Skip to content Skip to footer

Rodičia prváčikov dostanú v októbri príspevok 100 eur

Začiatok školského roka je náročný pre peňaženku každého rodiča, najviac to však pociťujú tí, ktorých deti idú do školy po prvý raz. Vláda sa rozhodla podporiť tieto rodiny jednorazovým príspevkom v sume 100 eur, ktorý im bude vyplatený v polovici októbra.

Fotolia 80626871 Subscription XXL.jpg

Začiatok školského roka je náročný pre peňaženku každého rodiča, najviac to však pociťujú tí, ktorých deti idú do školy po prvý raz. Vláda sa rozhodla podporiť tieto rodiny jednorazovým príspevkom v sume 100 eur, ktorý im bude vyplatený v polovici októbra.

„Z najnovších údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že veľká časť školských potrieb medziročne zdražela. Školský zošit v priemere o štyri percentá, poznámkový blok formát A4 či ceruzka o viac ako sedem percent a guľôčkové pero o deväť percent. Približne štvorpercentné zvýšenie ceny sa dotklo aj pastelových farbičiek a výkresov,“ uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Najviac sú zaťažené peňaženky rodičov prvákov
Cena pomôcok pre deti nastupujúce do školy po prvý raz sa pohybuje na úrovni 45 eur. Táto suma však nezahŕňa tašku a peračník. Cena školskej tašky začína na 20 eurách a vyšplhať sa môže aj na 70 eur a viac v závislosti od značky a vybavenia. Vláda sa preto rozhodla podať rodičom pomocnú ruku. V polovici októbra im bude vyplatený prídavok na nezaopatrené dieťa v sume o 100 eur vyššej než ostatné mesiace. Vyplatenie je viazané na nástup školáka do prvého ročníka základnej školy. V tomto roku by mal ísť na 59 000 detí.

Fotolia 80626871 Subscription XXL.jpg

Na začiatok školského roka sa pripravili aj obchodné reťazce. V mnohých je možné nakúpiť celú základnú výbavu budúceho hrdého školáka. Nezabudnite, že výber tašky a peračníka by ste mali absolvovať spolu s dieťaťom. Vaše predstavy o farbách a tvare sa totiž nemusia zhodovať a vyhnete sa zbytočnému sklamaniu. Bohatú ponuku školských tašiek a peračníkov nájdete v sieti predajní Tedi. Ak nepatríte k tým, ktorí dostávajú leták Tedi do schránky, môžete si ju pozrieť aj v Tedi online letáku.

Ak už deti majú školské tašky nachystané, čaká vás ďalšia úloha. Prichystať im oblečenie. Nielen to, v čom budú školu navštevovať, ale aj veci na telocvik. Reťazec Pepco prichádza s ponukou legín pre malé slečny aj staršie študentky. Malí – veľkí chlap(c)i zas ocenia nové jogger džínsy. Ponuku dopĺňajú tričká s dlhým rukávom, mikiny aj tepláky. Nájdete ju v Pepco letáku platnom do 11.9.

Bohatý výber odevov na šport, denné nosenie aj špeciálne príležitosti prináša aj Kik. V aktuálnom letáku Kik navyše nájdete aj súpravy do dažďa, ktoré obľubujú najmä rodičia škôlkarov a softshellové bundy. 

Ministerka školstva Martina Lubyová uviedla, že do budúcnosti, pokiaľ na to budú finančné prostriedky, si vie predstaviť, že by takýto príspevok získali nielen prváci, ale žiaci celého prvého stupňa.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment