Skip to content Skip to footer

Káva ako od baristu v pohodlí vášho domova

Dokonalú kávu si dokážete vychutnať s priateľmi aj doma

Ak ste milovníkom kávy, ale neviete si ju pripraviť tak, ako barista v kaviarni, nezúfajte. Správnym výberom domáceho kávovaru si dokážete vychutnať kvalitnú a dobrú kávu pekne v papučiach a na gauči u vás doma. Existuje však široký výber rôznych kávovarov, ako napríklad automatické kávovary, kávovary na kapsule, pákové kávovary, kávovary na prekvapkávanú kávu či moka kanvice. Ak si neviete rady, ktorý kávovar by bol pre vás najvhodnejší, poradíme vám.

Typy kávovarov

Každý z nás je jedinečný a každý má iné chute a potreby. Niekto má rád silnú moka kávu, iný zase mliečne latte macchiato. Aj podľa vašich chutí si vyberáte ten správny kávovar, ktorý vám dokáže urobiť vašu obľúbenú kávu, a to či už ste zručný profesionál, alebo úplný laik.

Kávovar na filtrovanú kávu

Najväčšou výhodou týchto kávovarov je veľkýobjem pripravenej kávy,takže si svoju šálku môžu užiť viacerí naraz. Príprava kávy týmto spôsobom je najobľúbenejšia hlavne v USA, a to nielen v domácnostiach, ale aj v reštauračných zariadeniach. Na prekvapkávanú kávu je ideálne používať nahrubo pomletú kávu, aby sa prostredníctvom filtra voda cez ňu ľahko dostala.

Naraz dokážete pripraviť aj 12 dávok filtrovanej kávy

Moka kanvička

Najväčšia výhoda moka kanvičky je jej malá veľkosť, takže ju môžete nosiť so sebou kdekoľvek, a to bez toho, aby ste potrebovali elektrickú zásuvku. Dobrú kávu si dokážete v moka kanvičke urobiť dokonca aj v prírode na ohni. Káva má výdatnú a intenzívnu chuť. Penu však pri nej nečakajte. Aby ste si kávu z moka kanvičky naozaj užili, je dôležité, aby bola stredne mletá. Ak do kanvičky dáte príliš jemne namletú kávu, voda sa cez ňu nepretlačí. Keď naopak použijete príliš nahrubo pomleté zrniečka, nerozvinie sa chuť kávy.

Moka káva má výdatnú a intenzívnu chuť

Kapsulový kávovar

Tieto kávovary sú často zbytočne podceňované, no v každej kapsuli sa nachádza čerstvo pomletá káva, ktorá je utlačená tak, aby zodpovedala kvalitnému espressu ako od talianskych baristov. Kapsulový systém produkuje kávu ako z profesionálnych strojov v kaviarňach, ale na rozdiel od nich vám ušetrí čas a na prípravu výborného espressa či capuccina nepotrebujete baristickú zručnosť.

Pákový kávovar

Ak ste skutočným baristom a milujete nielen pitie kávy, ale vyžívate sa aj pri jej príprave, pákový kávovar je pre vás jasná voľba. Samozrejme, obsluha pákového kávovaru vyžaduje istú zručnosť, no dáva možnosť experimentovať s intenzitou a chuťou kávy.

Na prípravu kávy však potrebujete dostatok času, pretože si všetko musíte urobiť sami, a to od pomletia kávy až po napenenie mlieka. Pokiaľ sa však naučíte robiť dokonalú kávu, počítajte s tým, že priatelia rýchlo vymenia kaviarne za vašu obývačku.

Pákovým kávovarom si vychutnáte aj prípravu kávy

Automatický kávovar

Automatické kávovary patria medzi najobľúbenejšie stroje v domácnostiach aj v kanceláriách. Jedným tlačidlom dokážete kávu zomlieť, pripraviť správnu dávku a bez ďalšieho dotyku máte dokonale našľahané mlieko. Tieto kávovary šetria čas, a zároveň si môžete vychutnať kávu ako od profesionála. V jedinom tlačidle sa skrýva šikovnosť baristických rúk, čo je úplná dokonalosť hodná 21. storočia. Okrem toho, že plnoautomatické kávovary nahradia zručnosť baristu, sú aj cenovo dostupnejšie než pákové stroje.

Na čo hľadieť pri výbere automatického kávovaru

Pokiaľ premýšľate nad kvalitným automatickým kávovarom, vyberajte predovšetkým podľa kvality, funkcií a jednoduchosti údržby.

V ponuke predajcov nájdete jednoduché, ale aj zložité automatické kávovary. Záleží len na vás, ktorý je pre vás ten pravý. Automatické kávovary sú ideálne do kancelárií alebo do domácnosti, kde má každý rád inú kávu. Ak je vás na jeden kávovar veľa, určite vyberajte taký, ktorý dokáže urobiť viacero druhov kávy naraz.

Niektoré automatické kávovary vám dávajú priestor experimentovať ako pri používaní pákového. Vďaka rozšíreným funkciám sa môžete vyhrať s novými receptami na prípravu kávy. Niektoré si dokonca dokážu tieto recepty zapamätať, a tak sa môžete pochváliť svojou originálnou kávou aj svojej návšteve.

Domáce plnoautomatické kávovary Philips

Kávovary Philips vám jediným stlačením tlačidla ponúknu všetko, čo od moderného stroja na prípravu kávy očakávate. Vďaka filtru AquaClean si doprajete až 5000 šálok bez toho, aby ste museli kávovar odvápňovať. Okrem tohto filtra majú kávovary ako Philips 5000 aj bojler Quick Heat, vďaka ktorému budete mať vždy perfektnú teplotu vody na prípravu kávy.

Plnoautomatický kávovar Philips 5000 Zdroj: Philips.sk

Ak sa trápite s čistením nádoby na mlieko, kávovar Philips 3200 LatteGo má veľmi jednoduchú a hygienickú údržbu po príprave latte alebo cappuccina. Nádobku stačí len opláchnuť vodou, alebo uskladniť s mliekom v chladničke a zvyšok použiť na ďalšiu prípravu. Jednoduchosť údržby sa týka celého kávomatu, pretože sa dokážete dostať až do jadra prístroja a nemusíte sa tak báť páchnucich a zdravotne závadných usadenín.

Philips 3200 LatteGo ocenený DTestom. Zdroj: Philips.sk