Skip to content Skip to footer

Ako vybrať správnu práčku so sušičkou

Ak bývate v malom byte, kde musíte šetriť každý centimeter miesta alebo sa vám jednoducho nechce vyberať bielizeň z práčky a potom ju zasa ukladať do sušičky, je pre vás ideálnym riešením práčka so sušičkou. Touto kombináciou ušetríte nielen miesto, ale aj čas, ktorý by ste strávili vešaním a žehlením oblečenia.

Pri výbere takejto kombinovanej práčky sa však zamerajte na niekoľko parametrov, keďže kúpa takéhoto spotrebiča nie je jednorazová.

Hĺbka a kapacita

V prvom rade by ste sa mali zamerať na veľkosť bubna – slim práčky so sušičkou sú určené do menších kúpeľní, majú hĺbku do 45 cm, klasické práčky so sušičkou majú hĺbku nad 45 cm. Dôležitým údajom je aj to, koľko bielizne dokáže práčka so sušičkou vysušiť – označenie 8/6 kg znamená, že práčka a sušička dokáže naraz vyprať 8 kg bielizne, ale vysušiť len 6 kg. Preto je vhodné vyprať len 6 kg bielizne, nech potom nemusíte zbytočne vyberať bielizeň a dávať ju na sušiak

Plnenie práčky so sušičkou

Tento parameter poznáme aj z klasických práčok, na výber máte plnenie zhora alebo spredu.

Počet otáčok

Ďalším veľmi dôležitým kritériom pri výbere práčky so sušičkou je počet otáčok, kde platí, čím viac tým lepšie. Je to z toho dôvodu, že čím sú otáčky vyššie, tým je väčšia odstredivá sila. Vďaka tomu sa z oblečenia pri žmýkaní odstráni väčšie množstvo vody. Tým pádom samotné sušenie už nebude také zdĺhavé, čo je vítaný efekt, pretože sušenie bielizne je pomerne energeticky náročné.

Spotreba vody a energií

Práčky so sušičkou spotrebujú približne 50 litrov vody na pranie a 25 až 30 litrov na sušenie. Pri energetickej triede A spotrebujú elektrickú energiu v hodnote približne 0,80 €, pri energetickej triede B asi v hodnote 0,95 €.

Užitočné pracie programy a technológie

  • Fuzzy Logic / 6. zmysel – nastaví spotrebu energie a vody podľa typu bielizne.
  • AquaStop – uzavrie prívod vody v prípade poruchy.
  • Delay start – odložený štart prania.
  • Wool – špeciálny program prania a sušenia na oblečenie z vlny.
  • Invertorový motor – motor bez remeňa, ktorý je tichší a s vyššou životnosťou.
  • Start / Pause – možnosť doplniť zabudnutú bielizeň aj keď je už práčka so sušičkou spustená.
  • Sport/Outdoor – populárny na pranie športového a funkčného oblečenia, ktorý predlžuje jeho životnosť.