Skip to content Skip to footer

Výber akvária, príslušenstva a osvetlenia

Chovať menej náročné rybičky zvládne aj úplný laik

Rybičky v akváriu pôsobia upokojujúco hádam na každého z nás. Akvaristika je pekný, ale náročný koníček. Ak sa jej budete venovať naplno, vaše akvárium sa stane krásnou dekoráciou vašej domácnosti. Začiatočníci by sa mali najskôr zamerať na správnu veľkosť akvária a na vhodné príslušenstvo, aby rybky a rastliny mali ideálne podmienky pre svoj život a akvaristovi prinášali radosť, nie starosť.

Blížia sa Vianoce a akvárium je skvelý darček nielen pre dospelých, ale aj pre vaše deti, ktoré sa starostlivosťou o rybičky a samotné akvárium učia zodpovednosti.

Správny výber akvária

Hlavnú úlohu pri výbere akvária hrá to, či je určené pre skúseného akvaristu alebo úplného začiatočníka. Pokiaľ bude akvárium určené pre laika, je ideálne, aby ste kupovali celý set so všetkým potrebným príslušenstvom.

Ak chcete kupovať akvárium a technické náležitosti zvlášť, treba si premyslieť, akú silnú filtráciu použijete pre dané akvárium, aké vyhrievacie teleso zvolíte, ako vyriešite osvetlenie a aké zvolíte krytie nádrže. Myslite aj na to, že kúpa samostatných častí akvária je drahšia, ako kúpa celého setu.

Tvary a materiály akvárií

Najpoužívanejším akváriom je klasické kvádrové, ktoré je pre rybičky aj najvhodnejšie. Obľúbené sú aj guľaté akváriá, no tie pre rybičky vhodné nie sú, pretože sa v nich nevedia dobre orientovať a plávajú stále dokola. Ďalším typom sú rohové akváriá, ktoré sú čoraz častejšie používané. Je však problém ich zohnať, pretože tento atypický tvar sa väčšinou vyrába len na zákazku. Ak chcete mať na rybičky výborný výhľad, môžete si zaobstarať tzv. panoramatické akvárium, ktoré má zaoblené predné sklo. Avšak toto predné sklo, rovnako ako pri guľatých akváriách, deformuje rybke pohľad a môže byť dezorientovaná.

Úplní laici ocenia bettária, ktoré sú určené pre rybu bettu bojovnicu. Táto rybka je nenáročná na starostlivosť, stačí jej malé akvárium s cca 15 l vody a nepotrebujete žiadne osvetlenie, filtráciu ani vegetáciu.

Akváriá sa najčastejšie vyrábajú zo skla, ktoré je lacné a hlavne odolné. Používa sa aj plexisklo, to sa však ľahko deformuje a skresľuje tak pohľad na rybičky a ľahko sa ničí pri čistení.

Betta bojovnica je nenáročná rybička

Príslušenstvo na chov rybičiek v akváriu

Ak si chcete užívať krásne rybky a rastliny vo vašom akváriu, je potrebné si zaobstarať všetko, čo prispieva k zdravému životu v ňom, a zároveň je dôležité sa o celé akvárium pravidelne starať.

Osvetlenie akvária

Svetlo je pre flóru a faunu v akváriu veľmi dôležité. Výberu osvetlenia by ste mali venovať veľkú pozornosť. Svetlo by nemalo zbytočne hriať a malo by byť šetrné k spotrebe elektrickej energie. Predsa len, akvárium osvetľujete v priemere 12 hodín denne. Najvhodnejší typ osvetlenia je LED. Práve moderná technológia LED osvetlenia nevyžaruje teplo a tieto svetlá sú veľmi úsporné. Pri výbere LED osvetlenia myslite na správny výkon a svietivosť podľa veľkosti akvária.

Keďže ryby a rastliny vnímajú svetlo inak, je nutné vyberať svetlo tak, aby bolo ideálne pre všetko žijúce v akváriu. Ideálna je kombinácia LED osvetlenia s teplým a studeným svetlom.

Čoraz viac populárne sa stávajú LED pásiky, pretože sú nenáročné na údržbu, šetria vašu spotrebu elektrickej energie asú známe svojou dlhou životnosťou.

LED pásiky – moderné osvetlenie do akvária. Zdroj: 123led.sk

Filtrácia akvária

Aby bola voda číra a rybky či rastlinky mali ideálne podmienky pre život, musíte z vody pravidelne dostávať preč rôzne nečistoty a zbavovať sa škodlivín. Môže to zabezpečiť mechanická, biologická či chemická filtrácia. Najvhodnejší filter pozostáva z kombinácie všetkých troch typov filtrácie.

  • Mechanická filtrácia – voda sa filtruje vďaka zrnitej zmesi vo filtri.
  • Biologický filter – voda sa prečisťuje prostredníctvom baktérií usadených vo filtri.
  • Chemický filter – špeciálne sorbety vo filtri sa viažu na dusíkaté látky a ťažké kovy z vody a tým vodu čistia od škodlivín.

Filtre sa predávajú vonkajšie, vnútorné a závesné. Vnútorné sú najlacnejšie a sú vhodné do menších akvárií. Vonkajšie sú drahšie, ale majú omnoho lepší výkon ako vnútorné a hodia sa do väčších akvárií. Kompromisom medzi vonkajším a vnútorným filtrom sú závesné.

Zabezpečenie ideálnej teploty v akváriu

Ak si rybičky vyžadujú stálu teplotu, je potrebné im zabezpečiť ohrievacie teleso s termostatom do akvária. Jeho výkon závisí od teploty a označuje sa vo wattoch (W). Pokiaľ máte akvárium v chladnejšom prostredí, je vhodné zaobstarať rybičkám ohrievacie teleso s vyšším výkonom, v teplejších miestnostiach vám stačí teleso s menším výkonom. Pre rybičky je ideálna teplota vody od 22 do 26 °C.

Morské rybičky sú náročnejšie na teplotu vody v akváriu. Je pre ne dôležité, aby mali stabilnú teplotu, a tak im nezabudnite zabezpečiť aj ventiláciu, ktorá bude odvádzať teplý vzduch z osvetlenia a v prípade potreby zabezpečí ochladenie morskej vody v akváriu.

Morské rybičky sú krásne, ale aj náročné na starostlivosť