Skip to content Skip to footer

Chutné jedlo z fritézy – je skutočne tak nezdravé?

Fritované, vyprážané jedlo pravdepodobne nie je na žiadnom zozname zdravej výživy, ale napriek tomu začneme takto: Tuk je pre vás dobrý. Kréťania, ktorí žijú naozaj dlho, možno nevypijú pohár olivového oleja denne, ale ho konzumujú trikrát toľko ako my a to je pravdepodobne rozumnejšie, ako naša mylná predstava, že čím menej tuku konzumujeme, tým lepšie.

karfiol-s-cicerom

 Fritované, vyprážané jedlo pravdepodobne nie je na žiadnom zozname zdravej výživy, ale napriek tomu začneme takto: Tuk je pre vás dobrý.

Kréťania, ktorí žijú naozaj dlho, možno nevypijú pohár olivového oleja denne, ale ho konzumujú trikrát toľko ako my a to je pravdepodobne rozumnejšie, ako naša mylná predstava, že čím menej tuku konzumujeme, tým lepšie. Vyprážané jedlá nemusia byť extra nezdravé. A áno fritéza, už ani nehovoriac o nových typoch teplovzdušných fritéz, môže mať svoje miesto v zdravej kuchyni. Stačí sa riadiť nasledujúcimi 5 radami…

Mohlo by vás tiež zaujímať: najlepšie teplovzdušné fritézy (aktuálny test a recenzie – odporúčame ak hľadáte prehľad spotrebičov v najlepšom pomere cena/výkon).

5 jednoduchých spôsobov, ako pripraviť zdravé jedlo vo fritéze

zemiaky-smazene-vo-friteze 

1. Jedlo si pripravujte sami
Ak ste fanúšikmi filozofie Michaela Pollana viete, že „nezdravé jedlo“ je dobré jesť, pokiaľ si ho pripravíte sami. Keď varíte vy, presne viete, čo sa deje s jedlom. Máte kontrolu nad kvalitou ingrediencií. A existuje tu akési prirodzené obmedzenie, pretože vy viete, z čoho si koľko môžete dopriať.

2. Používajte správne teploty
Fritovanie je trochu umenie v tom, že teplota musí byť „akurát“. Príliš málo zohriaty olej a jedlo pravdepodobne nasiakne prebytočný tuk – bude super mastné. Príliš horúci a olej sa začne rozkladať a uvoľňovať škodliviny do vášho jedla. Odporúčame investovať do kvalitného digitálneho kuchynského teplomera. Využijete ho od testovania mäsa, cez výrobu jogurtov až po fritovanie.

3. Kvalitný olej je základ
Rôzne oleje majú rôznu stabilitu pri vyšších teplotách. Nazýva sa to aj „bod dymu“. V zásade platí, že čím vyšší je tento bod, tým stabilnejší je olej a tým je vhodnejší na varenie pri vysokých teplotách. To znamená, že do vášho jedla sa uvoľní menej škodlivých látok.

4. Používajte čerstvý olej
Čím dlhšie je olej je vystavený vysokým teplotám, tým ľahšie sa rozkladá a uvoľňuje voľné radikály do jedla. Ďalší dôvod, prečo sa vyhnúť fast foodu na rohu. Olej použite maximálne 3-krát a potom ho vymeňte. Robí to fritovanie drahším, ale v záujme vášho zdravia to je cena, ktorú stojí za to zaplatiť.

5. Fritujte zdravé ingrediencie
Toto je zaručený spôsob, ako urobiť fritované potraviny zdravšími! Aj keď z času na čas vyrábate domáce hranolky a milujete cibuľové krúžky, zamerajte sa aj na inú zeleninu. Karfiol aj klíčky sú tiež veľmi chutné, keď sú vyprážané. Alebo začnite s japonskou tempurou!

Možno vás inšpiruje aj nasledujúci recept.

“Návykový„ karfiol s cícerom

Ingrediencie: olej na fritovanie
1/2 karfiolu nakrájaného na kúsky veľkosti jedného sústa
1 konzerva cíceru(400 g), alebo sušený
1 čajová lyžička rasce
1 vrecko baby špenátu
2 lyžice citrónovej šťavy

karfiol-s-cicerom

Postup prípravy:
1. Olej vo fritéze začnite zohrievať na 180 ° C.
2. Kým sa olej zohrieva, na panvici zohrejte trochu oleja a pridajte cícer a rascu. Potrebujete ich len prehriať.
3. Keď olej vo fritéze dosiahne 180 ° C, smažte karfiol v menších dávkach 3 až 4 minúty alebo dovtedy, kým nie je úplne zlatý. Vyložte na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočnú mastnotu.
4. Baby špenát pridajte k cíceru na panvici a nechajte trocha “zvädnúť”.
5. Špenát a cícer premiešajte so smaženým karfiolom, pokvapkajte citrónovou šťavou a ochuťte soľou a korením.

Variácie:
pre mäsožravcov – servírujte posypané s jemne nakrájaným prosciuttom
paleo/bez cíceru – jednoducho preskočte cícer, alebo ho nahraďte praženými mandľami alebo kešu orieškami
výdatne – podávajte s chrumkavým chlebom a maslom, alebo pita chlebom a extra panenským olivovým olejom. Alebo servírujte ako prílohu k pečeným alebo grilovaným kuracím prsiam. Je to skvelá príloha aj k jahňacím kotletám.
rôzne koreniny – rasca je skutočne úžasná, ale môžete použiť semienka koriandra, údenú papriku alebo koreninové zmesi ako garam masala alebo baharat (libanonská zmes 7 korenín)
rôzna zelenina – ružičkový kel je vynikajúci vyprážaný, alebo môžete vyskúšať brokolicu, tekvicu alebo sladké zemiaky
dekadentne – podávajte s veľkou porciou vašej obľúbenej majonézy alebo aioli (samozrejme doma vyrobenými)

Teplovzdušná fritéza = zdravá alternatíva fritovania?

Popularita teplovzdušných fritéz v poslednom období konštantne stúpa, vďaka rastúcemu povedomiu o potrebe zdravého stravovania a pretrvávajúcemu dopytu po vyprážaných potravinách. Výrobcovia propagujú toto zariadenie ako cestu k príprave a vychutnávaniu vyprážaných potravín bez nepriaznivých zdravotných účinkov. Potraviny pripravené v takejto fritéze majú nižší obsah tuku, čo znamená, že môžu byť zdravšie.

Tento typ fritéz bol navrhnutý, aby sa vytvorila zdravšia alternatíva prípravy fritovaných potravín, ktorá však nenahrádza tradičné a zdravé metódy prípravy, ako je pečenie a grilovanie. Napriek tomu, mnohí z nás uprednostňujú arómu a štruktúru vyprážaného kurčaťa, hoci 100 g vyprážaných kuracích pŕs obsahuje 13,2 g tuku, v porovnaní s iba 0,39 g tuku v kuracích prsiach pečených v rúre. Keďže teplovzdušné fritézy vyžadujú len zlomok oleja klasických fritéz, získate vďaka nim zdravšie pokrmy, ktoré však majú podobné chute a textúry.

 teplovzdusna friteza

Teplovzdušné fritézy pracujú tak, že cirkulujú horúci vzduch okolo jedla a vytvárajú rovnakú chrumkavosť ako pri tradičných vyprážaných potravinách. A dosahujú to eliminovaním vysokomastných a vysoko kalorických olejov z procesu varenia. Použitím iba 1 polievkovej lyžice oleja na varenie namiesto viacerých šálok, môžete získať podobné výsledky, ako s klasickou fritézou.

Skutočnosť, že používate menej oleja, umožňuje investovať do kvalitnejších a výživnejších olejov. Tieto zvyšujú výživovú hodnotu vašich pokrmov. Surový kokosový, orechový a repkový olej, pridávajú vitamíny a sú menej náchylné na oxidáciu (čo znamená, že počas procesu vyprážania neprodukujú toľko škodlivých chemikálií a karcinogénov). Tieto oleje majú tiež vyšší obsah nenasýtených zdravých tukov, ktoré vaše telo môže skutočne využiť!

Teplovzdušné fritézy využívajú zohriaty vzduch, ktorý obsahuje kvapôčky jemného oleja na odstránenie vlhkosti z potravín. Výsledkom je produkt, ktorý má podobné vlastnosti ako vyprážané pokrmy, ale s výrazne nižšou hladinou tuku.
Rovnako ako mnoho iných spôsobov pečenia, aj príprava jedla v takejto fritéze vyvoláva chemickú reakciu – Maillardov efekt – ktorý zlepšuje farbu a chuť potravín.

Benefity teplovzdušných fritéz

Pri správnom použití poskytujú tieto fritézy mnoho zdravotných benefitov:

ich použitie môže podporiť chudnutie – vyšší príjem vyprážaných potravín má priame spojenie s vyšším rizikom obezity. Dôvodom je skutočnosť, že vyprážané jedlá majú tendenciu mať vysoký obsah tukov a kalórií. Prechod od klasicky fritovaných jedál na pokrmy pripravované v teplovzdušnej fritéze a zníženie pravidelného príjmu nezdravých olejov môže podporiť chudnutie.
sú bezpečnejšie ako klasické fritézy – klasická fritéza je plná horúceho oleja. Môže to predstavovať bezpečnostné riziko. Pri zohriatej teplovzdušnej fritéze nehrozí riziko rozliatia, striekania alebo náhodného kontaktu s horúcim olejom.
znižujú riziko tvorby toxických akrylamidov – Vyprážanie potravín v oleji môže spôsobiť vznik nebezpečných zlúčenín, ako je akrylamid. Táto zlúčenina sa tvorí v určitých potravinách počas varenia pri vysokej teplote, napríklad pri fritovaní. Podľa štúdií môže mať akrylamid väzbu na vývoj niektorých druhov rakoviny, vrátane endometria, vaječníkov, pankreasu, prsníka a pažeráka. Ďalšie štúdie tiež naznačujú súvislosť medzi dietárnym akrylamidom a rakovinou obličiek, endometria alebo vaječníkov, hoci výsledky nie sú jednoznačné.

Výskum účinkov pokrmov pripravovaných vo fritézach je v súčasnosti obmedzený, odborníci však odporúčajú, aby sa príjem vyprážaného jedla obmedzil všeobecne. Preto nezabudnite, v záujme optimálneho a vyváženého štýlu stravovania, do vašej kuchynskej rutiny zahrnúť aj ďalšie metódy varenia.

Použité zdroje informácií:
https://dodomacnosti.sk/fritezy-test-ako-vybrat/#teplovzdusna-friteza
https://the10co.com/are-air-fryers-really-a-healthy-way-to-cook/

Show CommentsClose Comments

Leave a comment