Skip to content Skip to footer

Automatické zavlažovanie pre šetrenie vášho času

Ste na dovolenke alebo nemáte čas a váš trávnik čelí vysokým teplotám? Máte niektoré miesta na trávniku príliš zavlažené a iné, naopak, suché? Spoľahnite sa na unikátne automatické zavlažovanie, ktoré vás trávnik poleje vtedy, keď bude smädný.

Automatické zavlažovanie je časovo nenáročné a efektívne, ale vyžaduje vyššiu počiatočnú investíciu. Okrem úspory času, ktorý by ste venovali zalievaniu, automatické zavlažovanie trávnika rovnomerne a pravidelne zavlaží trávnik a iné výsadby, nestane sa, že by ste niečo zabudli poliať, šetrí vodou v nočných hodinách a jeho proces je jednoduchý a prehľadný.

Automatický zavlažovaní systém sa skladá z:

  • ponorného čerpadla s automatickou prevádzkou,
  • filtra pred jednotlivými potrubnými vetvami,
  • skrinky s elektromagnetickými ventilmi, ktoré otvárajú alebo zatvárajú jednotlivé vetvy na základe potreby,
  • centrálneho počítača, na ktorom sa nastavuje dĺžka a časy zapínania jednotlivých vetiev,
  • výsuvných zavlažovačov,
  • odvodňovacích ventilov v jednotlivých vetvách,
  • potrubia a tvaroviek na pripojenie zavlažovačov.

 

Všetky rozvodné rúry k zavlažovačom a prípadným odberným miestam sa zakopávajú do zeme. Hĺbka výkopu stačí aj 30 cm, keďže na každú vetvu sa dáva automatický odvodňovací ventil, ktorý z celej vetvy vypustí vodu, ak nie je pod tlakom.

 

zavlažovanie trávnikaDo zavlažovacieho systému je možné zakomponovať pripojovacie zásuvky, do ktorých sa jednoducho môžete napojiť záhradnou hadicou s rýchlospojkou. Na centrálny počítač sa dá pripojiť dažďový senzor, ktorý sa stará o to, aby sa nezavlažovalo keď prší, alebo vlhkostné čidlo, ktoré kontroluje vlhkosť pôdy.

KTORÝ TYP ZAVLAŽOVAČA POUŽIŤ NA KTOROM MIESTE?

 

Každá časť trávnika potrebuje iné množstvo závlahy. Potreba zavlažovania závisí od veľkosti a tvaru plochy, typu a teploty pôdy, pôsobenia slnka a vetra. Doba zavlažovania sa určuje pomocou rôznych testov, napríklad:

  • lopatovým testom: týmto testom zistím čas, ako dlho je potrebné mať spustenú automatickú závlahu. Spustím závlahu na 15 minút, použijem lopatu, urobím v trávniku klin a vytvorím medzeru. Prizriem sa, do akej hĺbky je pôda vlhká. Ak je vlhká do 15 cm, nastavenie je dobré, ak je to menej alebo viac, závlahu je potrebné prenastaviť.
  • testom chôdze: spravte si prechádzku po vašom trávniku, potom sa obrzite späť a sledujte svoje stopy. Ak sa tráva postaví, trávnik je dobre zavlažený, pokiaľ sa nepostaví, trávnik je smädný.

Na niektoré plochy sa nedá použiť ani jeden z vyššie uvedených testov, napríklad skleníky, či balkónové kvetináče, do ktorých sa implementujú kvapkové závlahy.

KTORÉ ZAVLAŽOVACIE SYSTÉMY ODPORÚČAME?

 

Zavlažovací systém Sprinkler System

Predstavuje praktické zavlažovanie trávnika s výsuvnými zadažďovačmi GARDENA Sprinklersystem. Obsahuje viacero sád, my sme si vybrali GARDENA kompletnú sadu s výsuvným štvorplošným zadažďovačom OS 140. Kompletná sada umožňuje jednoduchú inštaláciu kompaktného zavlažovacieho systému pre štvorcové a obdĺžnikové trávnaté plochy do 140 m². Štvorplošný zadažďovač je nainštalovaný pod zemou, vysunie sa zo zeme tlakom vody a po skončení zavlažovania zmizne takmer neviditeľne v trávniku.

Vďaka odvodňovaciemu ventilu v potrubí je systém mrazuvzdorný, a preto môže natrvalo zostať na záhrade. Štvorcové, obdĺžnikové a tiež veľmi úzke trávnaté plochy s plochou 2-140 m² je možné zavlažovať ľahko a pohodlne. Šírka postreku je nastaviteľná od 1 až do 9,5 m, rozsah od 2 až do 15 m. Prietok vody je plynulo nastaviteľný. Vďaka variabilnej možnosti nastavenia možno zavlažovať dokonca najmenšie plochy a úzke pásy. 16 flexibilných presných trysiek zaisťuje rovnomernú distribúciu vody a filter s jemnými okami na zachytávanie nečistôt zaručuje spoľahlivú prevádzku. Pre zautomatizovanie je potrebné sadu napojiť na zavlažovacie hodiny.

Kompletná sada obsahuje:

  • 1x „Profi“ System pripojovacia sada 2m hadica 19mm (3/4 „) Classic
  • 1x pripojovacia krabica 20m pripojovacia rúrka 25mm
  • 1x spojka 25mm x ¾ „vnútorný závit
  • 1x T-kus 25mm x ¾ „vnútorný závit
  • 1x odvodňovací ventil
  • 1x L-kus 25mm x ¾ „vonkajší závit

1x štvorplošný zadažďovač OS 140.

Pre zavlažovanie väčšej nepravidelnej plochy sú ideálne kombinácie výsuvných zavlažovačov, napríklad T200, T380, S80 či S30.

Micro-Drip System

Zavlažovací systém Micro-Drip možno použiť na zavlažovanie kvetinových truhlíkov, trávnikov, záhonov kvetov a kríkov. Automatické zavlažovanie kvetinových truhlíkov od spoločnosti GARDENA automaticky zavlažuje až šesť metrov dlhých kvetináčov na kvety. S integrovaným časovačom s 13 pevnými programami možno vaše hrantíky na kvety ľahko zavlažovať aj vo vašej neprítomnosti. Pre nezávislosť na vodovodnom kohútiku možno zavlažovanie truhlíkov na kvetiny vykonávať priamo z nádrže na dažďovú vodu. Ak má byť napojených viac ako šesť metrov truhlíkov na kvetiny, možno sadu predĺžiť. Pre zavlažovanie s úsporou vody možno automatické zavlažovanie kvetinových črepníkov pripojiť k dažďovému senzoru electronic a čidlu pôdnej vlhkosti. 

V sade je:

  • transformátor s otočným spínačom pre výber zavlažovacieho programu,
  • nízkonapäťové čerpadlo 14 V s filtrom na nečistoty,
  • 25 radových kvapkačov (2 l/h) s koncovou krytkou a čistiacou ihlou,
  • 10 m prívodného potrubia 4,6 mm (3/16″)
  • 15 držiakov na rúrky

Micro-Drip systém sa dá napojiť na jednoduché hodiny alebo na komplexný zavlažovací systém.

Zavlažovací počítač EasyControl s GARDENA zavlažovačom Aquazoom 250/2 Comfort

 

zavlažovacie systémyElektronický asistent od GARDENA vám uľahčí zavlažovanie záhrady, napríklad pri prevádzke postrekovačov, zavlažovacích systémov, ako je Micro-Drip-System alebo Sprinkler-System.

 Zavlažovací počítač je priamo pripojený na vodovodný kohútik a spoľahlivo riadi zavlažovanie podľa naprogramovanej dĺžky a frekvencie. To znamená, že sa nemusíte o zavlažovanie vôbec starať

Nastavenie je jednoduché – a je možné programovať aj bez návodu na použitie. Štyri tlačidlá pre štyri funkcie:
     # dĺžka trvania zavlažovania
     # frekvencia
     # čas začiatku zavlažovania
     # potvrdenie

 

Prehľadný displej zavlažovacieho počítača vám umožní vidieť na prvý pohľad, ktoré nastavenie bolo naprogramované. Potom stačí znovu nasadiť programovaciu časť na zavlažovací počítač. Potom, čo ste upravili nastavenie, bude počítač riadiť zavlažovanie presne podľa Vašich predstáv. S alkalickou batériou 9V, ktorá nie je súčasťou dodávky, bude váš zavlažovací počítač EasyControl fungovať spoľahlivo po dobu približne jedného roka. Nízka kapacita batérie je indikovaná na display-i, takže presne viete, kedy je nutné batériu vymeniť. Ďalšou možnosťou je pripojiť k zavlažovaciemu počítaču dažďový senzor alebo čidlo pôdnej vlhkosti. Keď prší alebo keď je pôda už dostatočne vlhká, naprogramované zavlažovanie sa nevykoná, a tým ušetríte cenné vodné zdroje.

Návod na obsluhu zavlažovacieho počítača EasyControl nájdete tu.

 GARDENA zavlažovač Aquazoom 250/2 Comfort

Zavlažovač Aquazoom 250/2 je ideálnym zavlažovačom pre zavlažovanie menších obdĺžnikových plôch od 25-250 m². Nastaviteľný rozsah je od 7-18 m a samostatne nastaviteľná šírka postreku je od 3,5-14 m. Upevnením zavlažovača na statív môžete zavlažiť aj vyššie rastliny.

Parametre a ceny rôznych zavlažovačov si môžete porovnať prostredníctvom Pricemanie.

KTO TO VŠETKO SPRAVÍ?

Automatické zavlažovacie systémy vyrába množstvo výrobcov. Firma PVMsystem predstavuje skupinu odborníkov na Záhorí, ktorí celý zavlažovací systém navrhnú, naprojektujú a aj ho zrealizujú v ich okolí. Používajú značku Gardena, s ktorou majú dlhoročné skúsenosti, a ktorej výrobky sú najobľúbenejšie medzi svojimi priaznivcami. V prípade záujmu alebo akejkoľvek pomoci sa obráťte na tím PVMsystem.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment