacnejšie modely disponujú často len 16 GB alebo 32 GB pamäťou, čo je v súčasnosti pomerne málo. Netreba totiž zabúdať na fakt, že časť pamäte zaplní aj samotný operačný systém. Ak do zvyšnej pamäte stiahnete fotky, videá alebo aplikácie, spomalí sa celkový chod a plynulosť tabletu. Z toho dôvodu je lepšie vyberať si tablety s vyššou kapacitou pamäte.

Ako môžete vidieť, výber správneho tabletu je závislý od množstva parametrov, ktoré netreba podceňovať. V prvom rade je dôležité ujasniť si, na čo konkrétne chcete tablet využívať. Následne si vyberte operačný systém, ktorý preferujete a potom sa môžete pozrieť na ostatné dôležité parametre a faktory. Veríme, že s našou pomocou sa vám podarí vybrať tablet, s ktorým budete naozaj spokojný.

Tento článok pre Pricemaniu vypracoval Mobilonline.sk – najväčší špecializovaný predajca mobilných telefónov a príslušenstva.