Skip to content Skip to footer

Ako zariadiť detskú izbu za málo peňazí

Rodičia s láskou obetujú pre svoje deti čas, pohodlie a samozrejme, aj peniaze. Existuje však spôsob, ako dopriať deťom to najlepšie, a zároveň ušetriť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vás môžu inšpirovať pri zariaďovaní detskej izby.

1. Investujte do nadčasovej postele a preskočte menšie veľkosti

Deti rýchlo rastú a za pár rokov sa z štvorkilového bábätka stane školák s jasným názorom na to, čo by chcel mať vo svojej izbe. Preto je vhodné investovať do nábytku, ktorý je nadčasový, dostatočne veľký a nie príliš drahý – aby vám netrhalo srdce, keď ho deti zničia. Lebo, povedzme si otvorene, niečo pokreslia, niečo okopú a niečo s radosťou rozhryzú…

Spoznávate v tomto opise aj svojich potomkov? Vitajte v klube. Menej však devastujú to, čo sa im skutočne páči. Preto môžete zvoliť napríklad domčekovú posteľ pre deti. Drevené trámy sú skvelým základom pre stavanie bunkra – čo deti naozaj milujú. Stačí prehodiť deku alebo záclonu a hra sa môže začať.

V dnešnej dobe sa dajú kúpiť kvalitné lacné matrace 90 x 200 cm, na ktorých sa príjemne vyspí škôlkar, ale aj starší školák. Vďaka tomu zainvestujete iba raz a kvôli svojej kvalite vám bude robiť radosť dlhšie.

2. Rastúci nábytok

Okrem postele je v detskej izbe často aj kútik so stolíkom a stoličkou. Zamerajte sa na nábytok, ktorý rastie spoločne s dieťaťom, aby nebolo potrebné meniť ho vždy, keď podrastie. Využite aj rôzne podsedáky alebo možnosť nakloniť dosku stola. Keďže takýto nábytok má často veľa spojov, mal by pôsobiť pevne a stabilne. Ak sa už pri nákupe trochu nakláňa na stranu, alebo máte pocit, že stolička na kolieskach má príliš malú opierku, zájdite radšej do ďalšieho obchodu.

3. Minimálny počet kusov

Okrem postele a priestoru na hranie či učenie deti potrebujú už iba skriňu. Rady sa hrajú na zemi, preto investujte skôr do kvalitného koberca ako do rozsiahleho úložného priestoru.

Na hračky nemusíte kupovať skrinky a police, postačia aj škatule – kartónové alebo plastové – do ktorých ich môžete tematicky roztriediť. Do červenej napríklad poputujú všetky bábiky a do modrej zase maliarske potreby. Takto limitujete aj priestor, ktoré môžu hračky zaberať. Ak je škatuľa plná, niečo musí preč. Deti sa naučia darovať svoje hračky iným, alebo vytriediť úplne zničené kúsky.

Vyberajte si škatule, ktoré sa dajú uzatvárať, zabezpečia vám bezproblémové sťahovanie. V novej domácnosti ich jednoducho uložíte do izby a nebudete musieť hračky prácne vybaľovať a organizovať.

4. Dekorácie vyrobte sami alebo si ich požičajte

Pri návšteve obchodu s nábytkom sa veľmi jednoducho necháme zlákať na kúpu obrázkov, farebných vankúšov, kvetináčov, záclon, plastových a keramických labutí, obláčikov… A detské izby zahrnieme dekoráciami, ktoré nie sú funkčné, musíme z nich utierať prach a je nám ľúto, ak ich deti zničia.

Namiesto drahých obrazov a rámov do detskej izby kúpte plagáty – v súčasnosti sú mnohé veľmi vkusné a zároveň edukatívne, učia ich napríklad abecedu. Namiesto dizajnérskych kvetináčov vyrobte nejaký kvetináč spoločne, napríklad nalepovaním kamienkov na lacný plastový kvetináč alebo pomocou odlievania sadry.

Dekorácie, ktoré sú krehké, nahraďte vecami, ktoré vyrobili samotné deti. Alebo tie vaše nechodia domov zo škôlky s gaštanovými panáčikmi a kvetmi z kartónu na vajíčka?

No a ak máte doma malého čitateľa, namiesto nákupu kníh ho zaregistrujte v knižnici. Nemusíte kvôli knihám kupovať špeciálnu poličku a zároveň môže čítať do sýtosti a spoznávať podobných čitateľov v jeho veku.