Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať varnú dosku?

Varné dosky sú súčasťou každej modernej domácnosti. No ako si vybrať tú správnu, keď v obchodoch majú taký široký výber? Je pre vás vhodná indukčná, sklokeramická či plynová varná doska? Poradí vám Darina Papáčová – produktový špecialista spoločnosti Whirlpool.

Varné dosky sú súčasťou každej modernej domácnosti. No ako si vybrať tú správnu, keď v obchodoch majú taký široký výber? Je pre vás vhodná indukčná, sklokeramická či plynová varná doska? Poradí vám Darina Papáčová – produktový špecialista spoločnosti Whirlpool. 

Varných dosiek nájdete na trhu viacero typov. Je iba na vás, či sa rozhodnete variť na elektrine alebo na plyne. Z elektrických varných dosiek máte na výber indukčné alebo sklokeramické dosky. Pre tých, ktorí majú plynové prípojky a chcú variť aj naďalej na plyne sú určené plynové varné dosky. Okrem toho nájdete aj kombinované varné dosky, kde je pol varnej dosky elektrickej, pol plynovej a je zväčša iba na vás, ako si ich vyskladáte. Povedzme si o jednotlivých typoch niečo viac.

Elektrické varné dosky

Najobľúbenejším druhom dosiek sa v poslednom období stávajú elektrické varné zóny, ktoré sú indukčné. Indukčné varné platne sú veľmi efektívne, pretože po odobratí hrnca automaticky prestáva varenie. Podmienkou pri varení na takýchto doskách je indukčné (magnetické) dno hrnca. Pokiaľ máte indukčnú platňu, pri kúpe hrncov si vždy skontrolujte, či majú možnosť varenia a používania aj na indukcii. Pokiaľ tam symbol indukcie nebude, tento hrniec vám nebude fungovať.

Indukčná varná doska

Na výber máte možnosť zvoliť si z troch, štyroch či piatich varných zón. Spoločnosť Whirlpool poskytuje aj varné zóny tzv. flexi, ktoré sa prispôsobia – z dvoch malých varných zón sa môže vytvoriť jedna veľká pre varenie v pekáči alebo na viacerých menších hrncoch.

V ponuke indukčných varných dosiek nájdete dosky s rozmerom 60 alebo 65 centimetrov. Všetky majú dotykové ovládanie, kde sa nachádza výber funkcií a nastavenie výkonu. Varné dosky Whirpool sú vybavené funkciou 6. zmysel, ktorá zabezpečí rýchle uvedenie vody do bodu varu. Akonáhle začne voda vrieť, výkon varnej dosky sa zredukuje, aby sa zbytočne neplytvalo energiou. Okrem spomenutej funkcie rýchleho ohrevu môžete využiť aj funkciu rozpúšťanie masla a čokolády alebo nízkoteplotnú funkciu na udržiavanie teploty už uvareného jedla. Dosky sú, samozrejme, vybavené tlačidlom detská poistka, aby dieťa nemohlo vypnutú dosku nijakým spôsobom zapnúť.

Indukčná varná doska biela

Čo sa týka dizajnu a farieb, nie všetky varné dosky sú iba čierne. Ak preferujete svetlejšie farby kuchynských spotrebičov, máte možnosť zaobstarať si aj biely model. Domácnosti, ktoré nemajú možnosť pripojiť varnú dosku na 400 V (voltov) a disponujú iba pripojením na 230 V, majú možnosť výberu varnej dosky, ktorá umožňuje pripojenie aj na takéto 230 V napájanie. To platí pri indukčných, ako aj sklokeramických varných doskách.

Plynové varné dosky

Pre zákazníkov, ktorí nemajú možnosť pripojiť si doma elektrovarnú dosku, ale majú plynovú prípojku, sú v ponuke plynové varné dosky. V kombinácii so sklom je tento typ varných dosiek dosiek veľmi elegantným spotrebičom. Štandardne sú v ponuke dosky so šírkou 60 cm, so štyrmi varnými zónami. V jednej zo zón je umiestnený trojkorunkový horák – tento vysokovýkonný horák sa používa na ohrev vo väčších hrncoch. Výhodou je aj nachádzajúca sa mriežka umožňujúca jednoduchý pohyb hrnca spredu dozadu.

Plynová varná doska

Všetky plynové varné dosky majú zapaľovanie horákov integrované v gombíkoch. Vybavené sú tiež bezpečnostnou poistkou, ktorá uzavrie prívod plynu v prípade, že by plameň zhasol. Tak ako indukčné, aj plynové varné dosky sa dajú kúpiť tiež v bielom prevedení.

Pre milovníkov varenia je v ponuke aj veľká plynová varná doska so šírkou 77 centimetrov, vybavená až piatimi horákmi. Uprostred je umiestnený vysokovýkonný trojkorunkový horák, ktorý má v tomto prípade výkon až 5 kW. Povrch takýchto varných panelov je nerezový so špeciálnou úpravou iXelium, ktorá zaručí, že doska nezostarne, nezožltne, ľahko sa čistí a zároveň je odolná voči škrabancom.

Vyberte si varnú dosku na Pricemania.sk.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment