Skip to content Skip to footer

Ako zariadiť obývačku?

Obývačka je najdôležitejšou spoločenskou miestnosťou domácnosti. Je to priestor, v ktorom vítame návštevy, oddychujeme a trávime voľný čas. Takisto je to miesto, ktoré vyjadruje charakter celého bývania a napovedá o vašom vkuse a štýle.

Na zariaďovanie obývačky si vyhraďte dostatok času

Preštudujte si dizajnérske blogy, časopisy, videá o interiérovom dizajne. Pri vyberaní konkrétnych kusov nábytku by ste mali vedieť, aký štýl a približnú farebnosť hľadáte. Ako vo väčšine prípadov, platí aj tu staré známe „v jednoduchosti je krása“. Podlahy s motívom dreva sú stále trendy a hodia sa do interiérov ladených do vidieckeho štýlu, ako aj do tých moderných. Čo sa stien týka, bielou nič nepokazíte. Ak sa vám biela farba zdá priveľmi obyčajná a fádna, zvoľte prírodné farby, poprípade sa môžete poobzerať po peknej tapete. 

Ťažiskový bod – sedacia súprava

Ťažiskový bod je miesto v obývačke, na ktorom bude umiestnený najmasívnejší kus nábytku. Vo väčšine prípadov je to sedacia súprava a kreslo. Ak máte v obývačke krb, položte sedaciu súpravu oproti nemu. V menšom priestore položte sedačku pod okná. Stena s oknom sa ťažšie zariaďuje, a preto keď pod okno položíte sedaciu súpravu, šikovne tento priestor využijete. 

Vo väčšine prípadov, hlavne kvôli menšiemu priestoru, je nábytok „prilepený“ k stene. Ak vám to však priestor dovoľuje, skúste sedaciu súpravu posunúť od steny. Aj pár centimetrov od steny spraví viditeľný rozdiel, zlepší sa tok svetla v miestnosti. Priestor za sedačkou môžete využiť napríklad ako malú knižnicu, poprípade umiestniť na steny menšie poličky. 

Obývačková stena ako centrálny bod

Najbežnejším hlavným bodom obývačky býva obývačková stena a televízor. Je to prípad hlavne menších panelákových obývačiek, kde priestor nedovoľuje esteticky zakomponovať ešte niečo naviac. Ale aj v takejto menšej obývačke môžete skúsiť pouvažovať nad masívne zarámovaným obrazom, zrkadlom alebo zaujímavou knižnicou. Ak je vaša obývačka väčšia, nechajte vyniknúť krb, veľký umelecký obraz či umeleckú sochu. 

Obývačková stena vysoká až po strop bola bežná v 80. rokoch. Ak sa pre celostenovú zostavu rozhodnete, určite neurobíte chybu. Dnes však väčšina ľudí siahne po jednoduchších kúskoch. Pravidlá pri výbere obývačkovej steny neexistujú, myslite však na to, že menej je niekedy viac. Obývačková stena môže byť aj kombinácia poličiek a napríklad knižnice či umenia. 

Rôzne kombinácie materiálov

Látka s drevom, matné s lesklým, jemné s drsným, kameň a drevo – kombinácií je veľké množstvo. Nebojte sa pohrať s rôznymi textúrami. Keby ste všetok nábytok ladili do jednej farby a materiálu, vyzeralo by to možno síce čisto, ale trochu nudne až sterilne. 

Posedenie pri konferenčnom stolíku

Bez  konferenčného stolíka si sedaciu súpravu ani nevieme predstaviť. Okrem toho, že slúži ako pekný doplnok, je aj praktický. Používame ho na odkladanie časopisov, diaľkových ovládačov alebo šálok kávy. Optimálna výška by mala byť v rozmedzí 35 – 40 centimetrov, vyšší odkladací stolík by pôsobil zbytočne dominantne. 

Stavte na izbové rastliny a kvety

Buďte kreatívni a namiesto klasického fikusu sa poobzerajte po výraznejšej rastline. Dostatočne výrazná rastlina dokáže zmeniť charakter celého interiéru. Váza s kvetinami by mala ozdobiť komodu alebo konferenčný stolík, malá kvetinka si určite nájde miesto aj na obývačkovej stene.