Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať kosačku?

Upravený a zdravý trávnik je snom každého majiteľa domu so záhradkou s trávnatou plochou. Ponuka kosačiek je dnes široká a vyznať sa v nej nie je jednoduché. Dôležitými faktormi pri rozhodovaní je rozloha plochy na kosenie, možnosti pripojenia aj cenový limit. Zorientujte sa v kosačkách vďaka obchodnému reprezentantovi značky Husqvarna Jurajovi Szabovi.

Upravený a zdravý trávnik je snom každého majiteľa domu so záhradkou s trávnatou plochou. Ponuka kosačiek je dnes široká a vyznať sa v nej nie je jednoduché. Dôležitými faktormi pri rozhodovaní je rozloha plochy na kosenie, možnosti pripojenia aj cenový limit. Zorientujte sa v kosačkách vďaka obchodnému reprezentantovi značky Husqvarna Jurajovi Szabovi.

 

 

Aké druhy kosačiek poznáme?

Dnešná doba ponúka pomerne pestrý výber druhov kosačiek. Jedným zo základných typov sú mechanické alebo vretenové, ktoré môžu byť poháňané buď elektrickým prúdom alebo na batériu. Ďalším druhom sú elektrické, ktoré sú poháňané znovu prúdom alebo batériou. Medzi veľmi obľúbené patria motorové, resp. benzínové kosačky, pri ktorých sú použité klasické spaľovacie motory. Tou štvrtou, a v poslednej dobe veľmi populárnou kategóriou, sú robotické kosačky.

Podľa čoho si vybrať kosačku?

V prvom rade by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako často plánujeme kosiť. Dôležitými faktormi sú aj plocha a rozloha, a vo všeobecnosti, aké máme možnosti pripojenia. Na základe toho sa rozhodneme, či budeme investovať do batérií, alebo využijeme spaľovací motor.

V čom sú špecifické vretenové kosačky?

Vretenové, alebo mechanické kosačky sú vhodné pre ľudí, ktorí nekosia často a nachádzame sa v rozmedzí do 500 m2. Využívame ich najmä vtedy, pokiaľ nemáme prístup k elektrickej sieti.

Pre koho sú vhodné elektrické kosačky?

Rovnako ako pri mechanických, aj pri elektrických kosačkách rátame s menšou plochou kosenia – takou, pri ktorej nám nezavadzia elektrický kábel. Aj tento druh sa rozdeľuje – buď sa používa ako zdroj batéria alebo samotná elektrika zo siete. Podľa veľkosti plochy kosenia volíme aj záber kosačky. Tu, samozrejme, platí, čím väčší záber kosačky, tým menší čas na kosenie. Takýto druh kosačky je vhodný najmä pre satelitné mestečká, ktoré nedisponujú veľkým pozemkom.

Husqvarna 54

 

Kedy kupovať benzínovú kosačku?

Pokiaľ máme väčšiu plochu a túžime po dokonalom trávniku, pretože sme perfekcionisti, našou voľbou by mala byť investícia do benzínovej/motorickej kosačky. V tomto prípade by sme však mali uvažovať nad tým, aké sú naše finančné možnosti, aká veľká a členitá je plocha a ako často ju plánujeme kosiť.

Nad čím premýšľať pred kúpou kosačky?

Veľmi dôležitou časťou pri kúpe kosačky je zamyslieť sa nad samotným trávnikom aj nad tým, ako rastie, ako by mal vyzerať, a do akého finálneho stavu by sme ho radi dostali. Pokiaľ je naším snom krásny, čistý anglický trávnik, nejde tak veľmi ani o samotný prístroj ako skôr o frekvenciu kosenia.

Robotická kosačka

Ideálny trávnik nám zabezpečí robot, ktorý je založený na báze každodenného kosenia, a teda kosí denný prírastok. V ideálnych podmienkach jarného počasia je to len niekoľko milimetrov trávy. Častým kosením je nám robotická kosačka schopná zabezpečiť veľmi dobrý výsledok kosenia, nakoľko samotné steblo trávy sa chová ako bonsaj, resp. ako stromček, ktorý zastrihávame. Čím častejšie striháme, tým viac tráva rastie do strán a nie do výšky, zhustne, je zelenšia a na pohľad veľmi kvalitná anglická tráva.

Výhody vybraných druhov kosačiek

Pri motorickej kosačke je veľkou výhodou nezávislosť od siete a relatívna cenová dostupnosť. Benzínové sú vhodné na zisk dokonalého trávnika bez zbytočnosti kábla. U elektrickej kosačky je to ľahká „manévrovateľnosť“ a rovnako aj znížená cena či náklady na údržbu samotného prístroja. Mechanická kosačka je zas výhodná cenou, ľahkou „manévrovateľnosťou“ a takmer nulovou údržbou.

Husqvarna LC48V

Servis kosačiek

Samozrejme, pri každom prístroji trávy treba myslieť aj na servis. Aspoň raz za sezónu by sme mali meniť nože. Pri motorovej kosačke je dôležité sa zamyslieť nad brúsením nožov – ostrý nôž znamená kvalitnú robotu. Pri benzínovej kosačke by sme mali myslieť na pravidelné menenie paliva a oleja. Palivo musí byť vždy čerstvé, preto na zimu kosačku do garáže odkladáme vyprázdnenú, aby sme na jar mohli znovu vložiť čisté palivo. Elektrická kosačka je, ako aj ostatné, náchylná na čistotu, preto je dôležité ju zabezpečiť, rovnako ako aj dôkladné vyklepávanie koša. Motorické i elektrické kosačky by mali mať pravidelne a rovnomerne prebrúsené nože. V ideálnom prípade kosačku odnášame do servisu, prípadne len nôž na nabrúsenie. Prebrúsovanie by malo byť minimálne raz ročne. Vretenová kosačka sa brúsi sama, vďaka kontaktu vretena o vreteno. Aj vďaka tomu, že vývoj ide dopredu, sa dnes väčšina kosačiek skladá z kvalitných skeletov z trvácneho plastu. Pri motorických kosačkách by sme sa však mali sústrediť na zvolenie pevnejšieho skeletu, čo znamená, že by mala byť vyrobená z pozinkovaného plechu, prípadne zo zliatiny, vďaka čomu sa nám predĺži aj sama životnosť kosačky.

Ako mať krásny trávnik?

Možno ste ani nevedeli, ale existuje viac druhov kosenia. Medzi najštandardnejšie patrí klasické kosenie so zberom, kedy trávu zbierame do koša. Kosenie mulčovaním je zas kosenie, kedy trávu nezberáme do koša, ale pri kosení je niekoľkokrát prehnaná cez nože a posekaná na drobné kúsky. Následne ju nechávame ležať na zemi. Samotný trávnik si vie mŕtvu trávu spracovať ako hnojivo. Kosenie s bočným vyhadzovaním je vhodné pre trávniky, ktoré nemusia vyhrať cenu za dizajn, ale samotný proces získa cenu za praktickosť. Tráva je odseknutá, ale zároveň vyhodená nabok. Veľmi podobné je aj kosenie so zadným vyhadzovaním. Ideálne je striedať mulčovanie trávy so zberom. Mulčovanie trávnik vyživí, neodoberá živiny a ani vlhkosť z trávnika, vďaka čomu napomáha tomu, aby bol trávnik zdravý a krásny. Na jar a na jeseň by sme mali zeleným plochám dopriať aj vertikuláciu trávnika. Pri kosení by sme sa však mali zamýšľať aj nad samotnou trávou, ktorá sa skladá zo stebla trávy a z lístkov. Keď nekosíme príliš často, tráva sa nám dostane do fázy, kedy vyrastie dlhé steblo a na jeho konci nám vyrastú lístky. Preto, keď kosíme po dlhšej dobe, odtneme steblo a to nám môže vyschnúť, preto ani samotná tráva nie je taká pekná. Pri častom kosení sekáme len zelené časti, teda lístky, ktoré následne nahradia nové a tráva je tým pádom zelenšia a na pohľad zdravšia.

Zvládnu kosenie aj ženy?

Samozrejme, pri každej vhodne zvolenej kosačke, ktorá má pojazd, zvládne kosenie aj žena, prípadne primerane staré dieťa. Vhodné kosenie pre ženy alebo pre deti znamená, že plocha na kosenie nie je veľká, kosačka má pojazd, užívateľ už len koriguje kosačku v smere a zabezpečuje prejazd zvolených plôch. Viac-menej kosačka pracuje samostatne a užívateľ zabezpečuje len jej prejazd.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment