Skip to content Skip to footer

S nádhernými prehozmi bude vaša spálňa ako z katalógu

Hoci sa hovorí, že spálne majú byť pred návštevou skryté, aj tak zvedavosť nepustí. Veľakrát pri svojich návštevách zablúdime aj do tých miestností v dome, kde by to malo byť tabu. Ak je však spálňa vkusne zariadená, nik sa nemusí hanbiť pootvoriť dvere…

Spálňu dotvára textil, najmä závesy a efektné prehozy

Spálňa je miestnosť vo vašom domove, na ktorej sa rozhodne neodporúča šetriť. Aj keď niekto povie, že sa tam len spí, má pre nás spálňa oveľa väčší význam. V spálni sa prebúdzame i zaspávame. Čítame si tu knihu, relaxujeme a venujeme sa tým, na ktorých nám záleží. Práve preto by táto miestnosť mala byť čosi ako malý uctievaný kútik. Zariadiť spálňu vkusne a prakticky je jednoduché. Stačí, ak máte jasnú predstavu o farbách, ktoré vás tešia a upokojujú, a potom to už pôjde samo. Preto okrem kvalitného masívneho nábytku nezabudnite ani na dekoratívny textil v podobe závesov, koberčekov, vankúšikov či prehozov na posteľ, ktorý vás bude vítať deň čo deň a s ktorým sa dobre naladení poberiete do ríše snov.

Na čo slúžia prehozy?

Posteľné obliečky sa odporúča počas dňa prekryť dennou dekou, tzv. prehozom, aby na ne nesadal prach. Denné deky, prehozy, plnia okrem dekoratívnej funkcie aj veľa iných funkcií. Prvé, čo uvidíte, keď vojdete do ktorejkoľvek spálne, je predsa posteľ. Veru, tá je vizitkou domácich a hneď udrie do očí. Môže byť rozgajdaná po búrlivej noci, ale aj solídne upravená ako v päťhviezdičkovom hoteli. K dokonalosti patrí ešte prehoz, ktorý posteľné obliečky chráni od bežných nečistôt počas dňa. Posteľné prehozy prekryjú textil, pod ktorým spíme, a nenadýchame sa tak drobných čiastočiek prachu a iných alergénov prúdiacich vzduchom. Výsledkom je príjemné prebudenie bez dusivého kašľa.

Prehoz aj ako prikrývka

Výborné na prehozoch je to, že sa môžete kedykoľvek zvaliť na vašu posteľ bez toho, aby ste si robili starosti, že ste možno trochu ufúľaní. Veľa ľudí totiž neznesie váľanie sa v čistých perinách bez toho, aby bolo telo minimálne odeté v pyžame alebo aspoň zbavené oblečenia. Ak máte prehoz, bez rozmýšľania si ľahnete aj bežne počas dňa a relaxujete. Večer iba stiahnete dennú deku dole, odložíte a opäť vás opantá svieža vôňa vypratých obliečok. Radi pozeráte televíziu z postele? Doprajte si občerstvenie priamo na nej. Všetky omrvinky z prehozu iba oprášite a fľaky z limonád ľahko preperiete. Nemusíte zakaždým vymieňať celú posteľnú bielizeň s plachtou.

Prehozy sa hodia do každej spálne, detskej i študentskej izby. Denné deky radi používame aj vo svojich obývačkách či pracovniach, pretože je to výborná ochrana sedačiek. Keď je nám náhle zima, iba sa do nich zabalíme a zasa nám je príjemne. J