Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať záhradný traktor?

S letnou sezónou prichádza aj neustála starostlivosť o väčšie trávnaté plochy. Kedysi ľudia kosili kosami, ale dnes je tomu inak. Modernizáciou si uľahčujeme prácu ako sa len dá. Ak sa už ani Vám nechce kosiť s kosou alebo malou pojazdnou kosačkou, ideálnym riešením je zakúpiť si záhradný traktor.

 

S letnou sezónou prichádza aj neustála starostlivosť o väčšie trávnaté plochy. Kedysi ľudia kosili kosami, ale dnes je tomu inak. Modernizáciou si uľahčujeme prácu ako sa len dá. Ak sa už ani vám nechce kosiť s kosou alebo malou pojazdnou kosačkou, ideálnym riešením je zakúpiť si záhradný traktor.

Pri výbere záhradných traktorov dbajte na to, akú veľkú plochu budete kosiť a na čo všetko chcete záhradný traktor využívať. Spotrebiteľský test vyhodnotil to najlepšie čo môžete na trhu zohnať. Vyberali od tých najpredávanejších až po najznámejšie modely na trhu. 

 

Miesto

Model

Hodnotenie

1.

Cub Cadet CC 1020

*****

2.

MTD LE180/92H

*****

3.

MTD SMART RE125

*****

4.

Cub Cadet CC1018

****

5.

MTD DL92H

****

6.

JOHN DEERE X155R

****

7.

Stiga Combi 1066 HQ

****

 

Ako vybrať záhradný traktor?

  1. Podľa záberu kosenia. Čím väčší záber kosenia, tým rýchlejšie je pokosený trávnik a viac času vám ostane na oddychovanie. 
  2. Podľa veľkosti zberného koša. Čím väčší zberný kôš, tým menej prestávok počas kosenia.
  3. Podľa príslušenstva.

 

Vybrali sme pre vás modely od tých najznámejších a najkvalitnejších značiek na trhu. Pri každom výrobcovi je aj cenovo dostupnejší model. Vyberie si každý, kto má väčšiu trávnatú plochu, ktorú je potrebné pravidelne upravovať. 

Záhradné traktory pre náročných

Záhradné traktory John Deere

John Deere X115

JD X 115

Traktor s integrovaným zberným košom a objemom 300 litrov prichádza s 1-valcovým motorom Briggs & Stratton s objemom 344 cm³ s automatickou prevodovkou ovládanou nožným pedálom a s kosiacim zariadením so šírkou záberu 92 cm a výškou strihu 2,5 – 9 cm. Bol vyvinutý pre zákazníkov, ktorí hľadajú kvalitný výrobok na kosenie a zber lístia.

Zberný kôš je ľahko demontovateľný a pokiaľ nie je potrebné zbierať trávu, možno ho nahradiť deflektorom alebo mulčovaním. Okrem toho je traktor vybavený ťažným zariadením, kde je možné zapojiť širokú škálu príslušenstva pre všetky úlohy starostlivosti o trávnik.

Ovládacie prvky sú navrhnuté tak, aby boli používateľsky príjemné. Sú logicky usporiadané a vybavené farebnou schémou pre rýchlu identifikáciu. Zaujímavé funkcie prispievajú k vynikajúcemu výkonu. Rám je vyrobený zo zváranej ocele, vystužením v kritických miestach pre dlhú životnosť.

Traktor John Deere X115R sa odporúča na veľkosť plochy do 3.000 m².

 

John Deere X135R

JD X 135

Záhradný traktor John Deere X135R je výkonný traktor s integrovaným zberným košom s objemom 300 litrov. Je osadený 2-valcovým motorom Briggs & Stratton s objemom 656 cm³, automatickou prevodovkou ovládanou nožným pedálom a s kosiacim zariadením so šírkou záberu 92 cm s výškou strihu 2,5 – 9 cm. Kombinuje spoľahlivosť, výkonnosť a životnosť v každom aspekte dizajnu, od plne zváraného rámu po prednú liatinovú nápravu odolnú voči nárazom.

Zberný kôš je ľahko demontovateľný a pokiaľ nie je potrebné zbierať trávu, možno ho nahradiť deflektorom alebo mulčovaním. Okrem toho je traktor vybavený ťažným zariadením, kde je možné zapojiť širokú škálu príslušenstva. Ovládacie prvky sú navrhnuté tak, aby boli používateľsky príjemné.

Sú logicky usporiadané a vybavené farebnou schémou pre rýchlu identifikáciu. Traktor John Deere X135R je odporúčaný na veľkosť plochy do 4.000 m².

 

Záhradné traktory Stiga

STIGA Estate Pro 9122 XWS

Stiga Estate

Je to prvý traktor s pohonom všetkých štyroch kolies 4WD. Traktor STIGA je vybavený silným dvojvalcovým motorom Briggs & Stratton s výkonom 24 HP. Sekacie nože majú záber 122 cm a výšku strihu 2,5 – 10 cm s elektromagnetickým zapínaním kosenia. So zberným košom o objeme 360 litrov nemusíte prerušovať prácu častým vyprázdňovaním. Navyše má zväčšené kolesá (16 „/ 20“) pre pohodlnejšiu jazdu na nerovnom povrchu. Väčšia palivová nádrž má objem 7 litrov.

Naozaj dobrý záhradný traktor by mal byť jednoduchý na riadenie a pohodlný na používanie. Traktory STIGA sú špeciálne navrhnuté pre rozľahlé pozemky. Záhradný traktor STIGA Estate Pro navyše vďaka pohonu všetkých štyroch kolies vykazuje výborné jazdné vlastnosti aj na klzkom povrchu alebo v kopcovitom teréne. Môžete kombinovať zber pokosenej trávy do koša, vyhadzovanie dozadu za stroj alebo mulčovanie.

 

Stiga BT 84 HCB

i-2

Traktorová kosačka so vzduchom chladeným motorm Briggs & Stratton 3125 series AVS a výkonom 13 HP. Zdvihový objem je 344 cm³ s elektroštartom. Svetlá vám posvietia v zlých svetelných podmienkach. Záber kosenia je 84 cm a 2 žacie nože ľahko a rýchlo zotnú všetko, čo stojí v ceste. Výška kosenia 2,5 – 8 cm je nastaviteľná v 7 stupňoch kosenia do zberného koša s kapacitou 200 l. Pre ľahké vysypanie zberného koša slúži mechanická páka. Predné kolesá s veľkosťou 13″ a zadné kolesá 18″ zvládnu aj náročnejší terén.

 

  

Záhradné traktory HUSQVARNA

 

Husqvarna R 213C

 

HusqvarnaVýkonný traktor so žacím ústrojenstvom Combi so záberom 94 cm ktorý umožňuje prvotriedne kosenie. Výška kosenia 2,5 – 7,5 cm s použitím 2 metód: Bio Clip®a zadným vyhadzovaním. Vhodný pre majiteľov domov a vlastníkov pôdy, ktorí vyžadujú vysokú účinnosť, jednoduché ovládanie, vynikajúcu manévrovateľnosť a príjemné zvezenie. Kĺbové riadenie a vpredu zavesené žacie ústrojenstvo uľahčujú manévrovanie, zlepšujú terénnu dostupnosť a poskytujú dostatočne veľký prehľad o vašej pracovnej ploche.

Kosenie s Husqvarna R 213C sa stane vaším koníčkom aj vďaka pedálom ovládanej hydrostatickej prevodovke, ľahko dostupným ovládacím prvkom a automatickému zapínaniu nožov. Žacie ústrojenstvo možno ľahko nakloniť až do servisnej polohy pre ľahké čistenie po ukončení kosenia. S týmto traktorom môžete dokázať oveľa viac, než len pokosiť trávu. Vďaka príslušenstvu, ako je snehová radlica,vozík, odmachovač a rozmetadlo, vám tento traktor pomôže udržiavať vašu záhradu po celý rok v perfektnej kondícií. 

Husqvarna LT 126

Husqvarna LT

 

Kompaktný záhradný traktor s bočným vyhadzovaním, šikovný dizajn a ergonómia. Veľkosť robí tento traktor ľahko ovládateľný aj v stiesnených priestoroch a vyžaduje menší priestor pre skladovanie. Výkonný motor PowerBuilt AVS má objem 344 cm³ s výkonom 8,7 HP. S šírkou kosenia 72 cm a pákovým nastavením si jednoducho regulujete výšku kosenia. Výkonný prúd vzduchu zdvihne trávu skôr ako je odrezaná, čo je výborná pomoc pri zbere trávy a lístia. Vyššia bezpečnosť je zabezpečená systémom (ROS – Revízny Operačný Systém), ktorý odpája sekacie nože pri cúvaní. Pre ľahké a efektívne čistenie nožov stačí pripojiť hadicu s vodou a zapnúť motor.

 

Záhradné traktory AL-KO  

 

AL-KO T 23-125.4 HD V2

AL-KO

Najväčší traktor z tejto série určený na kosenie veľkých plôch. Extra široké synchronizované kosiace teleso s robustnou liatinovou nápravou pre dlhú životnosť. Šírka záberu až 125 cm – perfektná pre veľké plochy. Ergonómia a bezpečnosť vďaka nízkej nástupnej ploche, dostatočnému miestu pre nohy a nízkemu ťažisku. Extrémne robustný a tuhý trubkový rám zaručuje stabilitu a životnosť. Radosť z jazdy zaručuje tempomat. Pohodlné sedenie je vďaka nastaviteľnému sedadlu s bočnými oporami. Široký program príslušenstva umožňuje využitie traktora počas celého roka.

Vyprázdnenie koša je ľahké a jednoduché pomocou teleskopickej páky. Objem koša na trávu je 310 litrov. Dva nože sú ovládané elektromagnetickou spojkou s funkciou 3 in 1 function, umožnuje kosenie, zberanie a mulčovanie. Má výkonný motor 18,5 HP Briggs & Stratton s objemom  3 700 cm³, hydrostatickou prevodovkou a palivovou nádržou o objeme 8 litrov.

 

AL-KO Powerline T 15-92.6 HD-A

AL-KO Power

Veľký výkon za málo peňazí. To je devízou tohto modelu. Kompaktný traktor, ktorý okrem svojho atraktívneho pomeru cena – výkon presvedčí aj šírkou kosenia s 92 cm. Dá sa nastaviť výška strihu v 6 polohách od 3 do 9 cm a má motor AL-KO Pro so silným ťahom, výkonom 10,5 HP a technológiou OHV.

 

 

Záhradné traktory MTD

 

MTD LE 180/92 H

MTD LE

Vysoká kvalita za vyššiu, ale rozumnú cenu. S výkonom 14,7 HP so záberom kosenia 92 cm pokosíte za kratšiu dobu veľké trávnaté plochy. Traktor má špičkový a kvalitný motor Briggs&Stratton s automatickou prevodovkou a 2 kosiace nože, ktoré možno nastaviť na výšku kosenia od 3 do 9,5 cm. Do nádrže sa zmestí 3,8 l paliva a do koša na trávu sa zmestí skvelých 240 l trávy. Aj vďaka tejto veľkej kapacite vám kosenie nezaberie príliš dlho času. Tento model, rovnako ako jeho drahší konkurent Cub Cadet, umožňuje využívať aj ďalšie voliteľné príslušenstvo (mulčovač, deflektor).

  

MTD RE 130 H

MTD RE

Cenovo výhodnejší, ale rovnako kvalitný v cenovej relácií do 1 800 €. So spoľahlivým motorom Briggs & Stratton s elektrickým štartovaním. S výkonom 13 HP sa neradí k tým najdrahším modelom na trhu, ale za to má rovnako veľký zberný kôš na trávu (240 l) a objem palivovej nádrže (3,8l).

Perfektné a rýchle kosenie je zaručené vďaka výkyvnej závesnej kose s hydrostatickou prevodovkou so šírkou kosenia 92 cm a centrálnym 5 násobným prestavením výšky kosenia od 3 – 9,5 cm. S polomerom otáčania 45 cm bude jazda na tomto stroji naozaj veľkou zábavou a to aj za šera, pretože má aj svetlomety. Ak sa rozhodnete pre značku MTD, tak určite nebudete ľutovať, pretože sa jedná o nemeckú precíznosť a kvalitu.

 

Lacnejšie a cenovo dostupnejšie záhradné traktory

 

Záhradné traktory Hecht

 

Hecht 5114

Hecht 5114Pracovný záber kosenia je 98 cm a nastavenie zdvihu je 3 – 9 cm. Traktor nie je vybavený zberným košom. K vyhadzovaniu pokosenej trávy slúži bočný tunel. Je tak ideálnym pracovníkom všade tam, kde je nutné pravidelne kosiť trávu, ale nechceme mať perfektný trávnik a nevadí nám pokosenú trávu nechať priamo na mieste pokosenia. 
Je tak vhodný predovšetkým do sadov, väčších záhrad, na pravidelnú údržbu nespevnených príjazdových trávnatých ciest a podobne. Odporúčaná maximálna plocha kosenia je 3000 – 4000 m². K traktoru je možné pripojiť rôzne ťahané zariadenia, ako sú malé valníky, posypové vozíky a podobne. Preto nájde využitie aj pri prevážaní materiálov a v zime v spojení s posypovým vozíkom ho je možné použiť aj na údržbu ciest.

  

Hecht 5162

i-5

Vaša nová traktorová kosačka HECHT plne uspokojí vaše očakávanie a kosenie vašej veľkej záhrady sa stane pre vás zábavou. Bola vyrobená podľa prísnych kritérií tak, aby splňovala najvyššie výkonnostné kritériá s výkonným a spoľahlivým motorom Briggs & Stratton Series 850 o výkone 4,7 HP. Obsluha vášho nového pomocníka je jednoduchá a bezpečná, pri správnej starostlivosti vám bude veľa rokov poskytovať spoľahlivé služby.  S centrálnym nastavením výšky kosenia 3 – 9 cm, guličkovými ložiskami, 130 l zberným košom z textílie a doporučenou plochou kosenia 2000 – 2500 m². Záhradný traktor nie je určený na profesionálne používanie ani na kosenie futbalových ihrísk.

Veríme, že ste sa dočítali dostatočné informácie a tento článok Vám pomôže pri výbere toho správneho stroja pre váš trávnik a záhradu.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment