Skip to content Skip to footer

Ako vybrať kolobežku – typy kolobežiek

Kolobežka sa stala obľúbeným dopravným prostriedkom do práce, škôl i škôlok, ale aj na výlety či do prírody. Cesta sa stala nielen kratšou, ale aj zábavnejšou vďaka aktívnemu pohybu. 

Worker Nuvola

 

 Kolobežka sa stala obľúbeným dopravným prostriedkom do práce, škôl i škôlok, ale aj na výlety či do prírody. Cesta sa stala nielen kratšou, ale aj zábavnejšou vďaka aktívnemu pohybu.

Výhody jazdy na kolobežke

 couple-4244576 1920

Vďaka širokému výberu z rôznych typov si môžete vybrať na mieru – podľa potreby použitia.

Je vhodná pre všetky vekové kategórie a rôzne úrovne športovej zdatnosti aj vďaka odolnej konštrukcii a ľahkej ovládateľnosti.

Skladnosť v porovnaní s bicyklom vám umožňuje odparkovať ju takmer kdekoľvek alebo si ju môžete zobrať aj so sebou a uložiť pod stôl v práci či stoličku v kaviarni.

Worker Nuvola

Prenosnosť v prípade skladacích modelov vám dovoľuje pohodlne cestovať v MHD či prepravovať ju autom, nechávať si ju v skrinke. Váha skladacej kolobežky je cca 2 kg.

Jazda na kolobežke má overené pozitívne zdravotné účinky – zlepšuje koordináciu pohybu a rozvíja rovnováhu. Jazdou posilňujete svalstvo celého tela. Je dokonca vhodná aj na chudnutie, pri bolestiach chrbta či na rehabilitáciu pohybového aparátu.

Nevýhodou môže byť pri určitých modeloch ťažšie prekonávanie terénu, nižšia rýchlosť a väčšia námaha pri jazde do kopca.

 

Typy kolobežiek

 

Existujú rôzne typy kolobežiek. Ich konštrukcia zodpovedá účelu použitia a určuje rýchlosť, skladnosť, ovládateľnosť či komfort jazdy.

Chilli Reaper Wave

Pri výbere kolobežky určite zvážte, kde budete na nej jazdiť.

  • Chcete ju využívať na krátke presuny po meste?
  • Budete jazdiť na rovných, spevnených alebo na nespevnených, lesných cestách?
  • Hľadáte kolobežku na krátke alebo dlhé trasy alebo s ňou chcete skákať v skateparku?

 

Podľa váhy a výšky jazdca delíme kolobežky na detské a kolobežky pre dospelých.

Podľa využitia zas na klasické, skladacie, športové kolobežky s nafukovacími kolesami, freestylové a dirtové či zjazdové.

Podľa terénu na mestské, športové a turistické kolobežky.


action-balance-boy-mini

Kolobežky sú určené iba pre jazdu po cestách, cyklotrasách, spevnených lesných či poľných cestách. Nie sú vhodné na nespevnené cesty či do náročnejšieho kopcovitého terénu.

Špecifické sú elektrické kolobežky a trojkolieskové kolobežky.

Skladacie kolobežky

Skladacie kolobežky sú momentálne najpoužívanejšie. Sú vhodné pre deti aj dospelých, nakoľko väčšina skladacích kolobežiek má nastaviteľnú výšku riadidiel.

Majú menšie PU kolesá (okolo 8“). Robustnejšie modely pre dospelých zoženiete aj s nafukovacími kolesami a brzdami na riadidlách. Vtedy už skôr hovoríme, že ide o model mestskej kolobežky.

Spartan Jumbo

Typické pre skladacie kolobežky sú užšie riadidlá, lacnejšie a menšie modely majú iba zadnú nášľapnú brzdu. Nižšia nášľapná výška, okolo 5 cm, ich predurčila na hladký rovný terén.

Využijete ich na presun na kratšie vzdialenosti po spevnenom a rovnom teréne. V horšom teréne ju poskladáte, často stlačením jedného tlačidla, a budete niesť v ruke, nakoľko mávajú ľahký hliníkový rám.

K hlavným výhodám skladacích kolobežiek patrí nízka cena, hmotnosť a skladnosť. Zaberú minimum miesta pri preprave, máte ich kde nechať či už sa prepravujete domov, do práce, školy, posilňovne či kaviarne.

Spartan Jumbo 2

Po rovnej a hladkej ceste viete jazdou výrazne ušetriť čas. Dostanete sa s nimi kamkoľvek vrámci mesta, spájajú zábavu a aktívny pohyb.

Pri výbere riešte hmotnosť, nosnosť, veľkosť koliesok a výšku nastaviteľných riadidiel. Kvalitné prevedenie vám poskytne komfort a dlhoročné užívanie bez potreby servisovania.

Mestské kolobežky

Menšie mestské kolobežky majú určitý prekryv so skladacími. Väčšie modely už majú väčší rám, väčšie kolesá a brzdu na riadidlách. Sú aj ťažšie.

Yedoo City

S kolesami vo veľkosti 16“ vpredu a 12“ na zadnom kolese, 12 a 12 alebo 16 s 16“ sa dokážete pohodlne pohybovať po meste, zvládnete aj nižšie obrubníky či dlažbu z mačacích hláv.

 

Športové kolobežky

Kolobežky s nafukovacími kolesami

Športové kolobežky sú väčšie aj vďaka dlhšiemu rámu. Spoznáte ich podľa veľkého predného a menšieho zadného kolesa. Predné môže mať dokonca rozmer cyklistických kolies, teda až 26“.

Sú stabilnejšie, rýchlejšie a vhodné aj pre nerovné cesty. Prepravíte sa s nimi na dlhšie vzdialenosti rovnako ako na bicykli.

Master 26-20

Vďaka nafukovacím kolesám sú pohodlnejšie, lepšie absorbujú otrasy. Väčšie kolesá na druhej strane znamenajú horšiu ovládateľnosť v užšom priestore.

Športové kolobežky bývajú väčšie a ťažšie. Typická je pre ne pevná konštrukcia, dobré aerodynamické vlastnosti, predná aj zadná brzda. Prepravujú sa podobne ako bicykle – na stojanoch.

Tip. Športové kolobežky sú vhodné aj pre závod so psími záprahmi – mushing.

Športové kolobežky sú ideálnou voľbou pre vás, ak obľubujete rýchlu, zábavnú a možno aj adrenalínovú jazdu aj po členitejšom teréne.

Turistické modely

Turistické modely sú skôr len podkategóriou športových. 

Tiež majú mohutnú konštrukciu a veľké nafukovacie predné koleso. Sú stabilnejšie aj rýchlejšie.

Kickbike Fat MaxNa dlhšie trasy sa hodia kolobežky s väčším priemerom kolies – vpredu minimálne 20″ a vzadu 16″. Viete na ne pripevniť nosič, podobne ako na bicykel.

Zjazdové kolobežky

Zjazdové kolobežky sú predurčené pre zjazd. Majú nižšie posadené riadidlá. Využívajú sa najmä ako atrakcia v horských strediskách, kde si návštevníci môžu dopriať dlhé zjazdy do doliny.
Čím je ťažisko jazdca nižšie, tým viete dosiahnuť vyššiu rýchlosť.

Snežné kolobežky

Hitom posledných rokov sa stávajú aj snežné kolobežky. Ide o kríženca bežnej kolobežky a snowboardu.

kids-3357945 1920

Namiesto kolies majú krátke zahnuté lyže, zväčša z odolného plastu. Na svahoch poskytujú radosť a adrenalín. Odporúčajú sa pre jazdcov už od 5 rokov.

 

Freestylové kolobežky

Freestylové kolobežky sú obľúbené najmä medzi deťmi a mládežou. Majú menšie kolesá a odľahčený pevný rám. Riaditká sú nižšie a sú širšie. Nízky nášľap umožňuje lepší odraz.

Spartan Freestyle

Využijete ich na rôzne triky a skoky v skateparkoch, na U rampe, ale aj v meste. Sú vhodné aj pre najnáročnejšie triky, tzv. scootering. Vďaka kvalitným dielom a spevnenej konštrukcii znesú aj agresívne zaobchádzanie.

Počítajte s vyššou nosnosťou, ktorú oceníte najmä pri dopadoch. Na nerovnom teréne si dávajte pozor, zvyknú sa zaseknúť o podklad.

 

Dirtové kolobežky

Dirtové kolobežky, určené na Dirt jumping, sa od freestylového modelu odlišujú najmä väčšími, širšími, zväčša aj nafukovacími, kolieskami pre skákanie v prírodnom teréne.

Razor Rtec

Konštrukcia je vyššia a riadidlá sú otočné aj o 360°.

Detské , Trojkolesové kolobežky

Práca s rovnováhou robí najmenším deťom ešte problém. Výrobcovia zareagovali a pre najmenšie deti, vo veku už od 2 rokov, ponúkajú detské kolobežky s tromi kolieskami. Tie výrazne napomáhajú rozvoju motoriky a citu pre rovnováhu.

Mondo Cars

Tri kolieska zvýšili stabilitu tohto dopravného prostriedku. Kolobežka samostatne stojí a dieťa ju často ovláda iba náklonom. Určené sú pre hladký a rovný terén.
Najčastejšie sú plastové, vďaka čomu sú aj veľmi ľahké.

Mondo Twist & Roll

Tip. Prečítajte si náš blog o odrážadlách.  

Elektrická kolobežka

Elektrická kolobežka si získava veľa fanúšikov. V tomto prípade je to už menej o pohybe, skôr získavate dopravný prostriedok na rýchlu prepravu.

Xiaomi Mi Scooter
Môžete sa na nej pohybovať aj bez pomoci motora, no jazda je ťažšia, lebo prekonávate okrem trenia aj jeho odpor. Práve kvôli motoru je výrazne ťažšia ako skladacie bezmotorové modely.

Xiaomi Mi Scooter

Elektromotory poskytujú dojazd až 40 km a rýchlosť býva obmedzená na 20 – 30 km/h. Zvládajú aj kopce, samozrejme so zreteľom na výkon motora, ktorý sa líši – od 120 W do 1 000 W.

Okrem dojazdu je pri výbere dôležitá aj dĺžka nabíjania akumulátora. Zväčša je udávaná od 4 do 8 hodín.

Na trhu sú aj benzínové motorové modely. Využívajú dvojtaktný benzínový motor, palivom je Natural 95. Výhodou je väčšia dojazdová vzdialenosť bez potreby nabíjania.

Takira Tank 800TT

Inou variantou sú modely kolobežky so sedadlom. Na rozdiel od elektrických bicyklov sú skladnejšie, ľahšie a jednoducho sa na ne nasadá.

Takira V8

Veríme , že aj vďaka nášmu blogu ste sa zorientovali vo svete kolobežiek. Skúste si ich teraz odskúšať priamo v predajni, alebo si ju požičajte na chvíľku od známeho. V mnohých mestách si už viete okrem bicykla zapožičať aj kolobežky.

ecology-3741063 1920
Práve po tejto skúsenosti si mnohí z vás zatúžia zaobstarať vlastnú.

Dbajte na bezpečnosť, bezpečnostné prvky by mali byť pre vás samozrejmosťou rovnako ako kontrola pred jazdou.

action-activity-child-mini
V premávke ste na kolobežke rovnaký účastník ako cyklista- odrazky či signalizovanie zmeny smeru jazdy sa týka aj vás.

 

V ďalšom blogu vám priblížime parametre kolobežiek a prezradíme vám, ako správne na kolobežke jazdiť.

scooter-1605608 1920
Ak ste milovníci vozidiel budúcnosti, začítajte sa aj do blogu o hoverboardoch.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment