Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať športtester v roku 2019?

Suunto Spartan Ultra

Športtestery na prvý pohľad vyzerajú ako inteligentné hodinky. Sú nabité športovými funkciami, ich snímače sú využiteľné pri množstve pohybových aktivít alebo aj pri pobyte v prírode. S narastajúcim trendom starostlivosti o zdravie rastie ich popularita. Aké si vyberiete?

Športtestery na prvý pohľad vyzerajú ako inteligentné hodinky. Sú nabité športovými funkciami, ich snímače sú využiteľné pri množstve pohybových aktivít alebo aj pri pobyte v prírode. S narastajúcim trendom starostlivosti o zdravie rastie ich popularita.

Asi najoceňovanejšou a základnou funkciou športtesterov je funkcia merania tepovej frekvencie. Podľa vašich potrieb však môžu poskytovať celý rad funkcií. Vďaka senzorom GPS, akcelerometru, gyroskopu či senzoru srdečného tepu získate v jednom zariadení skutočne nadupaný prístroj.

sporttestery

Poskytne vám informácie o rýchlosti, prejdenej vzdialenosti, nadmorskej výške. Bude vás navigovať v neznámom teréne alebo vám ponúkne predpoveď počasia.

Namerané údaje vám navyše bude priebežne vyhodnocovať, zvukovo signalizovať nebezpečné prekročenie hodnôt a stane sa vašim trénerom, ktorý vás dostane do formy.
Prenesením údajov do telefónu alebo na počítača získate dokonalý prehľad o vašich výkonoch.

Majte svojho osobného trénera vždy so sebou! Má podobu elegantného pánskeho, dámskeho alebo univerzálneho multifunkčného náramku. Je len na vás, čo všetko o vás zistí.

 

Druhy športtesterov podľa ponúkaných funkcií

 

Športové hodinky- Stopky

Asi najjednoduchší a najlacnejší model športových hodín ponúka základnú funkcionalitu a tou je meranie času s funkciou stopky.

Chýbajúcu informáciu o tepe alebo vzdialenosti, viete vykryť jedine použitím hrudného pásu a spárovaním s aplikáciou v mobile.

Sigma SC 6.12

 

Športtestery- merače tepu.
Aká je správna tepová frekvencia?

Pre efektívny tréning potrebujete mať okrem údajov o čase aj vedomosť o vašom tepe. Športtester sleduje váš srdcový tep cez snímač na zápästí a podľa zvolenej aktivity usmerňuje vaše cvičenie. Niekedy, kvôli lepšej výdrži, daný model sníma tep len v určitých intervaloch

Väčšinu modelov je potrebné personalizovať nastavením veku, hmotnosti a výšky. Zo získaných údajov tak prístroj dokáže zhodnotiť vašu kondíciu, sledovať pokrok pri tréningu.

Okrem zobrazovania hodnoty sú niektoré modely schopné zvukom signalizovať nežiaducu zmenu tepovej frekvencie. 

Tepová frekvencia je údaj o tom, koľkokrát za minútu sa vaše srdce stiahne. 

Ak chcete efektívne a zdravo cvičiť alebo chudnúť, je dôležité ustrážiť si správnu tepovú frekvenciu. Ak je vyššia ako 170 úderov za minútu, vaše telo namiesto tukov začína spaľovať cukry a následne aj svalovú hmotu.
Cieľom je efektívne spaľovať nepotrebné tuky, posilňovať svalovú hmotu a zvyšovať tak celkovú fyzickú kondíciu. Prečítajte si viac v blogu – https://blog.pricemania.sk/nakupujeme-online/97-ako-spravne-vyuzit-meranie-tepovej-frekvencie-na-chudnutie-ci-zlepsenie-vykonu

Sigma PC 10.11

Množstvo modelov s meračom tepu už viete rozšíriť aj o tzv. pody – snímače na meranie rýchlosti alebo kadencie.

Stále však hovoríme o modeloch, ktoré ešte nemajú zabudovanú funkcionalitu GPS. Opäť viete využiť smartfón a športové aplikácie. Doplníte tak chýbajúce údaje ako napríklad GPS záznam trasy. 

 

Merače tepu s GPS.
Poznajú vašu rýchlosť aj prejdenú vzdialenosť

 

Konečne sa dopracovávame do modernej doby. Tento typ hodín spája potrebné funkcie v jednom zariadení bez potreby ďalšieho príslušenstva.

Pokrýva všetky užitočné funkcie – čas, tep, zároveň je však obohatený aj o GPS. Bez nutnosti prepočtov a párovania rôznych iných zariadení dostávate aktuálnu informáciu o rýchlosti, tempe či vzdialenosti.

Môžete ich využiť pri behaní, na bicykli i pri plávaní https://blog.pricemania.sk/nakupujeme-online/99-ake-sportove-hodinky-podla-sportu

Polar M400 HR
Ak je pre vás dôležitý údaj aj o výškových metroch, siahnite po modeloch GPS s funkciou výškomeru v hodinkách. Žiaľ máloktorá mobilná aplikácia udáva spoľahlivý údaj o výškových metroch.

 

Merače tepu s GPS a výškomerom

Model s výškomerom okrem vyššie spomínaných funkcií poskytne aj údaje o nadmorskej výške, nabehaných výškových metroch a niektoré zariadenia dokonca zvládnu aj jednoduchú navigáciu.

Zapnuté GPS však odčerpáva energiu z batérie oveľa rýchlejšie. Nevýhodou okrem menšej výdrže batérie je aj ich vyššia cena.

Suunto Spartan Ultra
Tip Čím výkonnejšie modely, tým viac funkcií poskytujú. Nosením športových hodiniek často získate aj monitoring vašej dennej aktivity, ako je počet prejdených krokov ale aj kalorický výdaj a pod. Spálené kalórie dokážu vypočítať podľa zadaných parametrov – pohlavie, vek, hmotnosť a výška. Často už disponujú aj tréningovým menu.

 

Outdoorové hodinky s navigáciou a meraním tlaku

Outdoorové hodinky okrem funkcií merania času, tepu, GPS prichádzajú s plnou navigáciou. Do hodiniek si nahráte trasu, kontrolné body, cez ktoré chcete prejsť a hodinky vás budú samé navigovať, priebežne zobrazovať merané údaje.

Vyššie rady dokonca disponujú aj barometrickými funkciami, tzv. baro. Na základe vyhodnocovania nameraných údajov dokážu presne predpovedať počasie, a majiteľa varovať pred nepríjemnou búrkou.

Suunto Ambit3

 

Ďalšie dôležité parametre

 

Vzhľad

Vzhľad, celkový dizajn, farebnosť je dôležitý najmä ak plánujete športtester nosiť na ruke bežne, nielen počas športovej aktivity.

Materiál remienka by vás nemal nijako dráždiť. Dodávané sú plastové, gumené alebo silikónové remienky. Pri drahších modeloch sa stretnete aj s koženým a kovovým prevedením.

Apple Watch Series 1 42mm
Okrem použitých materiálov je dôležité vybrať si športtester tak, aby vám pri cvičení nezavadzal a dobre sedel na ruke. Nakoľko ide o robustnejšie zariadenie, nemal by vás obmedzovať ani pri vyššej záťaži.

 

Suunto Ambit3

 

Displej – veľkosť, farby, ovládanie

Veľkosť displeja športtestera je taktiež dôležitá. Nielen, aby nezavadzali, ale aby ste bez námahy mohli sledovať trasu v navigácii  či vedeli okamžite regulovať tep.

Niektoré modely zobrazujú iba základný prehľad a zvyšok hodnôt umožnia prezerať dodatočne v spárovanom smartphone.

Mnohí oceníte aj grafické znázornenie záťaže pri vyšších modelových radách.

displej - Garmin Forerunner 235

Väčšina športových hodín má podsvietený LCD displej, niektoré zas majú dotykový displej.

Farebné displeje bývajú často dotykové, no ich nevýhodou môže byť znížená funkčnosť za mokra

Tlačidlové sú zväčša jednofarebné či čiernobiele. 

Garmin Forerunner 35- displej

 

Farebné displeje bývajú často dotykové, no ich nevýhodou môže byť znížená funkčnosť za mokra

Tlačidlové sú zväčša jednofarebné či čiernobiele. 

 

 

tlacidlove displeje

V niektorých prípadoch sa dá displej použiť aj ako baterka.

 

Kódovanie tepového prenosu. Merajte správne

Zaujímavý parameter je aj kódovanie tepového prenosu.

  • Digitálny(kódovaný) vám garantuje, že tepové čítanie bude vždy vaše. Nebude kolidovať s meračmi ďalších bežcov a ani nebude narušené silnými elektromagnetickými poľami, napríklad pri behu okolo elektrifikovaných železničných tratí.
  • Analógové tepové čítanie môže v prípade skupinového svičenia skresliť namerané údaje. 

  snimanie tepovej frekvencie  

 

Batéria. Výdrž sa medzi modelmi líši

Väščina modelov športtesterov už nemá vymeniteľné batérie, ide skôr o modely s vlastnými nabíjačkami batérií

 

nabijacia koliska

 

Pre modely s klasickými hodinkovými batériami alebo inými zabudovanými akumulátormi kvôli zachovaniu vodoodolnosti využite pri výmene batérie služby servisného strediska.

Modely s vlastnými nabíjačkami batérií využívajú špeciálne konektory či dokovacie stanice. Väčšinou ich viete dobiť cez USB, konektory priamo na zariadení sa však líšia podľa výrobcu.

Výkonnejšie zariadenia vydržia za stáleho používania GPS aj niekoľko dní. Všeobecne výdrž závisí od množstva využívaných funkcií.

 

Garmin Fenix 5


Pre náročnejšie športové aktivity, ktorých trvanie presahuje výdrž batérie športtesteru, oceníte možnosť dobíjanie aj počas aktivity napríklad s použitím powerbanky.

garmin-externy-napajaci-zdroj

 

Pamäť

Pamäť na ukladanie nameraných dát je výbavou mnohých športtesterov. Jednotlivé modely sa však líšia nielen kapacitou pamäte, ale aj dĺžkou uchovávania údajov.
Ak plánujete využívať navigáciu či počúvať hudbu siahnite po modeloch s vyššou kapacitou pamäte.

 

Odolnosť voči vode

Na hodinky vplýva vlhkosť, striedanie teplôt, hĺbka, tlak vody či vzduchu v závislosti od času pôsobenia.  Zbystrite preto pozornosť pri parametroch akými sú vodoodolnosťwater resistant, norma ISO 2281) alebo vodotesnosť(ISO 6425). 

water resistant

Označenie „vodoodolné“ alebo anglicky „water resistant“, znamená, že sú odolné proti vlhkosti. Nie sú vhodné na plávanie či potápanie.

Označenie ATM zas určuje tlak vodného stĺpca, hodnotu atmosferického tlaku, do ktorého sú hodinky vodotesné. Neznamená teda do akej hĺbky sa môžete s hodinkami potápať.

  • Hodinky s označením 50 m (5 ATM , 5 BAR) znesú sprchovanie a hranične aj povrchové rekreačné plávanie.
  • Športoví plavci by mali siahnuť po športových hodinách s označením 100 m (10 ATM, 10 BAR). Tie zvládnu aj šnorchlovanie.
  • Pre športové potápanie začnite s odolnosťou voči vode minimálne od 200 m (20 ATM, 20 BAR) a overte si aj odolnosť športových inteligentných hodín voči slanej vode.
    Odporúčame ich pre rekreačné potápanie s ponorom do maximálne 40 metrov.  
  • Pre profesionálnych potápačov sú určené skôr hodinky s označením 30 ATM (300 m), sú odolné voči pretlaku. Bývajú vybavené héliovým ventilom na automatické alebo manuálne upúšťanie tlaku.
  • Vyššie hodnoty sú už iba pre profesionálne hĺbkové ponory s dýchacím prístrojom.

Garmin Descent

 

Tip Vodoodolnosť dodržíte kontrolou ovládacích prvkov či zasunutím kornuky. Pod vodou sa neodporúča s nimi manipulovať.

Tip Kvôli zachovaniu vodoodolnosti pri výmenne klasických hodinkových batéríí alebo iných zabudovaných akumulátorov využite služby servisného strediska.
Po akomkoľvek servisnom úkone, napríklad po výmene batérie sa tiež odporúča vykonať skúška vodotesnosti a tlaková skúška. Tú by ste mali robiť priebežne aspoň raz dva roky.

Do sauny si hodinky neberte, nakoľko sa pri zmene teplôt môže narušiť sa tesnenie.

 

Cena

Cena športtesterov sa líši nielen podľa funkcií, ale aj podľa značky. Značky ako Suunto, Garmin, Polar sú jedny z najpreferovanejších výrobcov inteligentných športových hodín.

farebne prevedenie hodin

Spoľahlivý kvalitný športtester si dnes zakúpite za sumu presahujúcu 200 eur – https://blog.pricemania.sk/nakupujeme-online/98-sportove-hodinky-roka-2019. Niekedy je súčasťou balenia bohaté príslušenstvo, inokedy aj viaceré farebné varianty remienkov. Chcete mať v cene zahrnutý aj kvalitný hrudný pás alebo sa spoľahnete na meranie priamo v hodinkách?

 

Príslušenstvo

 

Vyššie rady športtesterov sú skutočne nadupané sami o sebe. Ich výhodou je práve kompaktnosť.  Ak vaše hodinky nemajú určitú funkcionalitu alebo ich potrebujete jednorázovo využiť špecifickejšie, využite bohaté príslušenstvo.

Na trhu existujú rôzne senzory. Uistite sa však, či senzory a hodinky spolu vzájomne komunikujú. Na komunikáciu sú využívané technológie bezdrôtového pripojenia Bluetooth Smart prípadne ANT+.

 

Hrudné pásy

Najbežnejším príslušenstvom sú hrudné pásy určené pre presnejšie meranie tepu. Mnohé modely však už vedia merať tep na zápästí – sú však menej presné a treba ich častejšie dobíjať.
Ak siahnete po hrudnom páse, dbajte na to, aby vám sedel a neprekážal pri obľúbenej aktivite.

hrudny-pas-spirit-fitness-bezdrotovy

Ak plánujete cvičiť v skupine, zvoľte prístroj s digitálnym (kódovaným) prenosom. Pri zariadeniach s analógovým signálom dochádza k rušeniu signálu a prenosu do iného zariadenia.

drziak na rameno

 

Krokomery

Pri tréningu môžete oceniť aj krokomery Pripínajú sa klipom najčastejšie na páse a vďaka nastaveniu citlivosti otrasov presne počítajú prejdené kroky.

krokomrér Silva ex10

FootPod

Najmä pre profesionálnych bežcov sú už dnes takmer nevyhnutnosťou snímače, ktoré sa pripevňujú priamo na topánku. Senzory na nohu tzv. FootPod po kalibrácii zaznamenávajú presnú rýchlosť, vzdialenosť a tiež frekvenciu krokov. Nie sú závislé od GPS signálu, využiť ich môžete aj v hale.footpod

Cyklopočítače

Hoci cyklisti často využívajú cyklopočítače, zakúpením držiaku na riadidlá bicyklov, vaše športtestery zastúpia množstvo ich funkcií. Lacnejšou variantou držiakovoká na sťahovacie pásky

 

drziaky na bike

Možnosť spárovať svoj športtester so senzormi na kolesách a pedáloch vám umožní získavať presnejšie údaje. Základnou funkciou všetkých cyklopočítačov je meranie vzdialenosti a rýchlosti za danú jazdu či deň, ponúkajú aj údaj za celú sezónu.

 

Lezyne Micro Color

Využite senzory otáčok kolesa pre presnejšie meranie rýchlosti a prejdenej vzdialenosti na bicykli. Môžte zobrazovať aktuálnu rýchlosť, maximálnu a priemernú rýchlosť .

senzory stigma

Bezdrôtový snímač na pedále vám dá prehľad o frekvencii šliapania.

 ant snimac pedale

Wattmeter, senzor pre výpočet a záznam výkonu vo wattoch, zas odsleduje aktuálnu energiu prenášanú šliapaním.

  wattmeter Garmin Vector 3 Double

Remienky

Skôr k estetickým prvkom príslušenstva patria rôzne remienky. Na výber je okrem množstva farieb aj množstvo materiálových prevedení. Dodávané sú plastové alebo gumené remienky, pri drahších modeloch sa stretnete aj s koženým a kovovým prevedením.

remienok

 

Telefón a športové aplikácie

 

Pri nákupe hodín sa informujte, cez aké rôzne webové rozhrania a aplikácie viete svoje zariadenie synchronizovať. Zistite si, či je prístroj kompatibilný s operačným systémom vášho mobilu či počítača.

Každý výrobca ponúka svoj softvér alebo rozhranie, cez ktoré si viete namerané dáta stiahnuť, prehliadať a vyhodnocovať.

 

soparovanie zariadeni

Aplikácie vytvárajú dokonalé analýzy, prehľadné grafy a často ponúkajú možnosť plánovania športových aktivít. Aplikácia v telefóne vám môže posielať personalizované notifikácie.

Najčastejšie využijete technológiu Bluetooth Smart prípadne ANT+, na pripojenie k počítaču oceníte priložený USB konektor.

Nezabudnite si vybratý model vyhľadať s najlepšou cenou v overenom online obchode. 

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment