Skip to content Skip to footer

Ako vybrať mobilný telefón

Mobilný telefón sa považuje za najpoužívanejšie zariadenie dnešnej doby a patrí k neoddeliteľnej súčasti pracovného alebo rodinného života. Na trhu je množstvo značiek, typov a modelových rád, ktoré udávajú trendy.

Vyberte si správne porovnaním technických parametrov alebo podľa využitia telefónu.

 

 

 

Mobilný telefón sa považuje za najpoužívanejšie zariadenie dnešnej doby a patrí k neoddeliteľnej súčasti pracovného alebo rodinného života. Na trhu je množstvo značiek, typov a modelových rád, ktoré udávajú trendy. Výrobcovia svojimi novinkami menia zaužívané a posúvajú hranice týchto technológií.

Smartfónov je už veľké množstvo a nie vždy je výber toho správneho jednoduchý. 

Vyberte si správne 

    •  porovnaním technických parametrov 
    •  alebo podľa využitia telefónu.

 

 


 

Výber podľa technických parametrov:

 

1. Displej

Výber správneho displeja ovplyvňuje viacero faktorov ako napr. veľkosť uhlopriečky, technológia displeja, rozlíšenie displeja alebo pomer strán.
Prevažná časť mobilných telefónov disponuje uhlopriečkou displeja od 5,5”, čo poskytuje dostatok priestoru na potrebné zobrazenie obsahu.

 

2. Procesor

Základom výkonu mobilného telefónu je procesor. Pri výbere venujte pozornosť frekvencii, počtu jadier a verzii procesora.

 

3. Batéria

Dlhodobé používanie telefónu na cestách, pri práci alebo pri hraní hier vyžaduje vysokú kapacitu batérie ktorá sa štandardne pohybuje okolo 3300 mAh.
Rýchlosť nabíjania je v dnešnej dobe jedna z ďalších rozhodujúcich požiadaviek.

 

4. Pripojenie a senzory

Pripojenie k Wi-Fi alebo mobilnému internetu je už samozrejmosťou pri každom smartfóne. Všetky rozhrania majú svoje verzie a podstatné aktualizácie, ktorými sa ich využitie vylepšuje k dokonalosti.

 

5.Konektory

Najčastejšie používané konektory pri mobilných telefónoch:

Micro USB – staršie, ale aj súčasné verzielightning connector telefónov používajú konektor Micro USB.

USB-C – tento moderný konektor využívajú takmer všetky nové smartfóny už v strednej triede vďaka jeho rýchlostiam, objstrannému zapojeniu a všestrannosti.

Lightning – exkluzívny konektor používaný pri smartfónoch Apple iPhone

 

 

6. Funkcie

Aligator R20 eXtremoDnešné inteligentné smartfóny sú nabité množstvom funkcií a vychytávkami, ktoré zlepšujú ich využiteľnosť.

 

7. Operačný systém

Prevažná časť smartfónov využíva operačný systém Android alebo iOS.
Rozdiel medzi týmito dvoma je pomerne jednoduchý a je dôležité správne určiť, ktorý je pre Vás vhodný a lepšie sa ovláda.

 

8. Fotoaparát

Cenovku smartfónu vo výraznom merítku ovplyvňuje kvalita a výkon použitého fotoaparátu. Väčšina fotoaparátov nad 10 MPx spracúva a zachytáva fotky na úrovni. Pri výbere smartfónu s kvalitným fotoaparátom sa netreba zamerať iba na to, koľko pixelov má kamera, ale aj to, ako dokáže pracovať so svetelnosťou, ktorú označujeme písmenom “f”.

 


 

 

 

 

Stručný výber podľa použitia:

 

Samsung Galaxy Note 9

Viacero používateľov si nevyberie mobilný telefón iba podľa technických parametrov. Dá na odporučenie známeho alebo si vyberie podľa použitia. Výber telefónu podľa zamerania mu uľahčí prácu alebo zlepší zábavu. 

Nenáročný používateľ

Nenáročný používateľ nevyžaduje náročný výkon, vysoké úložisko alebo kvalitný fotoaparát. Postačuje mu základné vybavenie, s ktorými je možné vykonať všetky jednoduchšie úlohy a požiadavky.

Náročný používateľ

Náročný používateľ sa výhradne zameriava na výkon telefónu s plynulosťou a rozšírenou výbavou či funkciami. Vysoká kapacita batérie a fotoaparát na úrovni by taktiež nemal chýbať.

Mobil pre senioraMyPhone CPA Halo 16

Veľký displej s veľkými viditeľnými tlačidlami je základom mobilu pre seniorov. Súčasťou mobilného telefónu je aj SOS tlačidlo, ktoré sa nachádza vo väčšine prípadov na prednej alebo zadnej strane telefónu.

Mobil pre manažéra

Manažér si potrpí na dizajne telefónu a preto volí elegantné prevedenie so štylizovanými prvkami. Jeho telefón by mal obsahovať výkonnú verziu procesora, väčší displej aspoň 5,5” a mať podporu bezdrôtového nabíjania alebo NFC funkcie.

Odolné mobily 

Pracovník v nebezpečnom prostredí, kde hrozí poškodenie telefónu, potrebuje telefón s maximálnou ochranou a odolnosťou. Odolnosť telefónov je testovaná špeciálnymi zariadeniami a testami proti pádom či vodeodolnosti.

Fotograf

Základom telefónu pre fotografa by mal byť profesionálny fotoaparát s rozšírenými funkciami akými sú zaostrenie či prepínanie módov prostredia.
Kapacita telefónu by sa mala pohybovať na úrovni 128 GB pre dostatok úložného priestoru.

Hráč

Asus ROG Phone Každý hráč si potrpí na vysoký výkon, ktorý by mal začínať s procesorom od štyroch a viacerých jadier. Veľkosť uhlopriečky by mala byť väčšia pre najväčší pôžitok z hrania. Vysoká kapacita batérie poskytujehráčovi dlhodobé a nerušené využívanie zariadenia.


Podrobnejšie informáce sa dozviete aj v článku Ako vybrať mobilný telefón.

 

Partner sekcie pre mobily:  

 

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment