Skip to content Skip to footer

O koľko zdvihne vhodný nábytok a doplnky hodnotu bytu?

Na kúpu nového bytu alebo domu sa dá pozerať z rôznych rovín. Vziať si na krk hypotéku predstavuje isté riziko, na druhej strane, práve vlastníctvo nehnuteľnosti je určitou zárukou a záchrannou kotvou, ak napríklad v ťažkých časoch potrebujete čo najskôr zohnať peniaze. Byt sa totiž dá predať, prenajať či hádam v normálnejších časoch poskytnúť na ubytovanie cez Airbnb. Aj preto sa mnohí pozerajú na svoje byty nielen ako na miesto, kde sú doma, ale aj ako na investíciu či hodnotu, ktorú držia v ruke. Preto stojí za to zamyslieť sa, ako prípadný vhodný výber nábytku či doplnkov môže zvýšiť samotnú hodnotu bytu.

Pohovka ako dominanta obývačky?

Nie je to len o tom, že drahý nábytok zdvíha hodnotu bytu a lacný ju naopak tlačí dole. Samozrejme, cena a značka hrajú vplyv, no kľúčovým faktorom je niečo iné. A síce štýl. Uvedieme to na príklade. Vhodne zvolená a štýlová pohovka v obývačke vie napríklad úplne zmeniť vyznenie tejto miestnosti, vie ju opticky zútulniť a predstavuje istú dominantu obývačky. Prvý dojem hrá u ľudí naozaj veľkú úlohu. Takže ak zvažujete, že byt predáte alebo prenajmete, môže práve prvý pocit z útulnej a pohodlnej obývačky s peknou pohovkou zohrať zásadnú úlohu v rozhodovaní daného človeka. V prípade pohovky hovoríme o vhodne zvolených rozmeroch, o vhodne zvolenom materiáli a, samozrejme, aj o pohodlí. Dobrá rada – ak chcete niekomu prenajať alebo predať svoj byt, usaďte si ho na pohovku, kde sa môže cítiť príjemne a môže „nasať“ atmosféru vášho bytu či domu.

Ťažko bez konferenčného stolíka…

Na rad pri uvažovaní sa dostáva až niekedy v závere, no až keď vám chýba, pochopíte, aký je dôležitý. Ďalším dôležitým bytovým doplnkom je konferenčný stolík, ktorý môže plniť viacero úloh. Pochopiteľne, slúži na odloženie vecí v obývačke alebo predstavuje cenného asistenta pri obľúbenej činnosti mnohých ľudí, čiže večeraní na pohovke. Ak stolík chýba, tak si zrazu nemáte kam vyložiť nohy, čo nie je úplne ono. Opäť teda hovoríme o pohodlí a celkovej hodnote bytu. Vhodná kombinácia pohovky a konferenčného stolíka zase zvyšuje hodnotu bytu i jeho atraktivitu v prípade prenájmu či predaja aj so zariadením.

Zdroj foto: Jacob Lund / Shutterstock.com

Kľúčové detaily

A potom sa dostávame do sféry malých, ale podstatných detailov – vešiak na uterák do kúpeľne, zarážka do dverí, stojan na časopisy a podobne. Len tí, ktorí už riešili vlastné bývanie a zariaďovali si svoj byt, pochopia, čo to všetko zahŕňa. A zvlášť v prípade, ak si chcete dať záležať na zvyšovaní hodnoty svojho bývania aj smerom k budúcnosti. Nezabudnite preto ani na detaily, ako zarážky do dverí, a myslite na to, že detaily aj v tejto oblasti často dokážu byť rozhodujúce. Opäť ako pri konferenčnom stolíku platí, že aj taká zarážka do dverí, ktorá je inak veľmi prospešná a dôležitá, vám akosi začne skutočne chýbať až vtedy, keď na ňu zabudnete a v byte ju nemáte. Preto je lepšie na takéto veci myslieť dopredu.

Investícia sa vráti

Výhodou je, že kúpou novej pohovky, konferenčného stolíka či zarážky do dverí investujete svoje peniaze a do svojho. Čiže nehádžete peniaze len tak bezhlavo z mosta, ale konkrétne a cielene pomáhate sami sebe. A ako? No predsa tým, že každou jednou splátkou hypotéky a každou jednou investíciou do bývania pomáhate sami sebe a zaisťujete sa smerom do budúcna. Ak sa totiž stane čokoľvek nepredvídané, budete mať v rukách špičkovo zariadený byt či dom, ktorý viete akokoľvek speňažiť, prenajať alebo predať. Odporúčame myslieť nielen na samotnú nehnuteľnosť a napríklad jej lokalitu, ale minimálne rovnaký dôraz venovať aj zariadeniu, výberu spotrebičov či nábytku a taktiež rôznym doplnkom. Raz sa vám to v dobrom vráti.