Skip to content Skip to footer

Aký je pôvod altánkov?

Záhradné altánky sú po celé stáročia jedny z obľúbených exteriérových stavieb a vonkajších záhradných dekorácií či doplnkov. Ich popularita neklesá, práve naopak, tešia sa svojej obľúbenosti a dopĺňajú čoraz väčšie množstvo záhrad. Kam siaha ich história a aký je pôvod týchto elegantných záhradných stavieb?

Záhradné altánky, rovnako ako aj iné exteriérové stavby, ako napríklad záhradné chatky či domčeky, môžu slúžiť na niekoľko rôznych účelov. Ponúkajú miesto na rekreáciu a oddych, čas strávený s rodinou a priateľmi, spoločné posedenia, oslavy ale aj praktickú pomoc pri starostlivosti o záhradu. Záhradné altánky poskytujú prístrešie, miesto, kde sa môžete schovať pred silným slnkom či dažďom, ale aj miesto, z ktorého si môžete užívať výhľad na okolité prostredie.

Budem hľadieť

Samotné slovo „altánok“ (v angl. „gazebo“) sa prvýkrát objavilo v Anglicku v druhej polovici 18. storočia. Predpokladá sa, že ide o spojenie slova „gaze“, čo znamená hľadieť a latinskej prípony „ebo“, čo znamená „budem“. Altánok tak v preklade môžeme chápať ako „budem hľadieť“. To celkom dáva zmysel, vzhľadom na častú výhľadnú funkciu altánkov a ich otvorenú konštrukciu, ktorá umožňuje vychutnávať si pohľad na okolitú krajinu.

Egyptské altánky

Najstaršie známe altánky sa datujú do obdobia približne pred 5000 rokmi a boli súčasťou egyptských záhrad. Našli sa záhradné plány vyobrazené na nástenných maľbách v hrobkách niektorých egyptských panovníkov, ktoré zobrazovali kompletné usporiadanie ich záhrad aj spolu s altánmi. Historici a archeológovia predpokladajú, že egyptské záhradné stavby podobné pergolám môžu pochádzať už z roku 2600 pred n.l. Niektorí sa domnievajú, že ranné altánky Egypťania využívali ako menšie chrámy na komunikáciu s bohmi.

Staroveký Rím a Grécko

V Ríme a starovekom Grécku sa stavby podobné altánkom využívali ako malé chrámy, zvyčajne vyrobené z mramoru, ktoré dopĺňali väčšie chrámové či katedrálne stavby. Altánky sa stali populárnymi exteriérovými štruktúrami aj vplyvom rastúcej šľachtickej populácie Ríma, ktorá si začala stavať komplexné letné domy pozdĺž pobrežia Stredozemného mora. Súčasťou letných sídel boli aj záhrady doplnené o altánky.

Peržania a altánky

Perzské altánky mali svoju vlastnú špecifickú formu. Peržania vyvinuli svoje vlastné druhy altánkov („kioskov“) či záhradných domčekov pochádzajúcich z islamskej architektúry. Altánky perzských záhrad desiateho storočia mali rôznorodé podoby, od farebných stanov s rohožami na podlahách cez dvojpodlažné štruktúry až po mramorové stĺpy so zlatým sedením. Aj tureckí sultáni žili v letných palácoch nazývaných „kiosky“. Niektoré z nich boli postavené skrz bazény či potoky, aby ich studená voda pretekajúca cez mramorové podlahy pomáhala ochladzovať.

Stredoveké altánky sa niesli vo francúzskom štýle a v 15. storočí začali naberať na popularite aj v Anglicku. V anglických alžbetínskych záhradách sa altánky vyrábali a stavali po hlavnej budove a slúžili na zábavu.

Altánky dnes

Moderné altánky dnešnej doby môžu niesť všetky vlastnosti a výhody svojich altánkových predkov. Sú populárnymi štruktúrami, ktoré sa hodia takmer do každého exteriérového prostredia. Dnes môže byť (nielen) záhradný altánok navrhnutý podľa akýchkoľvek predstáv a snov návrhára a postavený z rôznych materiálov. Altánky dnes slúžia na mnoho rôznych účelov, od zábavy, cez kultúru až po praktické činnosti. Záhradné altánky sú často dokonalým miestom plným zábavy pre celú rodinu.

Či už sú to záhradné altánky, záhradné chatky alebo domčeky, tieto exteriérové stavby prinášajú mnoho benefitov. Mať svoje vlastné miesto na voľnočasové aktivity a záľuby, grilovačku s priateľmi či poriadny oddych pri dokonalom výhľade na okolitú prírodu, je na nezaplatenie.