Skip to content Skip to footer

Čo by mala spĺňať sedačka na každodenné spanie

Ako už vyplýva z názvu, pohovka na každodenné spanie ponúka priestor na odpočinok počas dňa a v noci sa premení na pohodlnú plochu na spanie, vďaka čomu je ideálna na osobné použitie aj na ubytovanie hostí.

Pohovky na každodenné spanie sú ideálnou voľbou najmä pre menšie domácnosti. Nemusíte sa trápiť, ako do malého priestoru uložíte posteľ a zároveň pohovku. Existuje ich kombinácia, ktorá zabezpečuje kvalitný každodenný spánok, ale aj priestor, kde môžete usadiť návštevu. Vzhľadom na popularitu, ktorú tento kus nábytku získal v posledných desaťročiach, môže byť pre nováčika výber tej správnej pohovky výzvou. Trh je aktuálne plný týchto kusov nábytku v rôznych tvaroch, veľkostiach, materiáloch aj cenách.

Čo by mala spĺňať takáto pohovka?

Sedačky na každodenné spanie sa zvyknú deliť na dve kategórie. K dispozícii je mechanizmus zaklapnutia, ktorým sa zadná opierka pohovky jednoducho sklopí a zapadne na plocho, takže ležíte na rovnakom materiáli, na ktorom sedíte. Druhý a tradičnejší spôsob je výsuvný, ktorý odhalí matrac, ukrytý vo vnútri. Vybrať si môžete z klasických rovných alebo rohových sedačiek, ktoré sú tak isto určené na každodenné spanie. V nasledujúcich riadkoch sú faktory, na ktoré treba klásť dôraz pri výbere tej správnej pohovky.

Veľkosť pohovky a vhodná výplň

Veľkosť a rozmery sú prvá vec, ktorú riešite. Odvíjajú sa od priestoru, ktorý máte k dispozícii. Je na mieste zvážiť aj to, koľko ľudí bude na gauči spávať. Pokiaľ ide o jednotlivca, môže zvoliť menšie rozmery, teda pohovku s matracom do šírky 140 cm. Ak však budú na pohovke spávať dvaja a viac ľudí, je potrebné zvoliť väčšie rozmery, aby bol maximálne zabezpečený dostatok priestoru pre oboch. Rozkladacie pohovky, ktoré sa rozkladajú na plocho, majú tendenciu mať väčší priestor na spanie.

Pohodlie na správnom matraci

Pohodlie je asi najdôležitejší faktor, ktorý musí byť splnený, ak kupujete gauč na každodenné spanie. Tento komfort vám zaručí v prvom rade kvalitný matrac. Mal by byť minimálne 10 cm hrubý a 140 cm široký pre dve osoby. Je možné vybrať si z dvoch druhov matracov, a to pružinového alebo matrac z pamäťovej peny. Rozkladacie sedačky na každodenné spanie majú obvykle matrace, ktoré sa skladajú dvakrát alebo trikrát. Tie, ktoré sa skladajú dvakrát obvykle bývajú hrubšie a pohodlnejšie ako matrace, ktoré sa rozkladajú na trikrát. Tie sú spravidla tenšie a menej podporné.

Matrac môžete po čase vymeniť

Rozkladacie pohovky na každodenné spanie sú však často cenovo dostupnejšie a poskytujú všetko, čo potrebujete pre príležitostných hostí. Keďže je ale tentokrát reč o každodennom spaní, je dobré vyberať si pohovku, ktorá má buď matrac zložený na dvakrát alebo rolovateľný matrac. Obzvlášť opatrný treba byť pri rozkladacích sedačkách, na ktorých po rozložení vznikajú záhyby. Tento spôsob rozhodne nie je ideálny na každodenné spanie. Navyše na trhu sú aj pohovky s vymeniteľnými matracmi, takže po ,,vyležaní” sa dá matrac jednoducho bez problémov vymeniť.

Pozor na konštrukciu pohovky

Veľkosť a správny matrac sú najdôležitejšie veci, ktoré si treba dobre rozmyslieť. Samozrejme aj samotná konštrukcia je veľmi dôležitá. Nikto nechce, aby posteľ po pol roku používania začala vŕzgať, a tak je to aj v prípade pohovky. Našťastie mnohí výrobcovia ponúkajú naozaj kvalitné a odolné typy konštrukcií pohoviek na každodenné spanie vyrobené za pomoci tých najmodernejších technológii.