Skip to content Skip to footer

Aké nástroje by nemali chýbať vo vašej záhradke a ako ich vyberať?

Jar je už rozbehnutá v plnom prúde. Pre milovníkov záhradiek je tento čas pravdepodobne najkrajším obdobím roka. My vám prinášame niekoľko tipov ako by ste mali pri jarnej úprave záhradky postupovať, ako vyberať záhradné nástroje a ako sa o nich starať.

Jar je už rozbehnutá v plnom prúde. Pre milovníkov záhradiek je tento čas pravdepodobne najkrajším obdobím roka. Či už vlastníte veľké plochy sadov a záhrad alebo máte len zopár kvietkov na balkóne, určite viete, že o zeleň sa treba starať. My vám prinášame niekoľko tipov ako by ste mali pri jarnej úprave záhradky postupovať, ako vyberať záhradné nástroje a ako sa o nich starať.

Vyšlo slnko a vy ste sa rozhodli oprášiť zazimované záhradné náradie a pustiť sa do prvých prác. Veľa ľudí však zabúda, že pred prácou treba náradie poriadne prekontrolovať, nabrúsiť nože, do strojov pridať mazivo a palivo. Až potom sa bezpečne môžete pustiť do práce.

Základom pekne upravenej záhrady sú trávniky. Aby mala tráva živiny a vodu je dôležité zbaviť trávnik machu. Po tom, ako sa nová tráva prevzdušní, môžete začať kosiť. A tu nastáva problém. Máte už starú kosačku a kosiť s ňou už rozhodne nie je zábava? Možno nadišiel ten správny čas pozrieť sa, čo ponúka trh a zainvestovať do novej kosačky.

záhradná kosačka

Ale podľa čoho si vybrať? Skúste sa rozhodnúť na základe týchto kritérií:

1. Veľkosť a členitosť pozemku – Najdôležitejším kritériom, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere kosačky je veľkosť pozemku. Ak máte rozlohu pozemku do cca 500 m2, najviac oceníte  prípadne benzínovú tlačenú kosačku. Pri pozemkoch do 1200 m2 vám prácu uľahčia benzínové samochodné kosačky, ktoré majú vlastný pohon kolies. Pri väčších plochách odporúčame záhradný traktor, s ktorým trávnik pokosíte rýchlo a jednoducho. Nezabúdajte ani na dnes už bežné záhradné roboty.

2. Dĺžka trávy, ktorú preferujete – Preferujete nakrátko ostrihanú trávu, alebo dlhšiu, ktorá lepšie odoláva suchu? Pred kúpou si radšej overte, akú výšku kosenia kosačka podporuje.

3. Hluk, ktorý kosačka spôsobuje – Ak bývate v husto osídlenej oblasti, v rámci udržania si dobrých vzťahov so susedmi asi budete chcieť tichšiu kosačku. Nezabudnite skontrolovať, koľko decibelov hluku kosačka vyprodukuje.

4. Zberný kôš – Nechce sa vám po každých pár metroch vyprázdňovať kôš na trávu? Dbajte na výber kosačky s veľkým zberným košom a malou hmotnosťou.

5. Nároky na údržbu – Nároky na údržbu kosačky sa menia v súvislosti s tým, aký typ si vyberiete. Kým elektrickú kosačku stačí pred sezónou vyčistiť a skontrolovať, benzínovej budete musieť venovať oveľa viac pozornosti.

Značnú pozornosť si vyžadujú aj kry a stromy. Najprv sa zbavte poškodených konárov a potom môžete pristúpiť k prerezávkam. Máte správnu pílu? Ak máte zopár drevín, bude vám stačiť akumulátorová či elektrická hobby píla. Ak však máte väčšiu záhradku s desiatkami stromov a krov, mali by ste zvážiť poloprofesiálnu pílu. Dávajte si pozor na jej funkcie, bezpečnostné prvky a hmotnosť.

reťazová píla

Ani vaše záhony by nemali zostať bez povšimnutia. Je čas poobzerať sa po kvalitnom rýle. Pamätajte, že špicatý rýľ je vhodný najmä na kamenistú pôdu, naopak, ak máte sypkú pôdu, stavte na rýľ s rovnou čepeľou.

kvalitny ryl

Aké ďalšie nástroje budete pri prácach v záhradke pravdepodobne potrebovať? Inšpirujte sa tu:

• Fúriky

• Hrable

• Motyky

• Sekery

• Záhradné nožnice

Ale čo tí z vás, ktorí síce záhradu nevlastnia ale podstivo sa starajú o rastliny na balkóne? Skrášlite si balkón a zadovážte si kvitnúce cibuľoviny ako narcisy, hyacinty ale aj tulipány. Veľmi populárne sú aj muškáty. Nezabudnite ale, že substrát musí byť stále mierne vlhký. Jarné obdobie je ideálne aj na presádzanie izbových kvetín. Zaobstarajte si kvalitné hnojivo obsahujúce aj mikroprvky, aby sa vašim rastlinkám dobre darilo. Chýba vám kvetináč? Inšpirujte sa tu.

balkon s kvetinami

Prajeme príjemné jarné chvíle v záhradke!

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment