Skip to content Skip to footer

Najčastejšie chyby pri kupovaní PZP. Robíte ich aj vy?

Povinné zmluvné poistenie je takou samozrejmosťou, že si s ním niektorí majitelia áut dlho hlavu nelámu. A ani nemusia, ak vedia, na čo sa pri pzp zamerať.

PZP

Povinné zmluvné poistenie – poistka, bez ktorej nesmie vojsť do cestnej premávky žiadne auto. Ponuka je široká a množstvo majiteľov áut vybaví túto povinnosť veľmi rýchlo. Rozhodujúca je hlavne cena a ak sa dá vybaviť pzp online, je to aj bez zbytočného chodenia na pobočku poisťovne. 

Rýchle a pohodlné vybavenie poistenia je samozrejme skvelé a v dnešnej uponáhľanej dobe aj tak trochu nevyhnutné.
Aby vaše nové pzp bolo nielen rýchlo vybavené, ale aj výhodné, povieme si 5 najčastejších chýb, ktoré pri kupovaní pzp robíte možno aj vy a mali by ste to zmeniť.

PZP

Zdroj: FOTOLIA

1. Robíte porovnanie len na základe ceny.

Je skvelé, ak neuzavriete pzp v prvej poisťovni, na ktorej stránku natrafíte na internete. Porovnať ceny poistenia však nestačí. Pri porovnávaní sa sústreďte aj na ďalšie služby, ktoré môžete s poistením získať. Asistenčné služby, pripoistenia v cene základného poistenia alebo zľavy z ceny pzp.

2. Máte tú istú poistku dlhé roky.

Ak ste raz uzavreli výhodné pzp, neznamená to, že bude výhodné aj niekoľko rokov. Kým poisťovni zmluvu písomne nevypoviete, pôvodná zmluva sa bude automaticky predlžovať. Na prvý pohľad pohodlné, no poisťovne často menia cenníky a za rôznych podmienok ponúkajú už vyššie spomínané zľavy, o ktoré by ste mohli prísť.
Nemusíte meniť poisťovňu, s ktorou ste spokojný. Stačí sa pravidelne informovať o zmenách v pzp a vždy využiť maximálny potenciál daného poistenia.

3. Nevypoviete zmluvu.

Poistenie auta máte stále platné, no zaujme vás ponuka inej poisťovne a tak sa rozhodnete pre zmenu poisťovne. S poisťovňou uzavriete zmluvu, prípadne vybavíte pzp online, uhradíte poistnú sumu a starú poistku už nezaplatíte v domnení, že sa nezaplatením tak nejak sama “zruší”.
Akú chybu ste spravili zistíte až pri prípadnej dopravnej nehode. Stará poistka vás už pre nezaplatenie samozrejme nekryje. Nová poistka však nie je platná, pretože ste nevypovedali starú poistnú zmluvu.
A tak pri dopravnej nehode zaplatíte celú škodu z vlastného vrecka a navyše vám hrozí pokuta za nesplnenie zákonnej povinnosti.
Pri zmene poisťovne nezabudnite písomne vypovedať zmluvu poisťovni, v ktorej ste mali uzatvorené pzp za predchádzajúce obdobie. Môžete tak urobiť už niekoľko mesiacov pred zmenou poisťovne.

4. Nesprávne údaje.

Kupujete povinné zmluvné poistenie online a chcete to mať samozrejme čím skôr vybavené. Po svižnom vyplnení všetkých údajov nasleduje zbežná kontrola a odoslanie online zmluvy.
Takýmto spôsobom sa nepozornosťou môžu dostať do zmluvy nesprávne informácie o držiteľovi a vozidle. S takouto zmluvou môžete mať problémy a rozhodne nečakajte, kým chybu objaví policajt pri kontrole.
Pred odoslaním online zmluvy si vždy dôkladne skontrolujte zadané údaje. Ak ste už zmluvu s chybným údajom odoslali, nie je nutné podliehať panike. Kontaktujte svoju poisťovňu, aby vám zmluvu prepracovala.

5. Neriešite pripoistenia.

Pzp v dnešnej dobe už nie je len o krytí škôd na vozidlách iných vodičov. Dobré pzp môže kryť škody aj na vašom vozidle.
Pripoistenia k pzp sú výhodné najmä pre majiteľov starších áut, ktorým sa už neoplatí havarijné poistenie.
Pripoistiť si môžete všetky bežné riziká ako je zver na ceste, poškodenie nepriaznivým počasím, vandalizmus, krádeže a mnoho ďalšieho.
Niektoré pripoistenia môžete k pzp získať už v základnom balíku. V každom prípade je dobré sa o nich informovať ešte predtým, ako uzavriete vaše nové pzp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment