Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať vstavanú rúru?

Ak plánujete kúpu vstavanej rúry, v našom video blogu vám poradíme, na ktoré parametre sa pri výbere zamerať a ako si správne vybrať.

Cez ohnisko, kozuby či pece sme sa začiatkom minulého storočia dostali až ku elektrickým sporákom a rúram. Najskôr voľne stojace rúry skombinované s varnými doskami, postavenými v samostatnom stojane, sa neskôr zlúčili do spoločných sporákov. Zhruba pred 30 rokmi sa do domácností vrátili vstavané rúry zabudované do nábytku. Darina Papáčová, produktový špecialista spoločnosti Whirlpool, nám o týchto rúrach prezradila niečo viac, aby sme si pri najbližšom nákupe rúry vedeli správne vybrať.

Tak ako varné dosky, aj vstavané rúry sú určené na zabudovanie do vašej kuchynskej linky. Pri ich výbere sa okrem dizajnu musíme pozerať na rôzne parametre, ako sú výkon, vnútorný objem, energetická trieda, spôsob ohrevu či ovládanie vstavanej rúry.

Ovládanie vstavanej rúry

U jednoduchších modelov rúr väčšinou nájdeme elektronické ovládanie. Takýto spôsob ovládania je veľmi jednoduchý s ovládaním pomocou dvoch gombíkov (jedným sa volí funkcia, druhým teplota) s displejom uprostred, ktorý zobrazuje dĺžku pečenia a aktuálnu/cieľovú teplotu.

Ďalším typom ovládania je jeden centrálny gombík, slúžiaci pre ovládanie funkcií, taktiež s displejom, kde sú zobrazené funkcie a teploty pre pečenie.

Najvyššie modely rúr majú dotykové ovládanie. Okrem toho zvyknú mať aj schovanú rukoväť a pružné zatváranie dverí, ktoré pri zatváraní nebuchnú, ale jemne doľahnú Naopak, štandardné rúry sú vybavené robustným madlom pre jednoduché otváranie dverí.

Vstavaná rúra Whirlpool

Dizajn

Pri výbere vstavaných rúr sa pozeráme najmä na dizajn rúry, ktorý by mal ladiť s celkovým dizajnom kuchyne. Možnosti výberu sú už v súčasnosti naozaj široké. Okrem štandardnej nerezovej farby si môžeme zvoliť farbu čiernu, bielu alebo novinku – champagne.

Spôsob ohrevu

Najjednoduchšie modely rúr majú horné a spodné ohrievacie teleso a štandardne sú tiež vybavené zadným ventilátorom. Hovoríme im, že sú to teplovzdušné rúry. Ventilátor rozháňa horúci vzduch vo vnútri rúry, aby bola teplota všade rovnaká. Vďaka tomu už nemusíte plech v polke pečenia otáčať a báť sa, že predná časť bude ešte nedopečená, kým zadná pomaly prihorená.

Top modely majú ešte okrem ventilátora aj zadné ohrievajúce teleso. Takáto rúra dokáže pripraviť jedlo na dvoch až troch úrovniach naraz, čo znamená, že nám šetrí čas, no najmä energiu.

Zakúpiť sa dá aj špeciálny model rúry, ktorý má okrem štandardných ohrievacích telies aj unikátne indukčné (vyberacie) ohrievacie teleso, ktoré zabezpečuje ohrev pri pečení v špeciálnych indukčných zapekacích misiach. Po vybratí panelu von rúra funguje ako klasická teplovzdušná rúra. Vďaka takémuto indukčnému panelu sa jedlo pripraví oveľa rýchlejšie a je pripravované akoby na panvici.

Vybavenie rúry

Moderné rúry bývajú vybavené pohyblivými koľajničkami pre bezpečný posuv plechu (dodáva sa spolu s rúrou) alebo roštom, na ktoré ukladáme vlastné zapekacie misy a formy na pečenie.

Vstavaná rúra Whirlpool

Čistenie rúry

Pri kúpe rúry je dobré zistiť, či je vybavená samočistiacim systémom. Napríklad, pri rúrach značky Whirlpool je samočistiaci systém samozrejmosťou pri všetkých modeloch. Rúry majú buď katalické panely alebo sa čistia pomocou horúcej pary. Pri čistení parou sa na spodok rúry umiestni špongia poliata vodou a zapne program samočistenie, ktorý trvá iba 30 minút a je veľmi ekologický a ekonomický.

Špeciálnym modelom je pyrolitická rúra, ktorá má vnútro vybavené smaltom odolným vysokým teplotám a pri pyrolitickom čistení sa zohrieva až na 500⁰ C. Tento proces trvá 1 – 3 hodiny.

Energetický štítok

Pri kúpe rúry je veľmi dôležité sledovať aj energetický štítok. Každá rúra je povinne vybavená takýmto štítkom, na ktorom je uvedená:
– spotreba a zaradenie do energetickej triedy (A, A+ alebo A++),
– spotreba pri statickej funkcii,
– spotreba pri pustenom zadnom ohreve a ventilátore (pri teplovzdušných rúrach),
– vnútorný objem rúry.

Vnútorný objem rúry je jeden z parametrov, ktorý by si pri kúpe novej rúry mali všímať najmä tí, ktorí zvyknú piecť veľké kusy mäsa (napr. morka) alebo využívať možnosť pečenia na dvoch alebo troch úrovniach naraz.

Vyberte si vstavanú rúru na Pricemania.sk.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment