Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať vhodný držiak na mobil?

Ak by ste si chceli uľahčiť prácu so svojím mobilným telefónom, ideálnym pomocníkom sa vám môže stať držiak na mobil. Slúži na jednoduchšiu manipuláciu s mobilom a pomáha predchádzať tomu, aby vám zariadenie vypadlo z rúk. Držiaky na mobil môžete využívať v aute, počas jazdy na bicykli, na dovolenke alebo len tak doma. Závisí to od toho, kde konkrétne potrebujete bezpečné uchytenie svojho mobilu.

 

Držiaky na mobil môžeme rozdeliť do viacerých kategórií. Najčastejšie sa využívajú držiaky na mobil do auta, držiaky na bicykel alebo motorku, selfie tyče, popsockety alebo stolové držiaky na mobil. Jednotlivé držiaky slúžia na rozličné účely, preto je potrebné medzi nimi rozlišovať.

 

Viete, čo všetko by ste mali brať do úvahy pri výbere vhodného držiaku na mobil?

  • Účel použitia – Na čo konkrétne držiak na mobil potrebujete? Potrebujete využívať navigáciu počas jazdy v aute alebo na bicykli? Chceli by ste si vytvoriť krajšie fotky na dovolenke alebo potrebujete niečo, čím by ste si mohli oprieť telefón na stole počas videohovoru?
  • Spôsob uchytenia – Držiaky na mobil môžeme rozdeliť podľa spôsobu uchytenia na dve veľké skupiny, konkrétne mechanické a magnetické držiaky. Rozdielny typ uchytenia môže zavážiť aj podľa toho, kam presne potrebujete svoj telefón umiestniť.
  • Typ mobilného telefónu – Väčšina držiakov na mobil je univerzálna a môžete ich využiť na viacero typov mobilných telefónov. Všímajte si rozmer maximálneho rozpätia úchytu, ktorý je dôležitý najmä v prípade väčších smartfónov. Niektoré držiaky na mobil sú dokonca určené len pre konkrétny model zariadenia
  • Použitý materiál – Pre niekoho ide možno o nepodstatný parameter, no použitý materiál sa môže odraziť na pevnosti konštrukcie daného držiaku. Väčšina držiakov na mobil sa vyrába z plastu, no odolnejšie držiaky využívajú aj kov. Ak chcete používať držiak na bicykel aj v nepriaznivom počasí, je dobré siahnuť po držiaku vyrobenom z nepremokavej textílie

Poďme sa pozrieť na konkrétne typy držiakov na mobil. Na čo presne ich môžete využiť a aké sú ich najväčšie výhody?

Držiaky na mobil do auta

Držiaky na mobil do auta sú ideálne v prípade, ak potrebujete mať mobil na viditeľnom mieste. Vďaka tomu môžete jednoducho používať navigáciu alebo telefonovať cez handsfree, pričom sa nemusíte obávať toho, že by vám mobil vypadol z rúk. A čo je najdôležitejšie, môžete sa plne venovať šoférovaniu bez zbytočného rozptyľovania. Takýto držiak by ste mali umiestniť na viditeľné miesto, no na druhej strane by vám nemal prekážať vo výhľade na cestu. Z toho dôvodu rozlišujeme viacero typov umiestnenia držiakov na mobil do auta. Vybrať si môžete magnetický alebo mechanický spôsob uchytenia.

Rozlišujeme 4 spôsoby umiestnenia držiakov na mobil v aute:

  • Držiak na mobil do ventilačnej mriežky – Ide o najobľúbenejší a najčastejšie používaný typ umiestnenia držiaku na mobil v aute. Mobil vám týmto spôsobom neprekáža vo výhľade na cestu a je ľahko dostupný pre manipuláciu so zariadením. Výhodou je, že držiak môžete kedykoľvek z ventilačnej mriežky vybrať a odložiť. Nevýhodou je, že držiak na mobil umiestnený vo ventilačnej mriežke nemusí držať stabilne a hrozí vypadnutie mobilu. Takýto držiak je tiež nepraktický v zimnom období, kedy v aute používate kúrenie. Tento horúci vzduch by prúdil priamo na telefón, čím by ho mohol zbytočne zahrievať.
  • Držiak na mobil na palubnú dosku – Držiak na mobil sa nalepí na palubnú dosku, no nie všetky palubné dosky sú na to vhodné, dôležitý je rovný povrch a aj štruktúra palubnej dosky. Taktiež netreba zabúdať na to, že mobil umiestnený v držiaku vám nesmie prekážať vo výhľade cez čelné sklo. Ďalšou nevýhodou je fixné nalepenie držiaku na palubnú dosku. Ak nepoužívate držiak na mobil v aute pravidelne, mohol by vám tam prekážať. Keďže ide o verziu s lepením, nie je možné držiak opakovateľne odlepiť a prilepiť naspäť.
  • Držiak na mobil na čelné sklo – Charakteristika tohto držiaku na mobil je veľmi podobná ako v prípade držiaku na palubnú dosku. Rozdiel je, že držiak sa nalepí na čelné sklo, ideálne vo výške očí. V tomto prípade ale hrozí vyššie riziko zabránenia vo výhľade. Rovnakou nevýhodou je uchytenie pomocou lepenia, čiže držiak nemôžete kedykoľvek odstrániť a pripevniť naspäť.
  • Držiak na mobil na opierku v aute – Najmenej využívaný spôsob umiestnenia držiaku v aute je na opierku. Ide o väčšie držiaky vhodné pre väčšie modely smartfónov alebo dokonca tabletov. Používajú sa zväčša pri cestovaní s deťmi na ich zabavenie a urýchlenie cesty.

 

Je lepší magnetický alebo mechanický držiak na mobil do auta?

Keď si vyberiete vhodný typ držiaku na mobil podľa spôsobu umiestnenia v aute, ešte sa budete musieť rozhodnúť, aký typ uchytenia uprednostníte. Na výber máte dve možnosti – magnetické alebo mechanické držiaky na mobil.

 

Magnetický spôsob uchytenia – Ide o praktický spôsob uchytenia, ktorý dokážete ovládať aj jednou rukou. Na mobil alebo na kryt si nalepíte magnetickú podložku, ktorá sa následne pripevní k držiaku. Nevýhodou je, že táto podložka časom môže stratiť dobrú priľnavosť a telefón môže z držiaku spadnúť alebo sa na ňom posúvať. V tom prípade treba držiak očistiť od prachu. Pre niekoho môže byť nevýhodou aj samotné lepenie magnetickej podložky na mobil, ktorá bude nepraktická v prípade, ak držiak v aute nepoužívate pravidelne.

 

Mechanický spôsob uchytenia – V tomto prípade je držiak na mobil vybavený dvoma alebo štyrmi mechanickými úchytmi, do ktorých vložíte svoj telefón. Úchyty sa dajú vysúvať a prispôsobiť veľkosti vášho zariadenia. Nevýhodou je, že k manipulácii potrebujete zväčša obidve ruky, preto si mobil vložte do držiaku ešte pred začiatkom jazdy. Výhodou ale je, že telefón drží pekne a nemalo by hroziť jeho vypadnutie.

Niektoré mechanické držiaky na mobil do auta sú navyše vybavené špeciálnymi funkciami.

  • Mechanický držiak so senzorom – Tento senzor uľahčuje manipuláciu s mechanickým držiakom a zvládnete to vďaka nemu aj jednou rukou. Keď priložíte telefón k držiaku, vďaka senzoru sa úchyty otvoria a prispôsobia rozmerom vášho mobilu. Stačí ho vložiť a úchyty sa pritiahnu naspäť.
  • Mechanický držiak s bezdrôtovým nabíjaním – Zabite dve muchy jednou ranou a počas umiestnenia mobilu v držiaku ho rovno aj nabite. Niektoré držiaky na mobil majú funkciu bezdrôtového nabíjania, takže nebudete potrebovať ďalšiu autonabíjačku. Táto funkcia, samozrejme, funguje len pri mobiloch, ktoré bezdrôtové nabíjanie podporujú.

Držiaky na mobil na bicykel alebo motorku

 

Ak pri jazde na bicykli alebo motorke potrebujete mať svoj mobil na očiach, takýto držiak jednoducho potrebujete. Môžete si zapnúť navigáciu, pripevniť mobil na riadidlá a nebude vám prekážať ani vo výhľade. Držiaky na mobil na bicykel alebo na motorku sú zväčša univerzálne a môžete ich využiť na pripevnenie k obidvom typom vozidiel.

 

Pripevňujú sa na riadidlá a môžete si vybrať z dvoch odlišných prevedení držiakov.

  • Mechanický držiak na mobil na bicykel/motorku – Ide o rovnaký spôsob použitia ako pri držiakoch na mobil do auta. Telefón sa do držiaku upevňuje pomocou dvoch alebo štyroch mechanických úchytov, ktoré sa dokážu prispôsobiť rozmerom zariadenia.
  • Vodeodolný držiak na mobil na bicykel/motorku – Ak sa obávate nepriaznivého počasia a nechcete, aby vám mobil zmokol, využite vodeodolný držiak na mobil. Vyrobený je z nepremokavej textílie alebo z plastu a uzatvára sa zväčša na zips. Telefón stačí vložiť dovnútra.

 

Selfie tyče

 

K držiakom na mobil môžeme zaradiť aj selfie tyč, ktorá uľahčuje manipuláciu s mobilom pri fotení a postará sa o lepšie a kvalitnejšie snímky z najrôznejších uhlov. Ako už z názvu vyplýva, je určená predovšetkým na robenie selfie fotiek. Ideálna je aj v prípade, ak chcete natáčať videá, no nechcete, aby bol obraz roztrasený alebo rozmazaný. Ich výhodou je, že si ich môžete zobrať kamkoľvek so sebou a v batožine nezaberajú ani veľa miesta.

 

Selfie tyč môžete k telefónu pripojiť pomocou kábla alebo prostredníctvom Bluetooth. Pri výbere selfie tyče si nezabudnite všímať maximálne rozpätie úchytov, do ktorého sa vloží telefón. Ak vlastníte väčší model, môže sa stať, že niektoré selfie tyče nebudú kompatibilné.

 

Popsockety

 

Držiaky na mobil popsockety zažili svoju slávu pred niekoľkými rokmi, no aj v súčasnosti sa stále používajú, aj keď o trochu menej. Popsocket je určený na uľahčenie držania telefónu v ruke. Je vhodný najmä pre väčšie zariadenia a postará sa o to, aby vám mobil pri manipulácii nevypadol z rúk. Môžete ho použiť aj ako stojan na mobil a jednoducho si vďaka nemu oprieť telefón tam, kde to potrebujete.

 

Popsocket sa naliepa na zadný kryt telefónu, prípadne na obal. Niektoré lacnejšie druhy sa dajú nalepiť len raz, preto si treba premyslieť, kam ich umiestnite. Tie drahšie a kvalitnejšie popsockety sa však dajú odlepiť a znovu prilepiť na iné miesto. Výhodou je, že sa vyrábajú s najrôznejšími motívmi, preto sa popsocket môže stať zároveň aj vaším doplnkom.

 

Stolové držiaky na mobil

Držiaky na mobil môžete využiť aj doma alebo v práci. Poslúžiť vám môžu stolové držiaky na mobil, ktoré stačí položiť na stôl a získate tak stabilný obraz. Najčastejšie sa využívajú pri videohovoroch alebo pri sledovaní videí a filmov. Niektoré stolové držiaky sú aj výškovo nastaviteľné, takže si ich môžete prispôsobiť podľa potrieb. Stolové držiaky môžu byť vybavené aj funkciou bezdrôtového nabíjania, ktoré ale nepodporujú všetky modely smartfónov.

Okrem pevných stolových držiakov poznáme aj flexibilné držiaky na mobil, ktoré môžete ohýbať a prispôsobiť presne podľa vašich potrieb.

 

Ako môžete vidieť, existujú rôzne držiaky na mobil, ktoré sa od seba odlišujú svojimi funkciami alebo spôsobom umiestnenia. Pri výbere si ujasnite, na čo konkrétny držiak potrebujete a vyberte si ten, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám a požiadavkám.

Tento článok pre Pricemaniu vypracoval Mobilonline.sk – najväčší špecializovaný predajca mobilných telefónov a príslušenstva.