Skip to content Skip to footer

Ako zažiť kreatívne Vianoce s deťmi

Nežné svetielka na stromčeku, veselé koledy v pozadí a najobľúbenejšie cukrovinky na stole – blíži sa najkrajšie obdobie v roku, kedy budeme konečne prežívať pokojné chvíle s rodinou. Deťom doprajeme desiatky rozprávok, ak to počasie dovolí bude aj sánkovanie a stavanie snehuliaka. Ale zimné večery sú dlhé a tmavé – ako teda zabaviť deti počas sviatočných dní?

Urobte si doma dielničku a vyrábajte všetko, čo k Vianociam patrí. Využite detskú fantáziu a potešte aj blízkych, ktorí budú tieto Vianoce tráviť ďaleko od vás. Ako na to?

Kreslené vianočné pohľadnice

Zvykli sme si na vtipné vianočné sms-ky alebo chladné e-maily, ale papierové pohľadnice majú úplne iné čaro a prinášajú do domácnosti vianočného ducha. Niekoľko výkresov prestrihnite na dve polovice a potom preložte napoly. Vznikne otváracia pohľadnica – dovnútra napíšte pár hrejivých prianí a na prednú stranu môžu deti nakresliť alebo nalepiť obrázky. Pred vyrábaním nakúpte rôzne kresliace potreby. Okrem tradičných farbičiek a voskoviek skúste aj perá s trblietkami a roztomilé pečiatky. Vy sa pohráte a starí rodičia budú nadšení!

List pre Ježiška

Môžete ho s deťmi nakresliť, vytvoriť koláž z výstrižkov z letákov alebo ho napísať a položiť za okno. Pre deti v puberte a stredoškolákov nie je jednoduché vybrať niečo, čo by ich úprimne potešilo, preto môžu napísať list Ježiškovi online. Jednoducho naklikajú veci, po ktorých túžia a vám tak uľahčia nakupovanie.

Vianočná výzdoba

Spoznajte aktuálne trendy Vianoc 2020 a vyberte si svoj obľúbený. S deťmi môžete nakupovať vkusné i gýčové ozdoby, ale nám sa zo všetkých najviac páči trend vlastných kreatívnych výrobkov. Baliaci papier potlačený zemiakovými pečiatkami je rovnako zábavný ako výroba girlandy na stromček z pukancov a brusníc. Orieškové škrupiny natreté na zlato pekne doplnia napríklad sane vytvorené z nanukových paličiek.

Ozdobujte stromček, vytvorte si ikebany, adventný veniec alebo len pár vetvičiek vo váze ozdobte ručne šitými dekoráciami. Techniku a materiál prispôsobujte veku detí, ale náš súkromný tip je, že papierové ozdoby zvládnu ľudia v každom veku. Stačí na nich farebný alebo biely papier, šnúrky a lepidlo.

Darčeky pre blízkych

Aj vo vašej rodine je tradíciou, že deti každému nakreslia obrázok? Posuňte tento nápad ešte o pár levelov vyššie a dovoľte im pokresliť niečo praktickejšie ako kúsok výkresu. Ak chcete darovať originálny hrnček doplnený obľúbeným čajom alebo kávou, kúpte deťom farby na porcelán. Zapekajú sa v obyčajnej rúre a hrnčeky sa môžu aj umývať.

Farby na textil zase pomôžu pri výrobe originálnej plátenej tašky na nákupy, veselého vankúša s kresbou od vnúčaťa alebo bláznivo pomaľovaného trička. Do tretice ešte jeden nápad – pomaľujte alebo kamienkami oblepte kvetináč. Milovníkom jedla môžete darovať čerstvé bylinky v črepníku, počas Vianoc sa skvelo hodí aj vianočná ruža alebo vianočný kaktus alebo nenáročná izbová rastlinka čistiaca vzduch.

Obľúbené koláčiky

Každá rodina má svoje topky, ale hádam všetci zbožňujeme medovníčky. Áno, v kuchyni bude neporiadok, ale deti si budú predvianočné pečenie s vami pamätať až do dospelosti. Nezabudnite medovníčky ozdobiť, počítajú sa aj oriešky alebo sušené ovocie, ktoré do nich môžu deti vtlačiť.

Jednoduché sú aj rôzne guľôčky, buď zo zvyškov cesta, alebo v zdravšej verzii zo sušeného ovocia a kakaa. Stačí rozmixovať datle s orieškami (mandle, kešu) a dovoliť deťom formovať guľôčky, ktoré potom obalíte v kakau alebo kokose, aby sa nelepili.

Podobne nápomocné môžu byť deti aj pri obľúbenom dezerte – medzi dve piškóty vložíme koliesko banánu, prepichneme ho špáradlom a obalíme v roztopenej čokoláde. Mňam! Tak sladké a veselé, priatelia!