Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať umývačku riadu?

Umývačky riadu sa dnes stávajú už bežnou súčasťou našich domácností. Sú skvelým pomocníkom každej gazdinej, bezbolestne zvládnu návaly riadov i špinavých hrncov, a dokonca si poradia aj s pohármi na víno, ktoré dokážu krásne vyleštiť. A navyše, pri umývaní umývačkou riadu šetríte aj spotrebu vody. Ako si však vybrať ten správny model? Nechajte si od nás poradiť.

Umývačky riadu sa dnes stávajú už bežnou súčasťou našich domácností. Sú skvelým pomocníkom každej gazdinej, bezbolestne zvládnu návaly riadov i špinavých hrncov, a dokonca si poradia aj s pohármi na víno, ktoré dokážu krásne vyleštiť. A navyše, pri umývaní umývačkou riadu šetríte aj spotrebu vody. Ako si však vybrať ten správny model? Nechajte si od nás poradiť.

 

 

Aké sú základné veľkosti umývačiek?

Medzi základné a najobľúbenejšie veľkosti na slovenskom trhu patria jednoznačne umývačky so šírkou 45 a 60 cm. Keďže 60 cm sa predávajú v širšom sortimente, budeme sa venovať najmä im.

Na čo by sme sa mali zamerať pri výbere umývačky?

Umývačky sa primárne delia na samostatne stojace a vstavané prístroje. Hlavný rozdiel je najmä pri dvierkach – zatiaľ čo na samostatne stojacej je priznaný ovládací panel, ktorý sa nám po otvorení umývačky schová a vo vnútri následne vidíme len jadro spotrebiča. Na vstavanej umývačke riadu sa dvierka dodekorujú podľa štýlu kuchynskej linky.

Pri výbere umývačky by sme sa mali zamerať najmä na jej vnútornú výbavu. Zvyčajne má umývačka riadu spodný kôš na ktorý je dobré ukladať taniere alebo hrnce. Taniere je ideálne ukladať do tŕňov, ktoré sú na tento typ riadu predurčené. Hrnce môžeme ukladať do spodného koša dvoma spôsobmi – po sklopení tŕňov, alebo položením na tŕne (tak ako tanier) špinavou časťou dozadu (v prípade, že je vaša umývačka riadu vybavená zadnými ostrekovacími tryskami. Vďaka tomuto uloženiu šetríte aj viac priestoru a využívate viac vnútornú kapacitu samotnej umývačky. Horný kôš je predurčený na ukladanie pohárov, šálok, alebo aj väčších príborov. Horná zásuvka je vybavená na ukladanie príborov, ktoré by sme mali vkladať poriadne, jeden za druhým. Tým pádom znížime aj hlučnosť umývačky a zároveň vďaka bezdotykovému uloženiu budú príbory vždy dokonale umyté. Zásuvka na príbory nemusí byť vždy v umývačke riadu. Pokiaľ máte v pláne umývať vysoké poháre na víno, jednoduchým úkonom stlačíte poistku na umývačke a zásuvku môžete vybrať von a následne odložiť. Pokiaľ nedisponujeme zásuvkou na príbory, máme k dispozícií košíky na príbory. Tieto košíčky sú, samozrejme, vyberateľné a môžeme ich používať podľa vôle.

Whirlpool ADP 7570 IX

Ako správne udržiavať umývačku riadu?

Každá umývačka riadu si vyžaduje svoju údržbu. Preto je potrebné, po zdvihnutí spodného koša, dovnútra vsypať soľ na regeneráciu živice, ktorá nám eliminuje vápnik nachádzajúci sa v tvrdej vode. Aj vďaka tomuto procesu sa nám zvyšuje kvalita a účinnosť umývania. Netreba zabúdať ani na špeciálnu násypku, do ktorej vkladám prášok na umývanie riadu. Pokiaľ používame tablety, a výrobca na ich obale uvádza, že žiadnu soľ nie je potrebné dávať, v prostredí Slovenska je voda natoľko tvrdá, že každá umývačka riadu si túto soľ vyžaduje. Samozrejme, táto soľ nie je kuchynská, ani morská, ale regeneračná soľ určená špeciálne pre umývačky riadu. Dôležitou časťou údržby je čistenie filtra, ktorý sa skladá zo sitka, jemného a nerezového sitka. Pokiaľ sa budeme o umývačku riadu starať pravidelne, budeme mať vždy dobré výsledky umývania riadu.

Čo je energetický štítok pri umývačke riadu?

Energetický štítok poukazuje na vlastnosti umývačky. Ten je súčasťou výbavy každej umývačky a môže byť nalepený spredu alebo priamo v dokumentácii prístroja či v technických parametroch na internete. Na štítku je uvedená energetická trieda – najšetrnejšie majú úroveň A+++, a následne to klesá smerom nadol. Najnižšou energetickou triedou je A+ a A. Nižšie označenie už spotrebiče neponúkajú. Ďalším údajom je spotreba energie, ktorá je uvedená v pomere rok/280 pracích cyklov. Je to norma, ktorú zaviedla Európska únia. Spotreba vody patrí tiež medzi dôležité faktory a je tiež v pomere 280 pracích cyklov/kapacita náplne. Medzi ďalšie informácie patrí kapacita obedových súprav, dĺžka sušenia či hlučnosť pri umývaní riadu.

Whirlpool ADG 6240 FD

Aký je rozdiel medzi voľne stojacou a vstavanou umývačkou riadu?

Rozdiel medzi vstavanou a samostatne stojacou umývačkou riadu je najmä v jej výzore. Zatiaľ čo samostatne stojaca umývačka riadu má priznané dekoratívne prvky ako dvierka či hornú lištu. Vstavaná umývačka riadu vám príde v surovom stave, aby ste na ňu následne mohli namontovať dvere ladiace s kuchynskou linkou. Jej demontáž je veľmi jednoduchá, stačí iba uvoľniť dve poistné skrutky a umývačku vytiahnete von. Je to vďaka tomu, že umývačka stojí na dvoch nožičkách a zadnom koliesku, tým pádom aj manipulácia je veľmi jednoduchá.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment