Skip to content Skip to footer

Ako doma urobiť dobrú kávu?

Kultúra kávy rastie z roka na roka a odráža sa to nielen na výraznejších požiadavkách na jej kvalitu, ale aj na samotný servis, ktorý chceme mať kvalitný už aj v našej domácnosti. Prvý veľký boom sme na Pricemania.sk spozorovali už pred troma rokmi v predvianočnom období, kedy výrazne stúpla prezeranosť domácich prístrojov na prípravu kávy. Pokiaľ aj vy patríte k nadšeným kávičkárom, pozrite si video o možnostiach, aké máte a ako povýšiť vaše kávičkovanie na vyššiu úroveň.

Kultúra kávy rastie z roka na roka a odráža sa to nielen na výraznejších požiadavkách na jej kvalitu, ale aj na samotný servis, ktorý chceme mať kvalitný už aj v našej domácnosti. Prvý veľký boom sme na Pricemania.sk spozorovali už pred troma rokmi v predvianočnom období, kedy výrazne stúpla prezeranosť domácich prístrojov na prípravu kávy. Pokiaľ aj vy patríte k nadšeným kávičkárom, pozrite si video o možnostiach, aké máte a ako povýšiť vaše kávičkovanie na vyššiu úroveň.

V prvom z dvoch videí o káve a kávovaroch sme sa porozprávali s Radom Bystrianskym z Marco Polo Cafe, oficiálnym distribútorom kávy Cararo na Slovensko.

Ako na dobrú kávu?

Keď sa pozrieme trošku do histórie kávy, dostaneme sa až do Etiópie, kde bola údajne objavená vďaka milej príhode pastiera a jeho kôz, ktoré po zjedení bobuliek z kávovníka prejavovali zvýšenú aktivitu.

Káva sa následne z Etiópie dostala na Arabský poloostrov až do Európy a jej prvotným spôsobom prípravy bola príprava v medenej džezve. Z toho dôvodu je možné, že si na Slovensku zalievanú kávu mýlia s tureckou. Turecká káva je pripravovaná v medenej džezve a kedysi sa pripravovala v piesku.

Mocca kávovar

V Európe, hlavne teda v Taliansku, vzhľadom k distribúcii kávy sa ako prvý spôsob prípravy začal používať Mocca kávovar, ktorý pozostáva z rovnakého princípu ako espresso, s tým rozdielom, že ide o iný tlak pri príprave. Pri Mocca kávovare je princíp taký, že sa naplní spodná nádobka vodou, vloží sa sitko s kávou, a následne tlak vodu prepúšťa do hornej časti a vznikne nápoj, ktorý sa volá mocca, alebo niektorí ho volajú aj espresso. Espresso ako kávový nápoj je z pohľadu náročnosti pri príprave najťažší z toho dôvodu, že je potrebné spĺňať viacero faktorov a zladiť tieto faktory dokopy, aby nám na stole pristálo naozaj chutné espresso.

Pri príprave kávy v domácnosti sa dá tiež dosiahnuť krásny výsledok, ale je potrebné mať na pamäti hlavne čerstvosť a hrúbku mletia kávového zrna, verzus gramáž, následne utlačenie kávy tamperom a potom je veľmi dôležitý tlak a teplota pri varení kávy. (Názorný príklad prípravy vo videu.)

Rado Bystriansky

Ako si pripraviť talianske espresso?

Ako pripraviť pravé talianske espresso. Pri príprave vášho obľúbeného domáceho nápoja vo forme espressa, je potrebné nasledovné. Páka musí byť nahriata, musí byť horúca, ale nemôže byť mokrá z vnútornej strany, vždy ju vyčistíme, servítkou, štetcom, čímkoľvek. Káva musí byť maximálne 15 minút namletá, to je ideálne. Ak nemáme prešový mlynec, ktorý nám sám dávkuje kávu do páky. Utláčame tamperom váhou 18 až 20 kilami, tamper oklepávame zásadne druhou stranou, silne sa oprieme o tamper, 18 až 20 kilami, utrieme páku, aby bola čistá, odpustíme si trošku horúcej vody, zatiahneme a ihneď po zatiahnutí je potrebné spustiť extrakciu. Ideálna je voľba šálok, ktoré majú oblé dno, aby sa nám crema pri dopade na dno nerozbíjala, ale aby krásne zarotovala. Káva musí byť namletá na takú hrúbku, aby pri gramáži 7,5 až 8 gramov extrahovala pri utlačení 20 kilami v čase 25 – 30 sekúnd do objemu 25 až 35 ml. Espresso by malo mať karamelovo orieškovú farbu s hustou bohatou cremou, ktorá má byť jej prirodzenou súčasťou.

Rozdiel medzi kávovými mliečnymi nápojmi

Na Slovensku sa obľube tešia aj nápoje nazvané Caffe Lungo, ktoré sa omylom nazýva presso, a pochádza zo slova long – lungo ako predĺžené, a mliečne kávové nápoje ako Cappuccino, Latte macchiato alebo Caffe Latte. Rozdiel medzi Caffe Latte a Latte macchiato je taký, že Caffe Latte sa pripravuje do šálky o objeme 330 ml, spôsobom ako Cappuccino, ktoré si ukážeme, a Latte Macchiato sa podáva do skleného pohára o objeme 250 ml. Pripravuje sa takým spôsobom, že sa do skleného pohára dá spenené mlieko a následne sa zaleje espressom o objeme 35 ml. Národný inštitút talianskeho espressa, ktorý sídli v meste Brescia na severe Talianska definuje espresso ako nápoj, ktorý má, okrem faktorov, ktoré sme spomínali, že má spĺňať, objem 25 ml. Na Slovensku je takto definované ristretto.

káva

Presso si už radšej nepýtajte

Môžeme si pripraviť Caffe Lungo. Aby sme si ukázali rozdiel v príprave, je dôležité ukázať to, akých chýb sa dopúšťajú slovenskí baristi, ktorí často ani nie sú zaškolení. Na Slovensku je absolútnym štandardom, vo svete absolútne mylnou vecou príprava Lunga predlžovaním času extrakcie. Pri predĺžení času extrakcie sa nám do kávy vyplavuje nadmerné množstvo trieslovín, kofeínu a rôznych iných škodlivých látok. Preto je dôležité pri príprave akéhokoľvek kávového nápoja, pripravovať espresso o objeme, ktorý sme si spomínali.
Caffe Lungo jednoducho pripravíme tak, že na spodok šálky, ktorá je naň určená, na Slovensku sa bežne používa na prípravu Caffe Lungo šálka na Cappuccino, čo je tiež chyba, dáme horúcu vodu. Alebo dáme do veľkej šálky espresso, ktoré horúcou vodou dolejeme. Opakujeme ten istý proces, odpustíme trochu vody, zatiahneme páku, ihneď po spustení extrakcie dáme šálky, a pripravíme si tento skvostný nápoj. Znovu čas 25, maximálne 30 sekúnd.

Ako na cappucino

Aj v domácich podmienkach je možné pripraviť si chutné Cappuccino a tiež nápoj Latte macchiato. Treba sa však pri výbere stroja dobre poradiť s odborníkmi a nekupovať tento prístroj len na náhodu, ale naozaj dobre si zvážiť možnosti a nápoje, ktoré budeme najčastejšie piť v domácnosti. Podľa toho si vždy treba vybrať stroj. Aj na malých domácich kávovaroch je možné pripraviť si veľmi chutné Cappuccino, musia však mať parametre, ktoré to spĺňajú.
Príprava Cappuccina by mala vyzerať zhruba nasledovne. Ako základ používame espresso. Dobre utlačená káva, vypustíme si trošku vody, zatiahneme páku, spustíme extrakciu. Keď nám to podmienky dovoľujú, tak počas extrakcie si pripravíme Cappuccino spenením mlieka. Teplota mlieka, ktoré sa speňuje do Cappuccina by nemala presiahnuť 70 stupňov Celzia, vtedy sa mlieko prepaľuje. Čiže, základom je espresso a dobre spenené mlieko, ktoré má mať smotanovú konzistenciu a byť krásne husté, má sa liať, nemajú to byť žiadni snehuliaci, diskutabilná je aj škorica.

Rado Bystriansky

Nezabúdajte na mlynček

Okrem správnej voľby kávovaru do domácich podmienok je taktiež dôležitý mlynček na mletie kávy. Mal by mať kvalitné mlecie kamene, aby nám kávu pomlel na požadovanú hrúbku. Už kúpená mletá káva je často namletá na hrubšie a tým pádom nie je možná extrakcia, ktorú dosiahneme iba pri správnej veľkosti namletej kávy.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment